Misyon, vizyon ve hedefler; bilimsel duruşu, önceliği ve tercihleri;
Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Halk Bilimi alanında azami bilgiyi vererek öğrencilerinin kültür, edebiyat ve dil arasında bağlantıyı kurmalarını sağlayarak çeşitli alanlara Türkçeyi, kültürünü, edebiyatını iyi ve doğru bilen nitelikli bireyler yetiştirmek bölümün hedefleri arasındadır. Bilimi ilke edinmiş, Türkoloji alanına yeni bakış açıları getirebilen ve her platformda alanlarında bölümü iyi temsil eden sorgulayıcı bireyler yetiştirerek ülkemizin entelektüel ve estetik birikimine katkı sağlamak amaç edinilmiştir.
1.2. Strateji Yansıması
Bölümümüzün 2017-2021 dönemi Stratejik Planı ve bu stratejileriyle ilişkili hedefleri misyon ve vizyon ile uyumludur.
1.4. Dengeler
Misyon farklılaşmasına ihtiyaç duyulmamıştır.
1.4. Dengeler
İhtiyaçların belirlenmesi bölüm toplantılarında öğretim üyelerinin ortak kararı ile gerçekleşir. Kaynaklar, bölümün talepleri doğrultusunda üniversite yönetimi tarafından sağlanır.
1.5. Kalite Politikası
Birimin tüm süreçlerini kapsar şekilde tanımlı ve ilan edilmiş kalite politikası;
- Paydaşlarının sektördeki beklentilerini algılayan, akademi ve eğitim öğretim camiasının ihtiyacı olan uzmanları yetiştiren,
- Paydaş geri bildirimlerini etkin bir şekilde yöneten,
- Kamu kaynaklarını etkin olarak kullanan,
- Sosyal ve etik sorumluluğu ile sürdürülebilirliği gözeten,
- Sürekli iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan bir kalite yönetim sistemi oluşturmaktır.
1.6. Kalite Yayılımı
Birimin, kalite politikasını tüm paydaşlarına duyurma, birim içi ve dışında yayılma yöntemi;
Bölüm, akademik çalışmalarını sürdürerek alan deneyimi ve uzmanlığı konusundaki yeterliliğini ispat etmek, öğrencilerden ve paydaşlardan aldığı geri bildirimler doğrultusunda başarısını ve topluma katkısını değerlendirmek suretiyle kalite yayılımını sağlamaktadır.
1.7. İçselleştirme
Bu birimde Kalite politikasının benimsendiğini gösteren uygulamalar;
Akademik personelimizin makale, kitap ve bildirileri ile öğrencilerimizin yaptığı ödevler ve bitirme tezleri içselleştirilmiş çıktıyı gösterir. Birimimiz, öğrenciler ile akademik personel arasında yapılan düzenli toplantılar ve bu toplantılarda ortaya çıkan önerileri, bölüm kurul toplantısında tartışarak içselleştirme faaliyetlerinin devamlılığını sağlamaktadır.
1.8. Uygunluk
Birimin tercihlerini yansıtan bir kalite politikası (standartlara uygunluk, amaca uygunluk ya da her ikisi birlikte vb.);
Ulusal ve uluslararası saygınlığını ispat etmiş, alana yeni çalışmalar ve bakış açıları sunan, Türk Dili ve Edebiyatı alanında varlığını göstermiş bir öğretim birimi olarak devamlılık arz etmektedir.
1.9. Entegrasyon
Stratejik Yönetim ile birimde geçerli olan kalite yönetimi uygulamalarının entegrasyonu ve sürekliliğinin güvencesi;
Bölüm; program akreditasyonu, kalite standartları (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO50001 vb.), ödül süreçleri (EFQM,) gibi uygulamalara henüz sahip değildir. Bu konularda çalışmalar devam etmektedir.
1.10. Stratejik Entegrasyon
Birimde uygulanan stratejik yönetim ile bütçe izleme, iç kontrol, iç denetim gibi uygulamaların entegrasyonu;
Birimimizin stratejik planı ve stratejik hedefleri doğrultusunda kalite yönetim uygulamaları ile birlikte gerçekleştirilerek sağlanmaktadır.
1.11. Performans Göstergeleri
Birimin stratejik planıyla uyumlu olarak izlemesi gereken performans göstergeleri, göstergelerin izlenmesi, göstergelerin kapsadığı alanlar (akademik, idari ve eğitim-öğretim, Ar-Ge, topluma katkı) ve indiği seviyeler (birim, birey);
Stratejik plan doğrultusunda belirlenen performans göstergeleri şunlardır: Konferanslar, bildiriler, makaleler, kitaplar, birimle bağlantılı öğrenci topluluğu faaliyetleri (kitap/film tartışmaları, geziler, konferanslar)
1.12. Anahtar Göstergeleri
Birim, izlediği performans göstergeleri içindeki anahtar performans göstergeleri;
Kurumumuzda bulunan Kalite Koordinatörlüğü tarafından takip edilmektedir.
1.13. Birim Kültürü
Birimin geçmişi ve alışkanlıkları ile kalite güvence sisteminin entegrasyonu;
Birimimiz, kuruluşundan bugüne kadar geçen süreci ve geleceğe yönelik anlayışını sorgulayarak çıkarımlarını kalite politikasına yansıtmaktadır.
1.14. Uluslararasılaşma
Birim uluslararasılaşma konusundaki stratejisi;
Bölümümüz, uluslararası alanda etkinliğini artırmak için uluslararası sempozyumlara katılmak, öğrencilerimize çeşitli programlarla yurt dışında staj yahut öğrenim imkânı sağlayarak tanınırlığımızı artırmak, uluslararası alanda çeşitli birim ve üniversitelerle işbirliğini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır.
1.15. İzleme
Birim uluslararasılaşma stratejisini başarmak üzere hedeflerini ve izlemesi gereken performans göstergeleri, göstergelerin izleme yöntemi ve sonuçları;
- Ulusal ve uluslararası hareketlilik programlarının sayısı,
- Öğrenci ve paydaşların, sempozyum ve yarışmalara katılımı,
- Erasmus ve Farabi Programı kapsamında veya dışında yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda ziyaretçi ve akademik heyet ziyaretleri,
- Uluslararası alanda dergi, kitaplarda yayınlanan akademik çalışma sayısı olarak gerçekleştirilmiştir.
1.16. İş Birlikleri
Uluslararası protokoller ve işbirlikleri sonuçlarını izlenme ve değerlendirme yöntemi;
yurt dışındaki Türkoloji bölümleriyle birlikte hareket etme ve bu doğrultudaki değişim projeleri çalışmaları devam etmektedir.