İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
Haber

5000 Yıllık Küllüoba Ekmeği, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen “ZAMANIN MAYASI” isimli sergi ile ilk defa kamuoyu ile paylaşıldı.
22 Mayıs 2025 Perşembe

     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi adına Prof.Dr. Murat TÜRKTEKİ’nin Başkanlığında Eskişehir İli Seyitgazi İlçesi, Yenikent Mahallesi’nde yer alan Küllüoba Höyüğü’nde 2024 yılı kazı sezonunda, arkeolojik kazılarda nadiren saptanabilen bir ekmek bulunmuştur.

Ekmek 21.05.2025 tarihinde Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen “ZAMANIN MAYASI” isimli sergi ile ilk defa kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eskişehir Valisi Sayın Hüseyin AKSOY, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ayşe ÜNLÜCE’nin de katılımlarıyla açılan sergide İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Harun TUNÇEL de Üniversitemizi temsil etmiştir. Ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği sergide ekmekle ilgili Prof.Dr. Türkteki şu bilgileri vermiştir; “Ekmeğin bulunduğu yapının içinden elde edilen radyokarbon analizi sonuçları, bu yapının ve içerisinde saptanan ekmeğin günümüzden 5000 yıl öncesine, diğer bir değişle Erken Tunç Çağı I döneminin erken evresine tarihlendiğini kesin olarak göstermektedir. Ekmek pişirilmiş olması ve şeklinin tam olarak anlaşılabilmesi açısından şimdilik eşsiz bir örnektir.

Döneminde benzeri bilinmeyen “Küllüoba Ekmeği” evin arka odasında kapının eşik kısmına yakın ve tabana gömülmüş olarak tespit edilmiştir. Küllüoba ekmeği üzerinde yapılan detaylı kimyasal analiz çalışmaları ekmeğin 160 derece civarında pişirildiğini, iç kısmının daha az piştiğini ve daha sonra yakıldığını ortaya koymaktadır. Yapılan analizlere göre, içeriğinde iri öğütülmüş gernik buğdayı (Triticum dicoccum) ve baklagil (mercimek) birlikte saptanmıştır.

Elde edilen analiz sonuçlarına göre belirlenen içeriği belirlenen ekmek “Küllüoba Ekmeği” adıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halkekmek Fabrikası tarafından üretilmiş ve satışa sunulmuştur.

Arkeolojinin amacı gösterişli veya ilginç nesneler bulmak değil, insanın kültürel gelişim sürecini belgelemek ve yorumlamaktır. Küllüoba Kazılarında daha önceki çalışmalarda özellikle kuraklık dönemlerinde yerleşmede susuzluğa dayanıklı bitki ve hayvan türlerinin tercih edildiğini ortaya koymuştur. Antik buğdaylar gluten oranı düşük, buğday türlerinde görülen hastalıklara karşı dirençli ve iklime uyumlu türlerdir. Bu bağlamda kuraklık sorunu, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir tarım açısından binlerce yıl önce bu bölgede yaşayan topluluklardan günümüze güçlü bir mesaj daha ulaşmıştır”

Küllüoba Ekmeği’nin ilk kez teşhire çıktığı ve ekmek ile ilgili bilgilerin de sunulduğu “ZAMANIN MAYASI” isimli sergi Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde 1 ay süreyle ziyaret edilebilecektir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halkekmek Fabrikası’nın 5000 yıllık tarifle ürettiği “Küllüoba Ekmeği” ise Üretici Marketlerde satışa sunulmuştur.


Galeri
...
...
...
...
...