İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Yaz Okulu
10 Temmuz 2023 Pazartesi

Öğrencilerimiz her yıl yaz okulunda akademik takviminde ve duyurularda belirtilen tarihlerde ders almak için yaz okulunda açılan derslere öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçme yapabilirler. Açılmayan dersler için öğrencilerimiz başka bir üniveristeden ders alabilirler.Başka üniveristeden ders almak isteyen öğrencilerimiz yaz okulu alacakları üniversitenin ders içeriklerini (ilgili üniversitenin web sayfasında güncel olarak yayımlanıyorsa web sayfası linkini) ve YAZ OKULUNDA BAŞKA ÜNİVERSİTEDEN DERS ALMA TALEP FORMU doldurarak Fakültemiz Öğrenci İşleri Ofisine akademik takvimde belirtilen süre içerisinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Uygun bulunması halinde başka üniveristeden ders alabilirler.

Yaz Okulu ile ilgili tüm işlemler BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNETMELİĞİ hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Üniversitemiz Yaz Okulu Yönetmeliği'nin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında "Üniversitenin yaz okulunda açılmayan veya kayıt yapılamayan zorunlu bir ders daha önce en az bir kez alınıp devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartıyla, kredi/ders saati ve ders içeriğinin ilgili bölüm başkanlığınca/müdürlükçe uygun görülmesi halinde, başka bir üniversitenin yaz okulundan alınabilir. Ancak yaz okulu sonunda mezun olma durumunda olan veya genel not ortalaması 3,00 ve üstünde olan öğrenciler ile çift ana dal öğrencilerinin ikinci ana dal programındaki kayıtları için üçüncü fıkradaki sınırları aşmamak kaydıyla daha önce hiç almadıkları veya devam koşulunu yerine getirmedikleri zorunlu dersleri başka bir üniversitenin yaz okulundan alabilirler. Diğer üniversite öğrencileri de Üniversitenin yaz okulundan faydalanabilir." hükmünde belirtildiği üzere başka bir üniversitenin yaz okulundan ders alacak öğrencilerle ilgili yapılacak işlemlerde AKTS veya ders saati ve ders içeriğinin ilgili bölüm başkanlığınca uygun görülmesi öğrencilerimiz başka üniversitelerden yaz okulunda ders alabilirler.

Fakültemizde Yaz Okulunun açılmasının amaçları aşağıda verilmiştir.
a) Üniversitenin öğretim imkânlarının yaz aylarında da değerlendirilmesi,
b) Öğrencinin güz ve bahar yarıyılında aldığı ancak, başarısız olduğu ders veya dersleri yaz okulunda da açarak, güz ve bahar yarıyıllarında derslerde meydana gelebilecek öğrenci yığılmasının azaltılması ve öğretim veriminin arttırılması,
c) Öğrencinin genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla ders almasının sağlanması,
ç) Öğrencinin güz veya bahar yarıyılında kayıt olamadığı dersleri Üniversiteden alma imkânı verilmesi,
d) Mezun olabilecek durumdaki öğrencinin güz veya bahar yarıyılında kayıt olamadığı dersleri başka bir üniversiteden de alma imkânı verilmesi,
e) Başarılı öğrenciye bir üst sınıftan ders alabilme imkânı sağlanması.


Başka üniversiteden ders alan öğrencilerimizin notları Yaz Okulu sonunda ilgili üniversitelerden birimimize ulaştırılmaktadır. Eğer öğrencilerimiz intibak işlemlerinin yapılmasını hızlandırmak isterlerse yaz okulu aldıkları üniversiteden onaylı/imzalı not durum belgesi ile Fakültemize başvuru yapması gerekmektedir. İntibak işlemleri; yaz okulunda başka bir üniversitenin yaz okulundan ders alacak öğrencilerle ilgili Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ders Açma, Muafiyet ve İntibak Esasları Yönergesi'nin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında "Muafiyeti yapılacak dersin; zorunlu seçmeli olmasına bakılmaksızın, eşit ve daha yüksek AKTS değerine veya eşit ya da fazla ders saatine sahip olması şartıyla öğrenim kazanımlarının/ders içeriklerinin uyumu/yeterliliği de incelenerek muafiyet işlemleri yapılır." hükmü gereği intibak işlemleri yapılarak öğrenci bilgi sistemi üzerinden ilan edilmektedir.

Yaz okulunun açılması:
MADDE 6 – (1) (Değişik:RG-2/12/2012-28485) Yaz okulunda, güz ve bahar yarıyılı programlarında yer alan zorunlu ve seçmeli dersler açılabilir. Yaz okulu, öğretim yılının güz ve bahar yarıyılı dışında kalan ve yaz tatili ayları içinde uygulanabilecek bir öğretim programıdır. Yaz okulu, Üniversitenin ilgili kurullarının kararı ile açılabilir. Yaz okulu öğretim süresinden sayılmaz.
Akademik takvim
MADDE 7 – (1) Yaz okulunun başlangıç tarihi, bahar yarıyılı sonundaki yarıyıl sonu sınavlarının tamamlanmasından en az iki hafta sonra başlamak üzere, Üniversitenin ilgili kurulları tarafından belirlenir. Yaz okulu sonu sınavları bu sürenin dışındadır.
Ders saatleri ve programı
MADDE 8 – (1) (Değişik:RG-2/12/2012-28485) Yaz okulunda açılan her dersin haftalık ders saati, bir yarıyıldaki haftalık ders saatinin üç katını geçmeyecek şekilde yapılır. Yaz okulu ders programları bölümlerce hazırlanır ve ilgili kurullar tarafından onaylanır.
Yaz okulunda açılacak derslerin belirlenmesi
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-2/12/2012-28485) Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için, o derse kayıtlı öğrenci sayısının ön lisans ve lisans programlarında en az yirmi beş, lisansüstü programlarında en az beş olması gerekir. Bir derse kayıt yaptıran öğrenci sayısı elliden fazla ise, bu dersin paralel şubesi açılabilir. Zorunlu hallerde bu sayılar, Üniversitenin ilgili kurullarınca değiştirilebilir.
Yaz okuluna kayıt ve derslere devam zorunluluğu
MADDE 10 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-5/6/2015-29377)
(1) Yaz okuluna kayıt, öğrencinin isteğine bağlıdır.
(2) Yaz okulunda toplam en çok dört derse kayıt yaptırılabilir. Ancak, genel not ortalaması 3.00 ve üstünde olan öğrenciler üst sınıftan ders seçebilir. Derslere devam zorunludur.
(3) Yaz okulunun başlamasından önceki hafta öğrenci, kaydından düşürülen dersler yerine, açılması kesinleşen derslerden en çok dört derse kayıt sınırları içinde kalmak kaydıyla ders ekleyebilir. Ancak, öğrenci açılması kesinleşen dersi bırakamaz.
(4) (Değişik:RG-12/7/2018-30476) Üniversitenin yaz okulunda açılmayan veya kayıt yapılamayan zorunlu bir ders daha önce en az bir kez alınıp devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartıyla, kredi/ders saati ve ders içeriğinin ilgili bölüm başkanlığınca/müdürlükçe uygun görülmesi halinde, başka bir üniversitenin yaz okulundan alınabilir. Ancak yaz okulu sonunda mezun olma durumunda olan veya genel not ortalaması 3,00 ve üstünde olan öğrenciler ile çift anada löğrencilerinin ikinci anadal programındaki kayıtları için üçüncü fıkradaki sınırları aşmamak kaydıyla daha önce hiç almadıkları veya devam koşulunu yerine getirmedikleri zorunlu dersleri başka bir üniversitenin yaz okulundan alabilirler. Diğer üniversite öğrencileri de Üniversitenin yaz okulundan faydalanabilir.
(5) Öğrenciler teorik derslerin % 70’ine, uygulama, laboratuvar, atölye ve stüdyo çalışmalarının % 80’ine katılmak zorundadır. Öğrencilerin derslere devamları, dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlıkları nedeniyle sınavlara girme hakkı kazanamayan öğrencilerin listesi, yarıyıl sonu sınav döneminden önce ilgili bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir.

Başarı değerlendirilmesi:
MADDE 11 – (1) Yaz okulundan ders alan öğrencinin başarı ve devam durumu, ilgili mevzuat hükümlerine göre değerlendirilir. Ara sınıf öğrencilerinin başarı sıralaması, bahar yarıyılı sonunda alınan notlar ile belirlenir. Yaz öğretimi sonunda alınan notlar, ağırlıklı genel not ortalamasına dahil edilir. Fakat ikinci öğretim % 10 başarı sıralamasını değiştirmez.
(2) İlgili mevzuat hükümlerine göre, ek süre hakkı elde eden öğrenci, derslerini yaz okulunda alıp mezuniyet için gereken şartları sağlayabilir.

Yaz Okulu Akademik Takvim

Yaz Okulu Yönetmeliği

Yaz Okulunda Başka Üniversiteden Ders Alma Talep Formu