Kios antik kenti Bursa ili Gemlik ilçe merkezinin altında kalmış bir antik kenttir. Kaynaklarda M.Ö. 7. yüzyılın sonlarında bir Yunan koloni kenti kurulduğu aktarılır. Bugün neredeyse tamamen modern yerleşimin altında kalmış kentin arkeolojisi Bursa Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılar iler bilinir. Bu kazılardan ele geçen buluntuların bir kısmı bölümümüz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin ERPEHLİVAN tarafından incelenerek değerlendirilmektedir. Bu kapsamda antik kentin özellikle Klasik Dönem’de (M.Ö. 5-4. yüzyıllar) önemli bir deniz ve kara ticaret yollarının önemli bir kavşağı olduğu ortaya koyulmaktadır.
Konu ile ilgili yayınlar:
Corsten, T. 1985. Inschriften griechischer Städte aus Kleinasien, Die Inschriften von Kios. Bonn: Dr. Rudolf Habelt.
Erpehlivan, H. 2018. Propontis’in Güneydoğusunda M.Ö. 1. Binyıl Yerleşmeleri ve Mezar Tipleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
Erpehlivan, H. 2019. “Seramik Buluntular Işığında Kios Antik Kenti’nin Ticari İlişkileri”, Çağlar Boyunca Üretim ve Ticaret: (Ed. Dumankaya, O.), Ankara, 307-317.
Erpehlivan, H., 2023. “A Trade Route from the Propontis to Phrygia: Assessing the Economic Status of Kios between the Archaic and the Early Hellenistic Periods”, Oxford Journal of Archaeology, 42.1, (baskıda).
Bu siteyi kullanarak çerez politikalarını kabul etmiş sayılırsınız.