Haberler
Etkinlikler

Proje Başarılarımız

Üniversite-Sanayi İş Birliklerimiz

Üniversitemizin Yeni Ulusal Patenti Tescil Edildi:
Baraj Güvenliğine Yönelik Yenilikçi Cihaz

Üniversitemiz ve Eskişehir Teknik Üniversitesinin ortak hak sahipliği ile başvurusu BŞEÜ Teknoloji Transfer Ofisince yapılan, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Karakurt ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yıldırım Bayazıt’ın yürütücülüğünde geliştirilen “Kum-Su Jeti Aşınma Deney Cihazı’na ilişkin ulusal patent başvurusu tescil edildi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Bakış ve Öğr. Gör. Turgut Kaya’nın da katkı sunduğu cihaz, barajların dolusavak ve enerji kırıcı bölgelerinde taşkın sırasında meydana gelen aşınmaları laboratuvar ortamında simüle etme imkânı sağlıyor. Cihazın değiştirilebilir nozul başlığı, ayarlanabilir akım hızı ve sedimentli su jeti uygulaması gibi özellikleriyle farklı baraj tipleri için güvenlik testlerinin yapılabilmesine olanak tanıyor.

Patent konusu deney cihazı, ilk olarak tez danışmanlığını Prof. Dr. Cenk Karakurt’un üstlendiği Doç. Dr. Yıldırım Bayazıt’ın doktora tezine dayanan çalışmalarla tasarlandı ve Eskişehir Teknik Üniversitesi BAP desteğiyle geliştirildi. 2020 yılında başvurusu yapılan buluş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin katkılarıyla 2024 yılı Aralık ayı sonunda tescil edildi.
 
Rektörümüz Kaplancıklı’dan Akademisyenlerimize Tebrik

Rektörümüz Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, üniversitemizin bilimsel üretkenliğini artıran bu başarıdan dolayı proje ekibini tebrik etti. Akademik araştırmaların saha uygulamalarıyla birleştiği bu çalışmanın, baraj güvenliği alanında önemli bir katkı sunacağı belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Kaplancıklı, Tavşanlı Höyük Kazı Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Rektörümüz Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında yürütülen Tavşanlı Höyük Kazısını ziyaret etti. Üniversitemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde sürdürülen Kütahya Tavşanlı Höyük kazıları, 2023 yılında Türkiye'de Göbeklitepe'den sonra yılın arkeolojik keşfi seçilmişti.

2021 yılından bu yana devam eden 45 hektarlık yayılım alanıyla Batı Anadolu’nun en büyük höyüklerinden bir tanesi olan Tavşanlı Höyük’te gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyen Rektörümüz Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan’dan çalışmalar hakkında bilgi alarak Tavşanlı Höyük Kazı ve Araştırma evinde kazıların önemine ve son bulgulara ilişkin yapılan sunum sonrası, kazılarda ortaya çıkarılan buluntuları inceledi. Özellikle Anadolu Tarihi açısından oldukça önemli görülen ve yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait silindir şeklinde gün ışığına çıkarılan mühür ilgi çekti.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan yaptığı bilgilendirmede “Tavşanlı Höyük’te yapılan kazılar, yerleşmenin doğu ile batı arasında ticarette önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Höyükte hem Ege Dünyası ile hem de Orta Anadolu ve Mezopotamya ile ilişkili eserlerin bulunmaya başlanması bu tezi doğruluyor. Dönemi için oldukça önemli olan bakır ve gümüş yataklarına çok yakın olan Tavşanlı Höyük’ün maden üretimi ve ticareti ile büyüyerek zenginleştiği ve bir başkente dönüştüğü düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Orta Anadolu'nun büyük ticaret merkezleri Kültepe ve Acemhöyük'teki gibi seramik mühürlere Tavşanlı'daki kazıda da rastlanması, antik dönemde doğu ile batı arasında başka ticaret yollarının varlığını kanıtlayan bir keşif olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Tavşanlı Höyük'ün bulunduğu alanın antik dönemdeki ekonomik ağların bir parçası olduğunu, Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını gösteriyor.

2024-2025 Mezuniyet Töreni

Büyük Coşkuyla Gerçekleştirildi