Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve KESKİN'in yürütücü, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma ARSLAN’ın proje danışmanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Onur Can BODUR’un araştırmacı olduğu 44218 kodlu “Nadir Görülen Bir Hastalık Olan Fenilketonürinin Tayinine Yönelik Yeni Çevre Dostu Bir Biyosensör Tasarımı” başlıklı proje, 2025-A4-01 çağrı kodu kapsamında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
Fenilketonüri nadir olarak görülen ve erken dönemde teşhis edilemediğinde zeka geriliğine neden olan önemli bir genetik hastalıktır. Yenidoğan bebeklerin topuklarından alınan kan örneklerinde fenilketonüri hastalığı Guthrie testi ile belirlenmektedir. Bu test gerçekleştirilmeden önce bebeklerin anne sütü ile tam beslenmesi gerekmektedir aksi takdirde proteince fakir beslenen bebeklerin kanında fenilalanin miktarının düşük olma ihtimali olduğundan kesin sonuçların elde edilmesi söz konusu olmamakta ve bu durum hastalığın teşhis edilememesine ve gizli kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle düşük derişimlerde dahi biyolojik sıvıların içermiş olduğu fenilalanin miktarını tayin edilmesini sağlayacak analiz metotlarının geliştirilmesi elzemdir.
Desteklenmesi uygun görülen bu proje ile fenilketonüri hastalığının tayinine yönelik fenilalanin dehidrogenaz (PDH) enzimi temelli çevre dostu yeni bir biyosensör tasarlanacak ve böylelikle düşük derişimde dahi fenilalanin miktarını yüksek doğruluk ve hassasiyette tayin edilmesi sağlanacaktır.
Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Bu siteyi kullanarak çerez politikalarını kabul etmiş sayılırsınız.