Türk Dili ve Edebiyatı

Türk Dili ve Edebiyatı

Ar-Ge
24 Temmuz 2023 Pazartesi

1.5. Ar-Ge

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün araştırma geliştirme faaliyetleri 2017-2021 Stratejik Planıyla uyumludur. Planlanan hedefler doğrultusunda gerek akademik personeli gerek onların yönlendirmeleri ile lisans ve lisansüstü öğrencileri çeşitli konularda çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda Ar-Ge faaliyetleri; makaleler, bildiriler, projeler, yayınlar, tezler yoluyla sağlanmaktadır.

Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Bilimi anabilim dalları altında çalışmalarını yürüten akademik personelimiz ulusal ve uluslararası yayınlarda, hakemli dergilerde makalelerini yayımlamakta, sempozyumlara katılmakta ve alanlarıyla alakalı kitaplar yazmaktadırlar. Bölümümüz,  dış paydaşların da sürece katılımını sağlamak maksadıyla projeler, sempozyumlar düzenlemekte ve bunların devamını hedeflemektedir. Bu sayede bilhassa çeşitli üniversite ve diğer alanların araştırmacıları ile iş birliği gelişmekte ve çoklu disiplin ile disiplinler arası çalışmalar pekişmektedir.

Lisans ve lisansüstü öğrencilerin de bu faaliyetlere katılımı desteklenmekte, öğrenci sempozyumlarına bildiri sunmaları, ulusal ve uluslararası dergilere çalışmalarını göndermeleri önerilmekte, kendilerini akademik çalışmalara hazırlamak amacıyla da çeşitli ödevler verilerek araştırma yöntemleri ve bilimsel etik değerleri öğrenmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca hem lisans hem lisansüstü öğrencilerin yazdıkları tezlerde özgünlük, yaratıcılık, yeni fikir üretebilme ve bilimsel araştırma yapabilme kabiliyetleri geliştirilmeye çalışılmaktadır.

Hem akademik personelin hem lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yurt dışı imkanı olan projelerde çalışmaları desteklenmekte ve değişim projeleri ile geliştirilmeye çalışılmaktadır. Şu ana kadar bu alanda yeterlilik sağlanamamış olmakla birlikte sonraki dönemler için gelişme sağlanması hedeflenmektedir.

İç ve dış paydaşların yaptığı araştırma geliştirme faaliyetleri stratejik plana ve ilgili yönetmeliklere uygun olduğu ölçüde desteklenmekte olup kendilerine teşvik verilmekte, akademik olarak yükselmeleri sağlanmaktadır. Çalışmalarını yaparken kütüphane kaynaklarını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanmaları sağlanmakta, idari olarak gerekli görevlendirmeler yapılmakta ve gerektiğinde mali destek sağlanmaktadır.

Proje, sempozyum, makale gönderimi gibi duyurular akademik personele mail yoluyla iletilmekte lisans ve lisansüstü öğrencilerine ise danışmanları aracılığıyla bilgilendirme yapılmaktadır. Mezun takip çalışmaları açısından henüz yeterli düzeye erişilememiş ancak bu konuda sistem oluşturma çalışmaları devam etmektedir.

Bütün bu çalışmalar yapılırken bilimsel araştırma ve etik alanının öneminin farkında olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademik personelini seçerken bu alanlardaki yetkinliklerine önem vermiş, lisansüstü öğrenciler açından müfredatlarına zorunlu bir ders eklemiştir. Lisans öğrencileri için henüz böyle bir ders bulunmamakta, verilen ödevler ve bitirme tezleri ile bu alanda yetkinlik sağlanmaya çalışılmaktadır. Fakat eksiklik görülmesi nedeniyle kendileriyle yapılan yüz yüze toplantılar sonucunda birinci sınıf müfredatına bilimsel araştırma yöntemleri ve etik dersi eklenmesi düşünülmektedir.