Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Gıda İşleme Bölümü’ne bağlı olarak açılmıştır.
Programımız ilk öğrencilerini 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında almış olup gıda sektörüne nitelikli gıda teknikerleri kazandırmak için çalışmaktadır.
Programda, gıda kalitesi ve gıda güvenliği ile toplum sağlığı ve refahının artırılması doğrultusunda ülkemizde gelişen gıda endüstrisinin gereksinim duyduğu, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde üretim biriminin kalite kontrol ve üretim departmanlarında yöneticilere yardımcı olacak ve bu amacı gerçekleştirecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlanmaktadır.
Gıda maddeleri ile bunlarla temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten ve satan işyerlerinin, asgari teknik ve hijyenik şartlarının sağlanmasında ve bu yerlerde üretilen ve satılan gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata uygunluğunun tespitinde, üretilen ürünün istenilen özelliklere uygunluğunun kontrol edilmesinde numune alma işlemi ile başlayan, gerekli analizlerin ve kontrol işlemlerinin tümünü yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazandırılmaktadır. Standart kalitede gıda üretim teknikleri için gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleriyle alakalı teorik ve uygulamalı dersler alarak ve de farklı işletmelerde bu bilgilerini pratik olarak uygulayarak, Gıda Güvenliği ve Kontrol Sistemi içerisinde almış olduğu bu bilgilerin ülke gerçeklerine uygun biçimde yorumlanarak düzenlenmesine ve kendine özgü tekniklerin geliştirilmesine yarayacak bilgilerin üretilmesi ve yayılması gibi kazanımlar sağlamaktadır.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programında verilen temel eğitim, günümüzde geçerli bilimsel ve teknolojik sağlam bir mesleki eğitim ve laboratuvar uygulamalarıyla desteklenmektedir. Dersler; gerekli teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Programın laboratuvarları modern araştırma ekipmanları ve bilimsel destek sağlayacak donanımlara sahiptir.
Öğrencilerimiz 30 iş günü süren yaz stajını kendi belirledikleri ve programımız öğretim elemanlarının uygun gördükleri bir işletmede yaparlar. Ayrıca 4. yarıyılda seçmeli ders olarak yer alan İşletmede Mesleki Eğitim dersi ile öğrencilerimiz üç yarıyıl okulda ders gördükten sonra bir yarıyıl uygun bir gıda işletmesinde endüstri deneyimi kazanır. Böylelikle öğrenciler hem işyeri tecrübesi kazanmakta hem de sektörle iletişim kurarak iş bulma fırsatı yakalamaktadır.
Mezunların Çalışma Olanakları
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programından mezun olan öğrenciler; Gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) gıda, kimya ve biyoloji alanındaki araştırma enstitülerinde, özel gıda sektörü kuruluşlarında, hazır ve işlenmiş gıda üreten fabrikalarda ve laboratuvarlarında ve özel gıda laboratuvarlarında çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Dikey Geçiş Sınavı ile Tercih Edilebilen Bölümler
Programı tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, programlarına uygun bir lisans programına kayıt hakkı kazanabileceklerdir. Bu programlarda uygulanan intibak ve lisans tamamlama eğitiminden sonra, lisans diploması almaya hak kazanacaklardır. Bu programı bitirecek öğrencilerin; Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Gıda Teknolojisi, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü bulunan üniversitelerin lisans programlarına dikey geçiş yapabilme imkanları mevcuttur.