Eğitim ve öğretim yapısı ile bilimsel araştırmaların geliştirilmesi ve süreklilik arz etmesi birimin araştırma stratejilerinin başında gelmektedir. Kaynak geliştirme, ulusal ve uluslararası işbirlikleri gibi stratejiler ile birimimiz, bilimsel araştırmalarının çağdaş, nitelikli, verimli ve model oluşturabilecek bir eğitim anlayışını hedeflemektedir. Bunun için kurulmuş olan altyapının geliştirilmesi ve güncelliğini her zaman koruması da temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
1.1 Araştırma Stratejisi
Araştırma stratejisi ve hedefleri iç ve dış paydaş görüşleri alınarak belirlenir.
1.1.1. Ar-Ge Politikası
Ar-Ge politikamızın temelini ulusal ve uluslararası alanda yeni fikirler, teoriler üretebilen akademisyen ve öğrenci yetiştirmek oluşturmaktadır. Bu doğrultuda makale, tez, bildiri hazırlayarak Türkolojiye hizmet etmek hedeflerimiz arasındadır.
1.1.2. Ar-Ge Stratejisi (Yerel/Bölgesel/Ulusal Kalkınma Hedefleri ile Uyumu)
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün araştırma geliştirme faaliyetleri 2017-2021 Stratejik Planıyla uyumludur. Planlanan hedefler doğrultusunda gerek akademik personeli gerek onların yönlendirmeleri ile lisans ve lisansüstü öğrencileri çeşitli konularda çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda Ar-Ge faaliyetleri; makaleler, bildiriler, projeler, yayınlar, tezler yoluyla sağlanmaktadır.
Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Bilimi anabilim dalları altında çalışmalarını yürüten akademik personelimiz ulusal ve uluslararası yayınlarda, hakemli dergilerde makalelerini yayımlamakta, sempozyumlara katılmakta ve alanlarıyla alakalı kitaplar yazmaktadırlar. Bölümümüz, dış paydaşların da sürece katılımını sağlamak maksadıyla projeler, sempozyumlar düzenlemekte ve bunların devamını hedeflemektedir. Bu sayede bilhassa çeşitli üniversite ve diğer alanların araştırmacıları ile iş birliği gelişmekte ve çoklu disiplin ile disiplinler arası çalışmalar pekişmektedir.
Lisans ve lisansüstü öğrencilerin de bu faaliyetlere katılımı desteklenmekte, öğrenci sempozyumlarına bildiri sunmaları, ulusal ve uluslararası dergilere çalışmalarını göndermeleri önerilmekte, kendilerini akademik çalışmalara hazırlamak amacıyla da çeşitli ödevler verilerek araştırma yöntemleri ve bilimsel etik değerleri öğrenmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca hem lisans hem lisansüstü öğrencilerin yazdıkları tezlerde özgünlük, yaratıcılık, yeni fikir üretebilme ve bilimsel araştırma yapabilme kabiliyetleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Hem akademik personelin hem lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yurtdışı imkanı olan projelerde çalışmaları desteklenmekte ve değişim projeleri ile geliştirilmeye çalışılmaktadır. Şu ana kadar bu alanda yeterlilik sağlanamamış olmakla birlikte sonraki dönemler için gelişme sağlanması hedeflenmektedir.
1.1.3. Araştırma Fırsatları
Hem akademik personelin hem lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yurtdışı imkânı olan projelerde çalışmaları desteklenmekte değişim projeleri ile geliştirilmeye çalışılmaktadır. Şu ana kadar bu alanda yeterlilik sağlanamamış olmakla birlikte sonraki dönemler için gelişme sağlanması hedeflenmektedir.
İç ve dış paydaşların yaptığı araştırma geliştirme faaliyetleri stratejik plana ve ilgili yönetmeliklere uygun olduğu ölçüde desteklenmekte olup kendilerine teşvik verilmekte, akademik olarak yükselmeleri sağlanmaktadır. Çalışmalarını yaparken kütüphane kaynaklarını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanmaları sağlanmakta, idari olarak gerekli görevlendirmeler yapılmakta ve gerektiğinde mali destek sağlanmaktadır.
1.1.4. Öncelikli Alanlar
Ar-Ge çalışmalarımızda yukarıda da belirtilen anabilim dallarıyla bağlantılı çalışmalara öncelik verilmektedir. Bu kapsamda makale, bildiri ve kitap yayınları öncelikle desteklenmekte, tez çalışmalarına ağırlık verilmektedir.
1.1.5. Ortak Araştırma Faaliyetleri
Kamu kurum ve kuruluşlarının ortak olduğu plan ve projeler üretmek, işbirliği protokolleri imzalamak ve yürütmek üniversitemiz Ar-Ge stratejisinin temelini oluşturmaktadır.
1.1.6. Araştırma Platformları
Uluslararası platformlara katılma çalışmaları yürütülmektedir.
Stratejik ortak olarak belirlenen araştırma kurumları, diğer üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör kuruluşları aynı zamanda üniversitenin araştırma platformlarını oluşturmaktadır.
1.1.7. Etik Değerler
Çalışmalarını yapılırken bilimsel araştırma ve etik alanının öneminin farkında olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademik personelini seçerken bu alanlardaki yetkinliklerine önem vermiş, lisansüstü öğrenciler açından müfredatlarına zorunlu bir ders eklemiştir. Lisans öğrencileri için henüz böyle bir ders bulunmamakta, verilen ödevler ve bitirme tezleri ile bu alanda yetkinlik sağlanmaya çalışılmaktadır. Fakat eksiklik görülmesi nedeniyle kendileriyle yapılan yüz yüze toplantılar sonucunda birinci sınıf müfredatına bilimsel araştırma yöntemleri ve etik dersi eklenmesi düşünülmektedir.
1.1.8. Araştırma Çıktıları
Proje grupları öğretim elemanlarının katıldığı öncelikli araştırma alanları ile ilgili çeşitli etkinlikler;
Makaleler, kitaplar, bildiriler, tezler vb.
1.2. Bütünleşik Politikalar
Ar-Ge faaliyetleri sonucu ortaya çıkan araştırma çıktıları eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılır. Gerek akademik personelin gerek öğrencilerin araştırdıkları konuda bilgilerinin ve uzmanlıklarının derinleşmesi sağlanır. Stratejik plana uygun olarak gerçekleştirilen bu çalışmalar üniversitenin, bölgenin ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda gelişme sağlar ve yeni çalışmaların önü açılır.
1.3. Katkısal Politikalar
Ar-Ge sonucu ortaya çıkan araştırma çıktıları ile toplumun entelektüel birikiminin artmasına katkı sağlanır. Yeni fikirler üretme, farklı alanlarda ve disiplinler arası çalışmalarda bu çıktılar etkili olur. Bu alanlarda çalışan araştırmacılar için yeni kaynaklar üretilmiş olur.
1.4. Kalkınma Hedefleri
Yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedeflerinin birimin araştırma ve geliştirme stratejilerine etkisi;
Ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda toplumun dil, edebiyat ve kültüre ilgisi artmış dolayısıyla bu alanlarda Ar-Ge çalışmaları yapılmıştır. Verilen destekler ve artan kaynaklar ile birimimiz de çalışmalarını artırmış ve ulusal hedefler doğrultusunda da hizmetlerine devam etmektedir.
1.5. Kültürel Katkılar
Bölümümüz içerdiği anabilim dallarıyla bağlantılı olarak toplumun kültürel yapısını bireylere daha iyi öğretmek, toplumun kendi kültürünü daha yakından tanımasını sağlamak, kültürel farkındalık bilinci oluşturmak ve kültürün nesilden nesile aktarımını sağlamak gibi kültürel katkılar sağlamaktadır.