Türk Dili ve Edebiyatı
ARAŞTIRMA KADROSU


Araştırma Kadrosu
03 Ağustos 2023 Perşembe

3.1. Yetkinlikler

Birimde araştırma kadrosunun araştırma yetkinlikleri ve bu yetkinlikler bazında beklenen seviyelerinin tanımlama yöntemleri;

  • Öğretim üyeliğine atama ve yükseltmelerde 2547 Sayılı yasanın ilgili maddelerinde tanımlanan koşullara ilave olarak “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama İlkeleri” ile tanımlanmış akademik faaliyetlerden kazanılan puanlar esas alınarak belirlenen akademik personelin yetkinliği bu ilkeler çerçevesinde güvence altına alınmıştır.
  • Akademik performansını yükseltmek için “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama İlkeleri” revize edilmiştir.
  • Lisansüstü eğitim gören araştırma görevlilerinin yapılandırılmış eğitimleri çerçevesinde seminer ve makale, yayın ve sunum faaliyetlerinde yer alması sağlanır.

Akademik personelin yurtiçi ve yurtdışı bilimsel etkinliklere katılımı sağlanmaktadır.

3.2. Yetkinlik Ölçümleri

Araştırma kadrosunun yetkinlikleri, başarma düzeyleri için ölçme yöntemleri;

  • “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ve “Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi” kapsamında öğretim üyelerinin yürüttüğü lisansüstü tez projeleri için gelişme ve sonuç raporları sunulur.
  • Öğretim üyelerinin yaptıkları bilimsel çalışmalar her yıl şubat ayına kadar bir önceki eğitim-öğretim yılı için yıllık fakülte faaliyet raporları ve teşvik sistemi ile takip edilir.
  • Araştırma kadrosunun etkinliğinin geliştirilmesi için uluslararası üniversiteler ile işbirliği yapılıp araştırmacıların bu birimde kendilerini geliştirmeleri sağlanır.
  • Akademik ve araştırma personelinin yetkinliği, ders verme, projeler ve diğer etkinliklerin performans değerlendirmeleri ile izlenir.
  • Yıl içerisinde yapılan proje, özgün yayın, kitap vb. yayınlar, tebliğ sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
  • Yayın, sunum ve projeler üzerinden araştırma kadrosunun yetkinliği ölçülür ve değerlendirilir.

    3.3. Olanaklar ve Destekler

    Araştırma kadrosunun araştırma yetkinliğini geliştirmesi için sunulan olanaklar, imkânlar, destekler ve bölüm araştırma kaynakları;

    • Araştırma kadrosunun yetkinliğinin geliştirilmesi için yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongrelere katılım için üniversitenin sağladığı destek imkânı bulunmaktadır.
    • Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu üzerinden desteklenen projeler ile araştırma kadrosunun yetkinliğinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi desteklenir.
    • Proje ve sempozyumlar kapsamında gerekli mali ve idari olanaklar sağlanmaktadır.
    • Araştırmacılar için kütüphanenin basılı ve elektronik kaynaklarını kullanma olanağı öncelik sırası olmaksızın açıktır.

     

    3.3.1. Fiziksel, Teknolojik ve Finansman

    Üniversitemiz, birimimizde yürütülen projeler için gerekli teşvik ve finansal desteği sağlamaktadır. Fiziksel olarak kütüphanenin kullanımı öğrencilere ve öğretim üyelerine açık olup rahat bir çalışma ortamı sunulmaktadır. Öğrenciler için bilgisayar laboratuvarı teknolojik açıklarını kapatma imkânı sunmaktadır. Öğretim üyelerinin araştırmalarını rahat gerçekleştirmeleri için kendilerine oda tahsis edilmekte ve kişisel bilgisayar verilmektedir. Okulumuzun bütününde var olan kablosuz internet bağlantısı bilgiye erişimi kolaylaştırmaktadır.

     

    3.3.2. Laboratuvarlar

    Bölümümüz araştırmacıları için laboratuvar gerekmemektedir.

    3.4. Teşvikler

    Araştırma kadrosunun; araştırma, teknoloji geliştirme veya sanat faaliyetlerini teşvik etme yöntemi;

    Araştırma kadrosundaki personelin bilimsel araştırma yapmaları ve uluslararası kaynaklara ulaşması teşvik edilir.

    Araştırma alt yapısının sürdürülebilirliği BAP birimi aracılığıyla ve uygulanan teşviklerle güvence altına alınmaktadır.

     

    3.4.1. Karar Yöntemleri

    Teşvik için karar verme yöntemleri;

    İlgili komisyon kararları.

     

    3.4.2. Teşvik Ölçümleri

    Teşviklerin yeterliliği ve etkililiği ölçme ve sonuçları değerlendirme yöntemi;

    Araştırma alt yapısının sürdürülebilirliği BAP birimi aracılığıyla, TDK ve TÜBİTAK projelerine ek bütçe verilerek uygulanan teşvik ile güvence altına alınır.