Gıda Teknolojisi
PROGRAM BİLGİSİ VE OLANAKLARI


Program Bilgisi ve Olanakları
30 Ocak 2025 Perşembe

Gıda Teknolojisi Programı 1992 yılında Anadolu Üniversitesine bağlı olarak Bilecik Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 2007 yılında 5662 sayılı kanunla ve ek madde 81 ile Bilecik Meslek Yüksekokulu ismi Meslek Yüksekokulu şeklinde değiştirilerek yeni kurulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesine katılmıştır.  Gıda Teknolojisi programı Gıda İşleme Bölümü altında yer alır. Türkçe ve tam zamanlı olarak eğitim vermektedir. Gıda İşleme Bölümünde; Bir profesör, bir doçent, bir öğretim görevlisi doktor ve beş öğretim görevlisi olmak üzere yedi akademik personel ve bir teknisyen görev yapmaktadır.

Gıda Teknolojisi Programında gıda sanayinde üretiminden tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan zincir içinde gıda üretim teknikleri için gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleriyle alakalı teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir.  Bu bilgiler ışığında gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve biyolojik analizler yapan ve yorumlayan donanımlı teknikerler yetiştirmek amaçlanmıştır. Bununla beraber;  Gıda güvenliği açısından, integral ve önleyici yaklaşım tüketicilerin sağlığının korunması için merkezi öneme sahip olabilecektir. Gıda bilimini en iyi şekilde bilen, gıda kaynaklı sağlık sorunlarını araştıran, var olan gıda kaynaklarını ekonomik, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve aynı zamanda bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, hastalıklarda ve diğer özel durumlarda tıbbi tedavi programının belirlenmesinde yardımcı olabilen, eğitim veren, uygulatan ve izleyen yetkili tek meslek sahibi olabilecektir. Hizmet alanlarının giderek gelişmesi bu programın önemini artırmaktadır. Gıda Teknolojisi Programında temel eğitim günümüzde geçerli bilimsel ve teknolojik sağlam bir meslek eğitimi laboratuvar uygulamalarıyla desteklenmektedir. Dersler; gerekli teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Programın laboratuvarları modern araştırma ekipmanları ve bilimsel destek sağlayacak donanımlara sahiptir.

Bölümümüze ait; mikrobiyoloji laboratuvarı, patojen laboratuvarı, proses laboratuvarı ve kimya laboratuvarı bulunmaktadır. Birimin faaliyet alanları; Eğitim öğretim faaliyetleri (Ön Lisans eğitimi), araştırma ve geliştirme faaliyetleri, toplumsal katkı olarak sınıflandırılır. Staj ile öğrenciler hem işyeri tecrübesi kazanmakta hem de sektörle iletişim kurarak iş bulma yeteneğine sahip olmaktadır.

Programımızda İşletmede Mesleki Eğitim (İME) uygulaması seçmeli ders kapsamında 4. yarıyılda gerekli koşulları sağlayan öğrencilerimiz tarafından seçilebilmektedir.  İşletmede Mesleki Eğitim (İME) sistemi ile öğrencilerimiz üç yarıyıl okulda ders gördükten sonra dördüncü yarıyılda öğrenci tarafından belirlenen ve program öğretim elemanlarınca uygun görülen bir işletmede bir yarıyıl boyunca endüstri deneyimi kazanır. Böylece nitelikli meslek elemanı olarak görev yapacakları iş yerlerindeki sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemleriyle yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetleri edindirme yetisi kazandırılmaktadır.

Ayrıca öğrencilerimiz 30 iş günü süren bir yaz stajını yine kendi belirledikleri ya da Ulusal Staj Programı üzerinden yaptıkları başvuru sonucu belirlenen ve programımız öğretim elemanlarının uygun gördükleri bir işletmede yaparlar. Hem İME hem de staj sürecinde öğrencilerimizin sigortaları üniversitemiz tarafından yapılır ve işletme tarafından kabul edilirse kendilerine yasal olarak belirlenen bir ücret ödenir.

Mezunların Çalışma Olanakları

Gıda Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler; Gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.), gıda, kimya ve biyoloji alanındaki araştırma enstitülerinde aynı şekilde özel gıda sektörü kuruluşlarında, hazır ve işlenmiş gıda üreten fabrikalarda ve laboratuvarlarında, özel gıda laboratuvarlarında çalışma imkanı bulabilmektedirler.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Tercih Edilebilen Bölümler

Programı tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, programlarına uygun bir lisans programına kayıt hakkı kazanabileceklerdir. Bu programlarda uygulanan intibak ve lisans tamamlama eğitiminden sonra, lisans diploması almaya hak kazanacaklardır. Bu programı bitirecek öğrenciler; Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Gıda Teknolojisi, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü bulunan üniversitelerin lisans programlarına dikey geçiş yapabilme imkanları mevcuttur.