İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Ders İntibak
08 Mayıs 2023 Pazartesi

Daha önce herhengi bir yükseköğretim kurumundan öğrenim görmüş olan öğrenciler ders intibakları için fakültemize kayıt yaptırdıktan en geç 15 (onbeş) gün içerisinde aşağıda yer alan dilekçe formlarından kendilerine uygun olanıyla Fakültemizin fiziki ve elektronik adresine (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Gülümbe Kampüsü E Blok Pelitözü Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:27 11100 Merkez/BİLECİK, itbf@bilecik.edu.tr) başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru ekinde not durum belgesi ve ders içerikleri yer alması zorunludur. Ders içeriklerinin ilgili yükseköğretim kurumunun web sayfasında online yayınlanıyorsa dilekçede web adresi belirtilmelidir. Islak imzalı ve süresi içinde eksiksiz doldurulup gönderilen dilekçeler ilgili kurullarda değerlendirildikten sonra ders intibak işlemi öğrenci bilgi sistemi üzerinde yapılmaktadır.

Mevzuat Hükümleri:
(1) Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilere uygulanan yabancı dil seviye tespit sınavından, en az 50 puan alan öğrenciler, temel yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Ayrıca, Üniversite Senatosu tarafından belirlenen diğer derslerin seviye tespit sınavlarından en az 50 puan alan öğrenciler de söz konusu derslerden muaf olurlar. Bu durumdaki öğrencilerin başarı notları için 23 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre işlem yapılır.
(2) Daha önce bir yükseköğretim programında örgün eğitimde öğrenci olarak kayıtlı olan ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav ile Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler, almış oldukları derslerden intibak isteğinde bulunabilirler. Bunun için öğrencilerin Üniversiteye ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren on beş gün içinde, not durum belgesi, ders içerikleri ve bir dilekçe ile ilgili birime başvurmaları gerekir. Öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda başarılı oldukları ve eş değerliliği ilgili birimin yönetim kurulu tarafından kabul edilen derslerden daha önce almış oldukları notlar, 23 üncü maddedeki esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür. İntibaklarda karşılaşılan güçlükler nedeniyle, muafiyeti ifade eden notlar, harf notu olarak CC’ye dönüştürülür, öğrenciler kabul etmemeleri halinde o dersi/dersleri yeniden alırlar. Bu şekilde eş değerliliği kabul edilen ders sayısına göre, hangi sınıfa intibak yapılacağı ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ilgili birimin yönetim kurulu kararında belirtilir.
(3) Üniversiteye yatay geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerin, önceki yükseköğretim kurumunda örgün eğitimde alıp başarılı oldukları ve eş değerliliği ilgili birimin yönetim kurulu tarafından kabul edilen derslerden, daha önce almış oldukları notlar, 23 üncü maddedeki esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür. Ayrıca yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin intibakları en az kabul edildikleri sınıfa yapılır.
(4) Üniversiteye dikey geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerin, eş değerliliği kabul edilen hangi derslerin intibakının yapılacağı, ilgili birimin yönetim kurulu tarafından belirlenir. İntibak yapılan derslerden öğrencilerin daha önce örgün eğitimde almış oldukları notlar, 23 üncü maddedeki esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür. Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen ve halen kayıtlı olan öğrencilerin lisans not ortalamaları, ön lisans programında alarak lisans programında intibakı yapılan dersler ile lisans eğitimi sırasında aldığı dersler üzerinden hesaplanır. Ayrıca dikey geçiş yoluyla gelen öğrencilerin intibakları en az üçüncü sınıfa yapılır.
(5) Öğrencilerin açık ve uzaktan eğitim programlarından alıp başardığı derslerden sadece Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve İngilizce derslerinin muafiyet ve intibak işlemleri yapılır.

 

Muafiyet ve İntibak Esasları:
(1) Muafiyet isteği İntibak Komisyonu tarafından incelenerek bir intibak programı düzenlenir. Düzenlenen bu intibak programı ilgili birim yönetim kurulunca değerlendirilerek daha önce alıp da CC ve üzeri harf notu ile başarılı olduğu ve muafiyet talep ettiği tüm dersler için en geç bir hafta içinde karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili sınıfa yapılır. Hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerin intibakı ise okudukları programın birinci sınıfına başladıklarında yapılır.
(2) Başka bir yükseköğretim kurumundan özel öğrenci statüsünde, değişim programları kapsamında ve yaz okulunda ders alan öğrencilerin not intibakları üniversitedeki not karşılıklarına göre yapılır. Üniversitedeki bir ders, diğer yükseköğretim kurumundaki birden fazla ders ile eşleştirilmiş ise bu derslerin not ortalaması alınır ve çıkan sonuç harf nota çevrilir; ancak öğrenci bu derslerin tümü veya birinden başarısız ise Üniversitedeki dersten de başarısız sayılır.
(3) Muafiyet talebi ilgili birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu ders/ derslere devam ederler.
(4) Muafiyeti yapılacak dersin; zorunlu- seçmeli olmasına bakılmaksızın, eşit ve daha yüksek AKTS değerine veya eşit ya da fazla ders saatine sahip olması şartıyla öğrenim kazanımlarının/ ders içeriklerinin uyumu/ yeterliliği de incelenerek muafiyet işlemleri yapılır.
(5) Başarılı olunan birden fazla dersin Üniversite’de bir dersle eşit ve daha yüksek toplam AKTS değerine veya eşit ya da fazla toplam ders saatine sahip olması şartıyla öğrenim kazanımlarının/ ders içeriklerinin uyumu/ yeterliliği de incelenerek muafiyet işlemi uygulanabilir.
(6) Öğrencinin muaf olduğu derslerin AKTS toplamı, ders planındaki ilgili sınıf AKTS yükünün % 60’ı ve üzerinde ise bir üst sınıfa intibakı yapılır. Ancak yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin kabul edildikleri sınıfa, dikey geçiş yoluyla gelen öğrencilerin ise üçüncü sınıfa intibakları yapılır.
(7) Daha önce Üniversitenin herhangi bir bölüm/ programında öğrenim gören ve Üniversite’nin aynı bölüm/programına tekrar yerleşen öğrencilerin Üniversite’de daha önce alıp da başarılı olduğu ve muafiyet talep ettiği tüm dersler dördüncü fıkradaki hükümlere uygun olmaları halinde aynen kabul edilir ve aynı sınıfa intibakları yapılır. Ancak öğrencilerin talep etmesi halinde bu maddenin 6 ncı fıkrasına göre ilgili sınıfa intibakları yapılır.
(8) Yapılan muafiyet/ intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde ilgili birime yapılır.
(9)  Öğrencilerin açık ve uzaktan eğitim programlarından alıp başardığı derslerden sadece Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve İngilizce derslerinin muafiyet ve intibak işlemleri yapılır.

 

Önemli Not: Üniversitemiz Ders Açma, Muafiyet ve İntibak Esasları Yönergesi’nin 6/9 “Öğrencilerin açık ve uzaktan eğitim programlarından alıp başardığı derslerden sadece Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ,  Türk Dili ve İngilizce derslerinin muafiyet ve intibak işlemleri yapılır.” hükmü gereğince açık ve uzaktan eğitimde alınan diğer derslerin intibakı yapılmamaktadır.

 

DERS İNTİBAK İSTEĞİ DİLEKÇE FORMU

ERASMUS NOT İNTİBAK FORMU

FARABİ NOT İNTİBAK FORMU

 ÖZEL ÖĞRENCİ NOT İNTİBAK FORMU

 YAZ OKULU NOT İNTİBAK FORMU