İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

ALES
02 Ocak 2023 Pazartesi

Ales

ALES (Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı)

Yükseköğretim Genel Kurulunun 2 Şubat 2007 günü yapılan toplantısında, yükseköğretim kurumlarında “öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına” atanmak için yapılması gereken sınav ile Lisanüstü Eğitimi Griş Sınavının (LES) birleştirilmesine ve yeni sınavın adının “Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)” olmasına karar verilmiştir.

ALES nerelerde kullanılır?

· Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
· Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
· Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Akademik Kadrolara Atanmada Bu Sınavın Kullanılması

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, 657 Devlet Memurları Kanununun 48. maddesindeki şartları taşımaları, yükseköğretim mevzuatı(öğretim üyeleri ve diğer kademeler hakkında bilgi için tıklayınız) ve Yükseköğretim Kurulu kararları açısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla, usul ve esasları devlet üniversiteleri ve yüksek teknoloji enstitüleri senatoları, vakıf yükseköğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, bu sınavdan muaf tutulmak suretiyle yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına başvurabilirler.

Yüksek Lisansa Başvurabilmek İçin Bu Sınav Sonuçlarının Kullanılması

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanacaklardır.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde Sınav puanının, % 50’den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.
Üniversiteler Yurtdışına Yüksek Lisans Öğrenimi Görmesi İçin Öğrenci Gönderirken Bu Sınav Sonuçlarının Kullanılması
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bazı Kamu Kurumları Yurtdışındaki Öğrenciye Burs Verirken Bu Sınav Sonucunun Kullanılması

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amaçları doğrultusunda bu sınavın sonuçlarını kullanabilirler.

Sınava kimler başvurabiliyor?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
Sınav, yılda iki kez, ilkbahar(mayıs ayında) ve sonbahar(kasım ayında) dönemlerinde yapılmaktadır.
Sınav sonuçları ne zamana kadar geçerli?
Sınav tarihinden itibaren 3 yıl geçerlidir.

ALES soruları nasıldır?

ALES’te 160 tane soru vardır. 80 tanesi matematiktir. Bu sorular Sayısal-1 40 ve Sayısal-2 40 tanedir. Sözel de ise 80 tane Türkçe sorusu yer almaktadır. Sınav süresi 180 dakikadır. Sınavlar belli merkezlerde yapılmaktadır.

ALES’e Birden Fazla Kez Girdim. Son Aldığım Puan mı yoksa En Yüksek Puan mı Geçerli?

Birden fazla kez ALES’e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.