Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal Ve Yandal Programlarına İlişkin Uygulama Esasları Yönergesinin Çift Anadal Eğitim-Öğretim genel ilkeleri ve başlıca başvuru koşullarına göre öğrencilerimizin başvuruları aşağıdaki başvuru koşullarına göre değerlendirilecektir.
-Öğrenci ikinci Anadal lisans diploma programına, Anadal lisans diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.
-Başvuru anında Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72 olan ve Anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile sınıfın en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci Anadal diploma programına başvurabilirler. Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72 olan, ancak Anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile sınıfın en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden Çift Anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da Çift Anadal programına başvurabilirler. Çift Anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar Anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
Öğrencilerin başvuru dilekçeleri Fakültemiz web sayfasında duyurular bölümünde belirtirlen tarihler arasında ekinde not durum belgesi olan ve başvuru yapılan program, dönemin belirtildiği başvuru dilekçesini ıslak imzalı olarak Fakültemizin fiziki ve elektronik adreslerine (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Gülümbe Kampüsü E Blok Pelitözü Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:27 11100 Merkez/BİLECİK, itbf@bilecik.edu.tr) göndermeleri gerekmektedir. Bu tarihler dışında yapılacak başvurular ile ıslak imzası olmayan eksik bilgi olan dilekçeler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.
Çift anadal eğitim-öğretim genel ilkeleri ve başvuru koşullarıYükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş,Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkinYönetmelik hükümleri esas olmak üzere aşağıdaki gibidir:
a)Çift anadal başvuruları, Senato tarafından onaylanan kontenjanlara göre ilgilibirimin Öğrenci İşlerine yapılır. Öğrencilerin ikinci anadal diploma programına kabulü, oprogramın yürütüldüğü ilgili bölümün önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurulu onayı ileyapılır. Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak aynıanda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yapılabilir.
b) Öğrenci ikinci anadal lisans diploma programına, anadal lisans diplomaprogramının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir. Anadalönlisansdiploma programında ise en erken ikinci, en geç üçüncü yarıyılın başında başvuruyapabilir.
c) Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72 olanve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile sınıfın en üst%20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Anadaldiploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72 olan, ancak anadal diplomaprogramının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile sınıfın en üst %20’sinde yer almayanöğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamaküzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler. Çift anadal diplomaprogramına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diplomaprogramında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
ç)Kayıtlı olduğu anadal programında akademik izinli sayılan öğrenci ikinci anadalprogramında da akademik izinli sayılır.
d)Çift anadal programında ders açılamaması veya ders çakışması gibi nedenlerle dersalamayan öğrencilere, çift anadal programının bağlı olduğu birimin yönetim kurulu onayı ilebir yarıyıl akademik izin verilebilir ve bu süre çift anadal programını bitirmek için öngörülensüreye dâhil edilemez.
e)Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden, ancak ikinci anadaldiploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diplomaprogramına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncümaddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süre kadardır. Bu öğrencilere, anadalprogramlarından mezun oldukları dönem sonunda bu bölüme ait diplomaları verilir. Buöğrenciler, ek süre boyunca çift anadal öğrenimi gördükleri bölüme ait öğrenci katkı payını,ikinci anadal programında geçirdikleri toplam dönem sayısı göz önüne alınarak ödemeyedevam eder.
f) Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersleri ve kredileriYükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkatealınarak ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine Senatonun onayı ile belirlenir.İlgili çift anadal programının öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gerekenbilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasınısağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
g)Çift anadal programında başarısız olan öğrencilerin ikinci anadal programında almışoldukları dersler yandal programı için yeterli ise öğrencilere yandal sertifikası verilir. Eşdeğerliliği kabul edilen çift anadal derslerinin değerlendirilmesi ise ilgili birim yönetimkurullarının kararına göre yapılır. İkinci anadal öğrencisi yaz okulundan yararlanabilir.
ğ) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasınınen az 2.72 olması gerekir. Öğrencinin çift anadal ikinci anadal programlarından aldığıderslerden başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir. Çift anadal ikincianadal programlarında alınan notlar hiçbir şekilde anadal programı not ortalamasıhesaplarında dikkate alınmaz. Anadal diploma programı genel not ortalaması 2.50’nin altındaolan öğrenci bir defaya mahsus programa devam eder. Genel not ortalaması ikinci kez2.50’nin altında olan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
h) Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadaldiploma programından kaydı silinir.
ı)Çift anadal programından kendi isteğiyle kaydını sildiren bir öğrenci yeniden aynıprograma başvuramaz.
i)Anadal ve ikinci anadal programlarına ait stajlar, ilgili bölümlerin karşılıklıanlaşmaları çerçevesinde yürütülür.
j) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadalprogramında almış olduğu ve eş değerlikleri kabul edilen dersler, not durum belgesindegösterilir.
k)Çift anadal programından çıkarılan öğrencilerin ikinci anadal programında almışolduğu derslerin ne şekilde değerlendirileceği, Senato tarafından belirlenir. Öğrencinin anadalprogramında kabul edilmeyen ikinci anadal programında başarılı olduğu dersler, genel notortalamasına dahil edilmeden not durum belgesi ve diploma ekinde yer alır.
l)İkinci anadal programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devamettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
Yandal eğitim-öğretim genel ilkeleri ve başvuru koşulları aşağıdaki gibidir:
a)Yandal başvuruları, Senato tarafından onaylanan kontenjanlara göre ilgili biriminÖğrenci İşlerine yapılır. Öğrencilerin yandal diploma programına kabulü, o programınyürütüldüğü ilgili bölümün önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurulunun onayı ile yapılır.Yandal programına, başvuru yaptığı yarıyıla kadar lisans programında aldığı tüm kredilidersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir. Öğrencilerin başvuru sırasındaanadal programındaki genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir.
b) Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geçaltıncı yarıyılın başında başvurabilir. Yandal programına kabul edilen öğrenci, 30 AKTS kredi değerinden az olmamak kaydıyla Senato tarafından belirlenen dersleri almak ve aldığıderslerden başarılı olmak zorundadır.
c)Yandal programlarından aldığı derslerden başarılı sayılabilmesi için öğrencinin enaz CC harf notu alması gerekir. Anadal diploma programındaki genel not ortalaması 2.30’unaltında olan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Anadal programından mezuniyethakkını elde eden ve en az 2.30 ortalamayla yandal programlarını tamamlayanlar öğrencilere,eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belgelerdiploma yerine geçmez. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
ç)Anadal programından akademik izinli sayılan öğrenci, yandal programından daakademik izinli sayılır. Yandal programında, öğrencinin alması gereken dersin açılamamasıveya ders çakışması gibi nedenlerle ders alamayacak olan öğrencilere, yandal programı verenbölümün ve yandal programının bağlı olduğu birimin yönetim kurulu onayı ile akademik izinverilebilir.
d) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden, ancak yandal programınıbitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır.
e)Bir öğrenci anadal öğrenimi sırasında en çok bir yandal programına kayıtyaptırabilir.
f)Yandal sertifika programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenciye, anadalprogramından mezun olmadan yandal programının sertifikası verilmez.
g)Yandal programından ayrılan veya ilişiği kesilen öğrencinin, yandal programındaaldığı ve başarılı olduğu, ancak anadal programına sayılmayan dersleri genel not ortalamasınadahil edilmeden not durum belgesi ve diploma ekinde yer alır.
ğ) Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdankaydı silinir.h)Yandal programından kendi isteğiyle kaydını sildiren bir öğrenci yeniden aynıprograma başvuramaz.