İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
Duyuru

Arkeoloji Bölümümüzün Yaptığı Çalışmalar Ülke Sınırlarını Aşıyor
15 Eylül 2023 Cuma

                                  

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında yapılan Kütahya Tavşanlı Höyük kazıları, Amerikan haber dergisi Newsweek’te yer aldı.

8 bin yıllık tarihiyle Kütahya'nın en eski yerleşmesi ve 45 hektarlık yayılım alanıyla Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı yerleşmelerinden Tavşanlı Höyük'ün; muhtemelen bölgenin başkenti olduğu, milattan önce 1700'lü yıllarda büyük bir saldırıya uğradığı ve şehrin tamamının yakılıp yıkıldığı yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıktı.

Bölgede son olarak Prof. Dr. Fidan başkanlığında yapılan kazılarla, 3 bin 700 yıl önce yaşayan insanlara ait olduğu düşünülen "beyin ve deri kalıntıları" keşfedildi.

Avrupa Arkeologlar Birliğince 30 Ağustos-2 Eylül'de Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta 29'uncusu düzenlenen ve dünyanın en önemli arkeoloji toplantısı olarak değerlendirilen etkinlikte Prof. Dr. Fidan açıklamalarıyla arkeologları heyecanlandırdı. Fidan, yaptığı sunumlarda kalıntıların ev molozunun altında 15-18 yaşlarında erkek ile 40-45 yaşlarında 130 santimetre boyunda bir erkeğe ait olduğu açıklandı.

"Türkiye'de Arkeolojik Dönemlerde Bulunan İlk ve Tek Örnek"

Prof. Dr. Fidan, bugüne kadar Anadolu'da yapılan kazılarda çok az sayıda da olsa beyin kalıntısı bulunduğunu ancak karbonize insan derisinin "Türkiye'de arkeolojik dönemlerde bulunan ilk ve tek örnek" olması açısından çok önemli olduğu vurguladı.

Karbonize olarak korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış durumda olan, bununla birlikte çok yüksek ısıya ve şiddetli ateşe maruz kaldığı anlaşılan insan kalıntılarından birinde kafatasının içindeki beyini belirleyerek hemen koruma altına aldıklarını aktaran Fidan, "Bu önemli çünkü bu Anadolu'da sadece 4-5 örnekle biliniyor." diye konuştu.

Galeri
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...