İktisat Bölüm Başkanlığınca, öğrenci ve mezunlarımızın kariyerlerini geliştirmeye yönelik yaptığımız etkinlikler devam ediyor. 19.12.2024 tarihinde Bilecik Akbank Şube Müdürü Halit Hüseyin Ülper, Yapı Kredi Bilecik Şube Müdürü Nusret Nuri Güner ve Kuveyt Türk Bilecik Şube Müdürü İlker Gürer “Bankacılıkta Kariyer Olanakları” konulu seminerimize konuşmacı olarak katıldı. Fakültemizin tüm bölümlerinden öğrencilerimiz seminere büyük ilgi gösterdi.
Açılışını bölüm başkan yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Serkan Varsak’ın yaptığı toplantıda bankacılık sektöründe istenen vasıflar ve yetkinlikler, mülakat sürecinde banka insan kaynakları ve danışmanlık şirketlerinin beklentilerine dair ayrıntılı bilgiler verildi. Bunlardan bir kısmı:
Öğrencilerimizin henüz mezun olmadan sahip olabilecekleri, diploma kadar değerli SPK, SEGEM ve BES lisans ve sertifikalarının bankacılık kariyerindeki önemi. Bu belge ve eğitimlerin henüz iş hayatına atılmadan alınmasının bankacılık kariyerinde çalışanı nasıl öne geçirebileceği.
Bankacılık sektöründeki teknolojik evrim ve bunun insan kaynağında getirmiş olduğu dönüşüm; diğer yandan mezunlarımızdan beklenen vasıflardaki değişiklikler. Kredi kullandırma alanındaki teknolojik dönüşümün insan kaynağında aranan yetkinliklerde teknoloji kullanımı ve yatkınlığının aranmasına yol açtığı.
Sosyal becerilerin gelişmiş olması, müşteri ile kurulacak diyalog ve yabancı dil bilgisi.
Mülakatlarda aranan fiziksel, kılık-kıyafet düzeni, hitabet, göz temaslı iletişim, başvuran adayın kurum hakkında edindiği ve faaliyet alanlarına ile başvurulan pozisyona göre değişen ön bilginin yeterliliği, adayın kendisinin diğer adaylara kıyasla neden öne çıktığı konusunda öz bilgisi ve bunu karşı tarafa yansıtabilmesi.
Güven üzerine kurulu bankacılık sisteminde, işe alım sürecinde başvuran adayların da karşı tarafa güven veren, kendinden emin bir duruşa sahip olmasının önemi.
Öğrencilerimizin sorularıyla zenginleşen toplantıda bankacılık sektörünün özellikle kriz dönemlerini nasıl yönettiği, özsermayenin gerek bankacılıkta gerek reel sektörde krizleri yönetme konusunda nasıl önemli olduğu konusunda konuşmacılar fikirlerini paylaştı.
Kuveyt Türk Bilecik Şube Müdürü İlker Gürer, bankacılıkta henüz öğrenciyken staj imkanlarının bulunduğu konusunda öğrencilerimize bilgi verdi. Daha 3. sınıf veya 4. sınıftayken akademik olarak başarılı öğrencilerin “Bankada Kampüs” uygulamalarına başvurarak 1 veya 2 sene boyunca bankalarında staj yapma imkanına sahip olabileceğini ifade etti. Bölüm başkanımız Prof. Dr. Aykut Ekinci'nin katılan konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesiyle toplantı sona erdi.
Akbank, Yapı Kredi ve Kuveyt Türk ile diğer bankaların her birinin kariyerle ilgili sosyal medya hesapları, online başvuru sistemlerinin bulunduğunu değerli öğrencilerimize hatırlatırız. Gerek konuşmacı olarak gerekse dinleyici olarak katılan tüm paydaşlarımıza tekrar teşekkür ederiz.
İktisat lisans programına ilişkin, paydaşlarımızın görüşlerinin toplanması hedefiyle başlattığımız toplantılarımıza devam ediyoruz. İlkini, bu yılın Temmuz ayında bölümümüzdan yeni mezun olan öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantıların ikincisini bölümümüzün en önemli paydaşlarından lisans programı öğrencilerimiz ile gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin ders programlarına göre, 10.12.2024 ve 11.12.2024 tarihlerinde iki ayrı oturum halinde düzenlenen toplantılarda öğrencilerimize kalite kapsamında bölümümüzün yapmış olduğu faaliyetlere ve etkinliklere dair tanıtım yapıldı. Bölümümüzün hazırlanmakta olduğu akreditasyon başvuru süreci ile ilgili öğrencilerimize bilgi verildi ve fikirleri soruldu. Açılışını bölüm başkanımız Prof. Dr. Aykut Ekinci'nin yaptığı toplantıda, bölümümüzde uygulanmakta olan ve uygulanması planlanan bir kısım faaliyet hakkında, akademik danışmanlık hizmeti ve haftalık görüşme saatleri, kariyer danışmanlığı, devamsızlık uygulamaları, öğrenci temsilciliği, anket uygulamaları ve anketlerin doldurulmasına dair öğrencilerimizle fikir alışverişinde bulunduk.
Diğer yandan, bölüm başkan yardımcılarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Havva Nesrin Tiryaki'nin, ders kayıt danışmanlarından Arş. Gör. Dr. Hüseyin Safa Ünal, Arş. Gör Nakşıdil Alparslan ve Arş. Gör. Oğuzhan Ata'nın da katıldığı toplantıda, öğrencilerimiz ve mezunlarımızın kariyer hedeflerine yönelik olarak hazırlama çalışmalarını sürdürdüğümüz program eğitim amaçlarına ilişkin öğrencilerimizden fikirler alındı. Bu bağlamda, özellikle yabancı uyruklu öğrencilerimizin kendi ülkelerindeki kariyer imkanlarına dair görüşlerini aldık. Halihazırda kullanılan program öğrenme çıktılarına ilişkin öğrencilerimizin algılarına dair, müfredatımızın bu çıktıları ne derece karşıladığına ilişkin görüşleri soruldu. Öğrencilerimizin dileklerinin ve diğer görüşlerinin dinlendiği verimli bir toplantı gerçekleşti. Toplantıya dair rapor Kalite ve Akreditasyon Komisyonları ve bölüm başkanlığımızla paylaşılacaktır. Teveccüh ederek toplantıya katılan ve görüşlerini bizimle paylaşan değerli öğrencilerimize İktisat Bölümü olarak teşekkür ederiz. Toplantılara katılamayan öğrencilerimize, anketlere katılarak, danışmanları vasıtasıyla ve akademik personelimize ifade ederek görüşlerini bizimle paylaşabileceklerini tekrar hatırlatır verimli ve güzel bir eğitim-öğretim yılı dileriz.
Ekonominin farklı alanlarında kariyer planlayan öğrencilerimize rehberlik etmek amacıyla düzenlenen "İş Yaşamına Hazırlık" semineri, 18 Ekim 2024 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi. İktisat Bölümü olarak düzenlediğimiz bu etkinlikte, öğrencilere iş dünyasına adım atarken dikkat etmeleri gereken konular ve profesyonel yaşamda karşılaşabilecekleri fırsatlar hakkında bilgi verildi.
Seminer, İktisat Bölümü Kariyer Danışmanı Arş. Gör. Bilal ORHAN’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, öğrencilerimizin kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla önümüzdeki dönemde daha fazla etkinlik düzenleneceğini ve öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda yeni projelerin hayata geçirileceğini belirtti.
Seminerde ayrıca, değerli hocalarımız Doç. Dr. Resül YAZICI ve Doç. Dr. Hüseyin TEZER, kariyer öykülerini ve uzmanlık alanlarındaki deneyimlerini paylaştılar. Özgeçmişin önemi, mülakata hazırlanma süreci ve sektör tecrübeleri başlıklarındaki sunumlar, öğrenciler tarafından takip edildi.
Katılım gösteren tüm öğrencilerimize ve değerli hocalarımıza teşekkür ederiz. İlerleyen dönemde düzenleyeceğimiz yeni etkinlikler hakkında bilgi almak için web sitemizi takip edebilirsiniz.
Bölümümüze yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize yönelik hazırlanan oryantasyon programımız öğrencilerimizin ve akademik personelimizin teveccühü ile 2 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirildi. İktisat bölüm başkan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Havva Nesrin Tiryaki'nin açılışını yaptığı programda önce İktisat biliminin ne olduğu, neyi incelediği ve yöntemlerine ilişkin kısa bir bilgilendirme yapıldı. İktisadın inceleme alanlarından olan Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi'ye değinildikten sonra iktisat bölümü mezunlarının ne yaptığı, kariyer imkanlarının ne olduğu ve öğrencilerin birinci sınıftan itibaren kendilerini ne şekilde geliştirebileceklerine dair tavsiyelerde bulunuldu.
Programın takip eden kısmında bölüm danışmanlarından Arş. Gör. Bilal Orhan, Arş.Gör. Dr. Hüseyin Safa Ünal, Arş. Gör. Nakşıdil Alparslan ve Arş. Gör. Oğuzhan Ata tarafından kariyer planlaması, staj imkanları, çift anadal, yandal ve değişim programları, öğrenci kulüpleri gibi konularda detaylı bir bilgilendirme yapıldı. Diğer yandan, akademik takvim ve öğrenciler için faydalı görülen bağlantılar, sınavlar, devamsızlık, not itiraz, mazeret sınavları ve mazeretli kayıtlar gibi üniversite içi süreçler, harf notları konusunda, müfredattaki zorunlu ve seçmeli ders dağılımları hakkında; ders seçme sistemi, ders kayıtları, üstten ders alma kuralları, yaz okulunda ders alma gibi öğrencileri yakından ilgilendiren başlıklara ilişkin bir sunum gerçekleştirildi.
Bölüm öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Hüseyin Tezer ve Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Çam'ın öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca kazanmaları elzem olan vasıflar ile ilgili tavsiyeleri ile program zenginleşti.
Aramıza katılan öğrencilerimizi hayatlarının bu yeni aşamasında İktisat bölümü olarak tebrik ediyor başarılı bir eğitim-öğretim hayatı diliyoruz.
Mezunlarımızla, 5 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen mezuniyet günü kutlamaları vesilesiyle bir araya geldik. 2024 yılında mezun durumundaki öğrencilerimiz ile gerçekleştirdiğimiz odak grup toplantısında iktisat bölümü program öğrenme çıktılarını detaylı bir şekilde değerlendirdik. Bölüm başkan yardımcılarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Serkan Varsak'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda öğrencilerimizin iktisat bölümüne kayıt olurken var olan beklentileri ile eğitim-öğretim süreçleri boyunca şekillenen ve mezun olurkenki kariyer hedeflerini konuştuk. Öğrencilerin eğitim-öğretim hayatları boyunca İktisat lisans programında gözlemledikleri aksayan yönleri ve öğrencilerin karşılaştıkları sorunları masaya yatırdık. Programın iç paydaşlarından ve temel faydalanıcılarından olan öğrencilerin bu sorunların çözümüne yönelik önerilerini dinledik. Bölüm akadamik personelinden ve öğrenci danışmanlarından Arş.Gör.Dr. Hüseyin Safa Ünal, Arş.Gör. Oğuzhan Ata, Arş.Gör. Nakşıdil Alparslan ve Arş.Gör. Bilal Orhan'ın da katıldığı toplantıda öğrencilerle danışmanlık, kariyer danışmanlığı ve tanımlı süreçler ile ilgili karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk. Bu vesileyle toplantıya katılan ve değerli fikirlerini bizimle paylaşan mezunlarımıza teşekkür ederiz.
Hem program öğrenme çıktılarına dair mezun öğrencilere uygulanan anket sonuçları hem de mezun öğrencilerle yapılan odak grup toplantısına dair bölüm akreditasyon komisyonumuzca hazırlanan rapor bölüm başkanlığımıza sunulmuştur.
05 Temmuz 2024 tarihinde üniversitemiz stadyumunda gerçekleşen mezuniyet töreninde öğrencilerimiz ile bir araya geldik. Törene öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretim üyelerimiz ve personelimizin geniş katılımı gerçekleşti. Bölümümüz mezunlarına hayatlarında başarılar diliyoruz.
Kalite ve akreditasyon süreçleri kapsamında oluşturulan İktisat Bölümü akreditasyon komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. İktisat bölüm başkanımız Prof. Dr. Aykut Ekinci başkanlığında toplanarak 3 Temmuz 2024 tarihinde ilk yüzyüze toplantısını gerçekleştirmiştir.
04.06.2024 tarihinde oluşturulan İktisat Bölümü akreditasyon komisyonunun üyeleri şu şekilde belirlenmiştir:
Prof. Dr. Aykut EKİNCİ (Başkan) Dr. Öğr. Üyesi Havva Nesrin TİRYAKİ Dr. Öğr. Üyesi Serkan VARSAK Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul ÇAM Arş. Gör. Dr. Hüseyin Safa ÜNAL Arş. Gör. Nakşıdil ALPARSLAN Arş. Gör. Oğuzhan ATA (Raportör) Arş. Gör. Bilal ORHAN
İktisat bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Serkan Varsak'ın yürütmekte olduğu Dijital Para ve Borsa dersi kapsamında "Borsa İstanbul'da Yatırımcı Olmak" konulu seminer gerçekleştirilmiştir. Ümran Keyikçi, Osman Çalış ve Eda Yoran'ın konuşmacı olduğu seminere öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizden geniş katılım olmuştur.