Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenen “5G Core Güvenliğine Yönelik Güncel Sınıflandırma Algoritmaları ile Hibrit Bir Yaklaşım” başlıklı proje, Genel Amaçlı Projeler türünde desteklenmeye hak kazanmıştır.
Proje Kodu: 689 Proje Grubu: Sosyal Bilimler
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin PARMAKSIZ – Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
Proje Ekibi:
Dr. Öğr. Üyesi Osman AKARSU – Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü (Araştırmacı)
Öğr. Gör. Önder ÖZTÜRK – Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Yurt içinden araştırmacı)
Harun ŞEKER – Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Yüksek Lisans Tez Öğrencisi (Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin PARMAKSIZ – YBS Bölümü)
Yürütücülüğünü bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin PARMAKSIZ’ın yaptığı bu proje, yine Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Osman AKARSU ile birlikte, farklı disiplinlerden araştırmacıların katkısıyla yürütülmektedir. Ayrıca proje kapsamında, Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Harun ŞEKER’in tez çalışmasına da katkı sağlayacaktır.
Proje, 5G çekirdek ağlarının güvenliğini artırmaya yönelik güncel sınıflandırma algoritmalarını birleştiren yenilikçi ve hibrit bir yaklaşım geliştirmeyi hedeflemektedir.
Proje yürütücümüzü ve tüm ekip üyelerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
16 Temmuz 2025 Çarşamba günü saat 13.30'da, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm başkanı Prof. Dr. Tolga TORUN başkanlığında, öğretim üyeleri ile 2024-2025 akademik yılına ilişkin genel değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiş; toplantı kapsamında ayrıca 2025-2026 güz dönemine ait ders programı planlamaları yapılmıştır.
23-27 Haziran 2025 tarihlerinde Bilecik öğretmen evinde "Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları ile Sınıflarda Dijital Dönüşüm" TÜBİTAK 4005 projesi gerçekleşti. Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Nur Kuban TORUNprojede uzman ve eğitmen olarak yer aldı. 24 ilden gelen farklı braşlarda uzmanlaşmış öğretmenlere uygulamalı yapay zeka eğitimi verildi. Açılış ve kapalış konuşmalarında Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü sayın Serdal Şimşek bulunarak desteklerini ve teşekkürleri iletti. Öğretim üyemize katkıları için teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.
Bölümümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nur Kuban TORUN 25-26 Şubat 2025 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün düzenlediği "Eğitimde Sanal Gerçeklik ve İnovasyon Konferansında"yer aldı. "Küresel ve Yerel VR Trendleri" başlıklı 1. panelde konuşmacı olan Torun, küresel ve yerel VR trendlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Oturum sonunda YEĞİTEK Genel Müdürü Sn. Mustafa Canlı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Konferansın 2. günü odak grup çalışmaları ve sunumlar ile devam etti. "Eğitimde VR Kullanımında Veri Güvenliği ve Etik Sorunlar " odak grubunda moderatörlük yapan Torun, çıkan sonuçları öğleden sonraki oturumda aktardı. Hocamızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
26 Aralık 2024 tarihinde, Bilecik İl ve Afet Müdürü Ercüment Bey'in katılımıyla YBS bölümü öğrencilerine yönelik önemli bir afet bilgilendirme programı gerçekleştirildi. Bu programda, afetlere yönelik bilinç oluşturmak amacıyla, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler detaylı bir şekilde ele alındı.
Ercüment Bey, afet yönetiminin üç temel aşaması olan hazırlık, müdahale ve sonrası adımlar hakkında bilgiler verdi. Ayrıca, Türkiye'nin afet konusunda önemli bir kurumu olan AFAD'ın çalışmaları ve performansının nasıl geliştirilebileceği üzerine de ayrıntılı bilgiler paylaştı. Bunun yanı sıra, AFAD gönüllülük programı da tanıtıldı.
Öğrencilerin afet anında daha bilinçli olmaları için kısa bir tatbikat gerçekleştirildi ve afet anında yapılması gerekenler canlandırıldı. Söyleşi, teşekkür ve plaket takdimi ile sona erdi.
Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Tübitak 4007 Destek Programları Kapsamında, Türkiye Yüzyılı Işığında Bilecik Bilim Şenliği'nde yer aldık. Bölüm hocalarımızdan Doç. Dr. Nur Kuban TORUN “Yapay Zeka ve Gelecek” adlı sunumu ile konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı.
Ayrıca Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm öğrencilerimizden Merve Önalan “Siber Güvenlik” atölyesinde, Kader Aktaş “Artırılmış Gerçeklik” atölyesinde, Çağla Yurtseven “Sanal Gerçeklik” atölyesinde ve Oğuzhan Tatlı “3D Yazıcı” atölyesinde rehber olarak projede yer aldı. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri öğrencilerimizden Aleyna Şahan ise “Sanal Gerçeklik” atölyesinde rehber olarak yer aldı.
Teknokod takımı, deprem simülasyonunu VR teknolojisi ile birleştirdiği "Anka Diriliş" projesiyle 2024 Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde 5-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Antalya'da yarıştı.
TeknoKod Takımı
2024 Teknofest'te tüm kategorilerde toplam 1.630.000 başvuru arasından seçilen 6514 projenin içine girerek finale kaldı. Antalya’da gerçekleştirilen Teknofest Akdeniz'de Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’ni başarıyla temsil eden takım, yarışma sürecinde büyük ilgi gördü.
8 Eylül’de yarışmadan dönen Teknokod takımı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Murat Yurdakul ve Prof. Dr. Nazile Ural, genel sekreter Muhammet Büyük ve genel sekreter yardımcısı Fakrullah Tohumcu ile bir araya geldi. Rektör Kaplancıklı, ekibin VR destekli deprem simülasyonu oyunu olan "Anka Diriliş" projesini bizzat deneyimleyerek, projenin detayları hakkında bilgi aldı. Görüşme sırasında Teknokod takımının başarısını takdir eden Rektör Kaplancıklı, Teknofest finalistlerine üniversitenin hediyelerini sundu.
TeknoKod Takımını, Rektörümüz Makamında Tebrik Etti
Teknokod takımının başarısı, üniversite ve Bilecik için büyük bir gurur kaynağı oldu. VR teknolojisi ile deprem tecrübesini yaşatarak afet farkındalığı oluşturmayı amaçlayan "Anka Diriliş" projesi, Adana'da da dikkat çekmeye devam edecek.
Danışmalıklarını bölüm hocamız Doç. Dr. Nur Kuban TORUN'un yürüttüğü, Teknokod Takımı, 2024 Teknofest İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması'nın Afet Yönetimi kategorisinde geliştirdikleri "Anka Diriliş" projesiyle finale kalmış bulunmaktadır. 🎉 Anka Diriliş Projesi sanal gerçeklik gözlüğü ile deneyimletilen bir deprem simülasyon eğitimidir. Takım 5-8 Eylül 2024 tarihlerinde Antalya'da yarışacaktır. Daha sonra 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana'da Teknofest fuaye alanında projeleri ile okulu temsil edecektir. Teknokod takımı üyelerine başarılar dileriz 🥇🚀
Sayın rektörümüz Prof. Dr. Zafer Asım KAPLANCIKLI' ya Yönetim bilişim sistemleri bölüm başkanımız Prof. Dr. Tolga Torun, bölüm hocalarımız Doç. Dr. Nur Kuban Torun, Dr. Öğr. Üyesi Osman Akarsu, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Parmaksız, Öğr. Görevlisi Hande Boğazlıyan Turanlı, araştıma görevlilerimiz Esra Cengiz Tırpan, Ecenur Demir ve Elif Tuba Öztürk ile hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.
Hocamıza yeni görevinde başarılar dileyerek bölümle ilgili dilek ve temennilerimizi sunduk. İlgi ve alakaları için teşekkür ediyoruz.
Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm başkanı Prof. Dr. Tolga Torun' un Bilişimde Proje Yönetimi dersi kapsamında proje sorumlusu olarak yer aldığı ve Rumeysa Sağlamöz, Mine Yıldız, Mahmoud Mohamed Sabry Mohamed Salem, Meryem Çapuk ve Ertuğrul Memiş'in yazdığı “Veri Okuryazarlığıyla Sağlıkta Fark Yaratmak” projesi, Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü ile Bilecik Aile Sosyal ve Hizmetler İl Müdürlüğü'nce desteklenmiş ve gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.
Bu proje doğrultusunda Sevgi Evlerinde kalan çocukları, Türkiye Yüzyılına hazırlamak amacıyla Bozüyük'te sağlık okuryazarlığı eğitimi verilmiştir. Gerçekleşen eğitimde bireylerin rekabet koşullarına hazırlanması, veri okuryazarlığı konusunda bireylerin geliştirilmesi, sağlık çalışanlarıyla iletişime olanak sağlayacak özgüvenin kazandırılması ve ilgili sağlık hizmetlerine erişimin artması hedeflenmiştir.
Danışmanlığını Doç. Dr. Nur Kuban TORUN'un yaptığı Yaşam Ağacı Takımı, Teknofest 2024 yarışmasında eğitim teknolojileri kategorisinde geliştirmiş oldukları "Kurtuluş" adlı mobil oyun ile yarı finale kalmaya hak kazanmıştır.
Takım kaptanlığını Tuğçe DURAN’ın yaptığı Yaşam Ağacı Takımı, Yönetim Bilişim Sistemleri ve İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencileri tarafından kurulmuştur. Takımda Ceren ŞAHİN hikâye yazarı, Eren İLERİ ve Yusuf GÜL oyun tasarımcısı ve Onur KASAP oyun geliştiricisi olarak yer almaktadır.
Oyun Hakkında:
Geliştirilen mobil oyun, 8-14 yaş aralığındaki çocuklara sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda bilinç oluşturmak ve bu hedefler doğrultusunda adım atmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Oyun yer alan karakterler Türk mitolojisinden esinlenerek oluşturulmuş ve ilgili kavramlarla zenginleştirilmiştir.
Yaşam Ağacı Takımı, geliştirdikleri bu oyunla sadece Teknofest'te değil, aynı zamanda eğitim teknolojileri alanında da büyük bir başarıya imza atmış bulunmaktadır. Bu başarı diğer haber kanallarında da öne çıkmıştır.