Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi adına Prof.Dr. Murat TÜRKTEKİ’nin Başkanlığında Eskişehir İli Seyitgazi İlçesi, Yenikent Mahallesi’nde yer alan Küllüoba Höyüğü’nde 2024 yılı kazı sezonunda, arkeolojik kazılarda nadiren saptanabilen bir ekmek bulunmuştur.
Ekmek 21.05.2025 tarihinde Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen “ZAMANIN MAYASI” isimli sergi ile ilk defa kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin AKSOY, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ayşe ÜNLÜCE’nin de katılımlarıyla açılan sergide İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Harun TUNÇEL de Üniversitemizi temsil etmiştir. Ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği sergide ekmekle ilgili Prof.Dr. Türkteki şu bilgileri vermiştir; “Ekmeğin bulunduğu yapının içinden elde edilen radyokarbon analizi sonuçları, bu yapının ve içerisinde saptanan ekmeğin günümüzden 5000 yıl öncesine, diğer bir değişle Erken Tunç Çağı I döneminin erken evresine tarihlendiğini kesin olarak göstermektedir. Ekmek pişirilmiş olması ve şeklinin tam olarak anlaşılabilmesi açısından şimdilik eşsiz bir örnektir.
Döneminde benzeri bilinmeyen “Küllüoba Ekmeği” evin arka odasında kapının eşik kısmına yakın ve tabana gömülmüş olarak tespit edilmiştir. Küllüoba ekmeği üzerinde yapılan detaylı kimyasal analiz çalışmaları ekmeğin 160 derece civarında pişirildiğini, iç kısmının daha az piştiğini ve daha sonra yakıldığını ortaya koymaktadır. Yapılan analizlere göre, içeriğinde iri öğütülmüş gernik buğdayı (Triticum dicoccum) ve baklagil (mercimek) birlikte saptanmıştır.
Elde edilen analiz sonuçlarına göre belirlenen içeriği belirlenen ekmek “Küllüoba Ekmeği” adıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halkekmek Fabrikası tarafından üretilmiş ve satışa sunulmuştur.
Arkeolojinin amacı gösterişli veya ilginç nesneler bulmak değil, insanın kültürel gelişim sürecini belgelemek ve yorumlamaktır. Küllüoba Kazılarında daha önceki çalışmalarda özellikle kuraklık dönemlerinde yerleşmede susuzluğa dayanıklı bitki ve hayvan türlerinin tercih edildiğini ortaya koymuştur. Antik buğdaylar gluten oranı düşük, buğday türlerinde görülen hastalıklara karşı dirençli ve iklime uyumlu türlerdir. Bu bağlamda kuraklık sorunu, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım açısından binlerce yıl önce bu bölgede yaşayan topluluklardan günümüze güçlü bir mesaj daha ulaşmıştır”
Küllüoba Ekmeği’nin ilk kez teşhire çıktığı ve ekmek ile ilgili bilgilerin de sunulduğu “ZAMANIN MAYASI” isimli sergi Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde 1 ay süreyle ziyaret edilebilecektir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halkekmek Fabrikası’nın 5000 yıllık tarifle ürettiği “Küllüoba Ekmeği” ise Üretici Marketlerde satışa sunulmuştur.
Üniversitemizin geleneksel hale getirdiği 3. Bilim ve Kültür Şenliği, 7-8 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilen kapsamlı etkinliklerle tamamlandı. Bilim ve Kültür Şenliğine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyelerimiz Dr. Öğr. Üyesi Arda BAY ve Dr. Öğr. Üyesi Esra TUNÇEL GÖKKAYA tarafından hazırlanan çeşitli çalışmalar ile katılım sağladık. Standımızda lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz Fakültemiz ve Bölümümüzü temsilen yerlerini aldı. İki gün süren şenlik boyunca standımız; akademisyenler, üniversitemiz öğrencileri ve vatandaşlardan tarafından büyük ilgi gördü.
Üniversitemiz 2025 Bahar Spor müsabakaları kapsamında, Personel Voleybol kategorisinde yer alan İnsan ve Toplum Bilimleri Takımımız İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Takımı ile 29 Mayıs 2025 tarihinde Kapalı Spor Salonunda karşılaştı. Mücadele çekişmeli anlara sahne olurken, takımımız İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Takımını setlerde 2-0 skor ile mağlup etti. Takımımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Üniversitemiz 2025 Yılı Bahar Spor müsabakaları kapsamında, Personel Masa Tenisi ve Öğrenci Masa Tenisi kategorisinde Fakültemizi temsilen katılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacıibrahim DEMİRKAZIK turnuvayı ikincilik ile tamamlamış, Coğrafya Bölümü 3. sınıf öğrencisi Eren TAŞKAZAN ise turnuvayı 1. tamamlayarak derece yapmışlardır. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Üniversitemiz tarafından 2024 yılında ilan edilen kadrolara aşağıdaki tabloda belirtilen tarihler itibariyle atanan öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Fakültemiz Seminer Salonunda 8 Ocak 2025 Çarşamba günü saat 10.00'da Dekanımız Prof. Dr. Harun TUNÇEL başkanlığında Fakülte Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Dekan Yardımcılarımızın yanı sıra Bölüm Başkanlarının katılımıyla unvan değişikliği ve atamalar sebebiyle Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyesi temsilcisi seçimleri yapıldı.
Fakültemiz Seminer Günleri etkinlikleri kapsamında, onuncu seminer 18 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Hüküm’ün konuşmacı olarak katıldığı seminer, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi gördü.
Seminerde, edebiyatın toplumsal dinamikler üzerindeki etkisi ve edebi eserlerin sosyolojik analizleri ele alındı. Doç. Dr. Muhammed Hüküm, edebiyat fakültelerinin topluma sağladığı katkılardan başlayarak, edebi eserlerin içerdiği coğrafi unsurların toplumsal boyutlarına dikkat çekti. Modern devletlerin ve medyanın edebiyat üzerindeki yönlendirme gücünü detaylı bir şekilde ele alan Doç. Dr. Hüküm, Türk edebiyatının toplumsal köklerinin modern edebi biçimlerde nasıl yankı bulduğuna dair çarpıcı örnekler sundu.
Seminer, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Harun Tunçel tarafından Doç. Dr. Muhammed Hüküm’e teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.
Fakültemizin “İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Seminer Günleri” etkinlikleri kapsamında düzenlenen 9. seminerde, Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynakları ele alındı.
Ankara Üniversitesi Dil – Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Harun Tunçel’in, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirildi.
Seminerde, Türkiye'nin enerji kaynakları potansiyeli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi farklı başlıklar altında detaylı şekilde incelendi. İşlenen konular arasında “"Enerji Sınıflaması", "Türkiye’de Enerji Kaynakları”, "Yenilenebilir Enerji Kaynakları", "Hidrolik Enerji", "Türkiye Yağış Haritası", "Türkiye'nin Su Kaynakları Potansiyeli", "Rüzgar Enerjisi", "Güneş Enerjisi", "Jeotermal Enerji" ve "Biyokütle Enerji" başlıkları yer aldı.
13 Kasım 2024 Çarşamba günü, Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde yürütülen "Seminer Günleri Serisi"nin sekizincisi "Modern Devletin 3 Ana İlkesi: Osmanlı Uygulaması" başlıklı seminerimiz, Prof. Dr. İlhami YURDAKUL’un rehberliğinde gerçekleştirildi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Harun Tunçel’in, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin yoğun katılımıyla gerçekleşen seminerde “Modern Devletin 3 Ana İlkesi”, “Sistem Tartışmaları”, “Tırtıl ve Kelebek Metaforu”, “Bürokratikleşme / Kurumsallaşma”, “Profesyonelleşme / İhtisaslaşma”, “Demokratikleşme / Meclisleşme” başlıklı konular işlendi.
Fakültemiz Dekanlık görevine Prof. Dr. Harun Tunçel atandı. 16 Eylül Pazartesi günü gerçekleşen devir teslim törenine Rektörümüz Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı ve Üniversite üst yönetimi katıldı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlık görevinde yürüttüğü çalışmalar için Prof. Dr. Oktay Selim Karaca’ya teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Kaplancıklı, Dekanlık görevini üstlenen Prof. Dr. Tunçel’e çalışmalarında başarılar diledi.