Bilecik'in tarımsal sulama ihtiyacının karşılandığı baraj ve göletlerde geçen yılın sonunda gerileyen doluluk oranları, son yağışlarla yüzde 90 seviyesine yükseldi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 13 baraj ve 27 sulama tesisinden 33 bin dekar tarım arazisinin sulandığı Bilecik'te buğday, nohut, fasulye, ayçiçeği, soğan, barbunya, domates ve salatalık olmak üzere sebze ve meyve çeşitleri yetiştiriliyor. Kurak geçen kışın ardından nisan ve mayıs aylarında bol yağış alan Bilecik'te geçen yılın sonunda yüzde 60 olan baraj ve göletlerdeki su seviyesi bugünlerde tam doluluğa yaklaştı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çevre Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Edip Avşar, AA muhabirine, DSİ Genel Müdürlüğünce il genelinde tarımsal sulama amaçlı birçok baraj ve gölet inşa edildiğini söyledi.
Son yağışlarla bu tesislerdeki su seviyelerinin yüzde 90 civarında olduğunu belirten Avşar, "Göletlerdeki su seviyesinin yüksek olması suyumuzla gelişigüzel şekilde sulama yapılabileceği anlamına gelmemektedir. Suyun tasarruflu ve efektif kullanılması gereklidir. Bunun içinde damla sulama gibi modern sulama uygulamalarının yapılması elzemdir." dedi.
Avşar, göletler dolu olsa da Bilecik'te uzun yıllar meteorolojik veri ortalamalarına bakıldığında aylık yağış düzeylerinin temmuz-eylül döneminde minimuma indiğinin görüldüğünü anlattı.
İlde yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle buharlaşmanın arttığını vurgulayan Avşar, şunları kaydetti:
"Ülkenin ekonomisine önemli bir girdi sağlayan tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından su kaynaklarımızın verimli kullanılması gerekmektedir. Özellikle küresel ısınma ve getirdiği kuraklık tüm dünyayı etkiliyor. Bu bağlamda suya bağlı gıda güvenliği ve arzı da çok daha önemli bir boyuta gelmiş durumdadır. Bizim de bu konuda planlı ve stratejik davranmamız gerekiyor. Yaşamsal öneme sahip olan su kaynaklarımız sadece bugünün değil geleceğin de en önemli meselesidir. Bu nedenle kaynaklarımızı korumalı, geliştirmeli ve tüm canlıların bu kaynaklardan yeterli düzeyde yararlanmasını sağlamalıyız."
Çevre odaklı çalışmalar yürüten üniversitenin yerleşkesinde elektrikli araç şarj istasyonu kuruldu Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar son iki yılda üniversitemizde tüketilen elektriğin yüzde 70'ini yenilenebilir kaynaklardan temin ettik. BİLECİK (AA) - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin (BŞEÜ) yerleşkesinde, elektrikli araçların kullanımının desteklenmesi amacıyla şarj istasyonu kuruldu. BŞEÜ Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar, AA muhabirine, kentte ve üniversitede enerji verimliliği ile yenilenebilir enerjinin kullanımına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Hem üniversitenin Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin sistemleri tanıyabilmesi hem de fosil yakıtların azaltılmasını sağlamak için elektrikli araçların kullanımının desteklenmesi amacıyla şarj istasyonu kurduklarını belirten Avşar, "Bugünlerde ülkemizde yerli üretim aracımızın da piyasaya çıkmasıyla elektrikli şarj istasyonlarının sayıları hızla artıyor. Buna paralel olarak elektrikli araçların kullanımı da artacak. Bu kapsamda TOGG, ülkemizde elektrikli araç kullanımına büyük bir ivme kazandıracaktır." değerlendirmesinde bulundu. Avşar, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrik üretim kapasitesinin arttığını dile getirdi. "YEK G" olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynak garantisi sisteminin 2021'de devreye alındığını hatırlatan Avşar, "Çevreci bir üniversite olduğumuz için kullandığımız elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasına özen gösteriyoruz. Son iki yılda üniversitemizde tüketilen elektriğin yüzde 70'ini yenilenebilir kaynaklardan temin ettik." dedi. Doç. Dr. Avşar, bunun yanı sıra üniversitede tüketilen enerji miktarını azaltmaya yönelik uygulamalarının bulunduğunu aktardı. Yerleşkedeki aydınlatma sistemlerini peyderpey led teknolojisine dönüştürdüklerini anlatan Avşar, "AB projeleri kapsamında yapılan bir fizibilite raporumuz var. Bu fizibilite raporuna göre üniversitemiz kampüsünde 300 kilovatsaat kapasiteli elektrik üretebilecek bir güneş enerjisi santralinin fizibilite olduğu yönünde yaptığımız çalışmalar sonuç verdi." ifadesini kullandı. Elektrikli otomobilini yerleşkede şarj eden yüksek lisans öğrencisi Emin Fidan ise tam dolumun yaklaşık 2,5 saat sürdüğü bilgisini verdi. Hızlı şarjlarda bu sürenin 20 dakikaya kadar düştüğünü belirten Fidan, "Bilecik'te birkaç noktada elektrikli şarj istasyonu var. Evde normal prizden şarj etmek istediğimizde 8 saat sürüyor. Tam şarj olduğunda 300 kilometre kat ediyor." diye konuştu.
BŞEÜ Sıfır Atık Koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar, AA muhabirine, kuraklığın sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu olduğunu söyledi.
Dünyada temiz su kaynaklarına ulaşmada uzun yıllardır sıkıntılar yaşandığını belirten Avşar, son yıllardaki iklim değişikliğiyle durumun daha da zorlaştığını anlattı.
Üniversite olarak su tasarrufuyla ilgili örnek uygulamalar yapmaya çalıştıklarını dile getiren Avşar, şu bilgileri verdi:
"Herkesin evinde yapabileceği basit uygulamaları hayata geçirdik. Bunlardan biri perlatör sistemi. Lavabolarda kullandığımız musluklarda basınç değişimi olmadan sudaki debiyi yaklaşık yüzde 50 azaltan, böylece yüzde 50 su tasarrufu sağlayan basit perlatör sistemlerimiz var. Bunu üniversitemizin genelinde binalarımızdaki musluklara entegre ediyoruz. Fotoselli musluk da kullanarak suyun boşa akmasını önlüyoruz."
Doç. Dr. Avşar, günlük 900 metreküp suyu arıtma özelliğine sahip biyolojik arıtma sistemlerinin bulunduğunu vurguladı.
Bu sistemlerden çıkan arıtılmış atık suların peyzaj, sulama ve sifonlarda kullanıma yönelik planlamalarının olduğunu aktaran Avşar, "Böylece hem daha az su tüketecek hem de tükettiğimiz suyu arıtarak kullanacağız. Bunun dışında bölgemiz için de çok önemli olan yağmur suyu uygulamalarımızı yeni yapılan özellikle yemekhane ve bundan sonra yapılacak binalarımızda uygulama yönünde planlamalarımızı yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Başka üniversitelerle tasarruf ve sıfır atık konusunda paylaşımlarda bulunduklarına değinen Avşar, şunları kaydetti:
"Ülkemizde ambalaj atıklarının geri kazanılmasıyla ilgili sıfır atık uygulaması mevcut ve bu uygulama önemli derecede hız kazanmış durumda. Biz de üniversite olarak sıfır atıkla ilgili bütün çalışmalarımızı tamamlayarak, bütün yerleşkelerde ve Gölpark'taki misafirhanemizde sıfır atık sistemimizi kurduk. Üniversitemizden çıkan bütün ambalaj atıklarımızı toplayarak belediyeler birliğine veriyoruz. Bunlar satılabilir malzemeler olduğu için belediyelerimize de bir kaynak oluşturabilir ve bu kaynak şehrimizin gelişmesi için harcanabilir."