İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ PROGRAMLARI


Uluslararası Öğrenci Değişimi Programları
07 Mart 2023 Salı

ERASMUS Değişim Programı

Erasmus, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitimlerine Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkedeki anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunda devam etmelerini sağlayan bir öğrenci değişim programıdır. Öğrencilerimiz, Üniversitemizin ortağı olduğu Erasmus programı ile eğitimlerini bir bölümünü yurt dışında görebilme imkânına sahiptir. Üniversitemiz, AB eğitim programlarına üst düzeyde önem veren, Bologna süreciyle uyumlu, uluslararası bir üniversite hedefinde her geçen gün gelişen bir yapıdadır. Üniversitemizin, Erasmus programı kapsamında; Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya ve Slovenya’dan çeşitli üniversitelerle toplam 133 ikili anlaşması bulunmaktadır.

Erasmus Charter 2021-2027

Erasmus Charter 2021-2027

Farabi Değişim Programı

Kısaca “Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan “Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı” ile yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin değişimi sağlanmaktadır. Her öğrenci bir defaya mahsus olmak üzere, 1 veya 2 yarıyıl için Farabi Değişim Programı’ndan faydalanabilir. Üniversitemizin Farabi Programı kapsamında ülkemizin 76 farklı üniversitesi ile ikili anlaşması bulunmaktadır.

Yükseköğretim Kurulu’nun öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini teşvik etmek adına uygulamasına büyük önem verdiği Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişimi Programı’nın temel amacı, yükseköğretim kurumları  arasındaki etkileşimi artırmak ve öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini teşvik etmektir. Farabi’nin eğitim ve öğretimin amacına ilişkin temel felsefesi olan “mutluluğu bulmak ve insanı  içinde yaşadığı topluma yararlı hale getirmek” ilkesini mihmandar olarak benimseyen Farabi Değişim Programı, öğrencilerimize bilgiyi arama, hayata aktarma ve paylaşımı konusunda yardımcı olmayı hedeflemektedir.

 

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Farabi Uygulama El Kitabı

 

Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Üniversitemizin Mevlana Programı kapsamında; Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Brezilya, Filistin, Gürcistan, Hindistan, İran, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Pakistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’da bulunan çeşitli üniversitelerle toplam 39 anlaşması bulunmaktadır.

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Mevlana el kitabı