Bilgisayar Mühendisliği
MÜDEK AKREDİTASYONU


MÜDEK Akreditasyonu
11 Nisan 2025 Cuma

MÜDEK Program Çıktıları (Sürüm 3.0 - 2023) aşağıda verilmektedir:

  1. Mühendislik Bilgisi (MÇ1): Matematik, fen bilimleri, temel mühendislik, bilgisayarla hesaplama ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda bilgi; bu bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
  2. Problem Analizi (MÇ2): Karmaşık mühendislik problemlerini, temel bilim, matematik ve mühendislik bilgilerini kullanarak ve ele alınan problemle ilgili BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gözeterek tanımlama, formüle etme ve analiz becerisi.
  3. Mühendislik Tasarımı (MÇ3): Karmaşık mühendislik problemlerine yaratıcı çözümler tasarlama becerisi; karmaşık sistemleri, süreçleri, cihazları veya ürünleri gerçekçi kısıtları ve koşulları gözeterek, mevcut ve gelecekteki gereksinimleri karşılayacak biçimde tasarlama becerisi.
  4. Teknik ve Araçların Kullanımı (MÇ4): Karmaşık mühendislik problemlerinin analizi ve çözümüne yönelik, tahmin ve modelleme de dahil olmak üzere, uygun teknikleri, kaynakları ve modern mühendislik ve bilişim araçlarını, sınırlamalarının da farkında olarak seçme ve kullanma becerisi.
  5. Araştırma ve İnceleme (MÇ5): Karmaşık mühendislik problemlerinin incelenmesi için literatür araştırması, deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama dahil, araştırma yöntemlerini kullanma becerisi.
  6. Mühendislik Uygulamalarının Küresel Etkisi (MÇ6): Mühendislik uygulamalarının BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında, topluma, sağlık ve güvenliğe, ekonomiye, sürdürülebilirlik ve çevreye etkileri hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
  7. Etik Davranış (MÇ7): Mühendislik meslek ilkelerine uygun davranma, etik sorumluluk hakkında bilgi; hiçbir konuda ayrımcılık yapmadan, tarafsız davranma ve çeşitliliği kapsayıcı olma konularında farkındalık.
  8. Bireysel ve Takım Çalışması (MÇ8): Bireysel olarak ve disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda (yüz yüze, uzaktan veya karma) takım üyesi veya lideri olarak etkin biçimde çalışabilme becerisi.
  9. Sözlü ve Yazılı İletişim (MÇ9): Hedef kitlenin çeşitli farklılıklarını (eğitim, dil, meslek gibi) dikkate alarak, teknik konularda sözlü, yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
  10. Proje Yönetimi (MÇ10): Proje yönetimi ve ekonomik yapılabilirlik analizi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.
  11. Yaşam Boyu Öğrenme (MÇ11): Bağımsız ve sürekli öğrenebilme, yeni ve gelişmekte olan teknolojilere uyum sağlayabilme ve teknolojik değişimlerle ilgili sorgulayıcı düşünebilmeyi kapsayan yaşam boyu öğrenme becerisi.

Bilgisayar Mühendisliği Program Çıktıları, MÜDEK’in belirlediği program çıktıları ile uyumlu olacak şekilde aşağıdaki tabloda karşılaştırılmıştır.

BSEÜ Program Çıktısı (PÇ) İlgili MÜDEK Program Çıktısı (MÇ) Açıklama
PÇ1: Matematik, fen, bilgisayar müh. bilgisi ve altyapı MÇ1: Mühendislik Bilgisi Temel teorik ve uygulamalı bilgiye sahip olma yönünden örtüşür.
PÇ2: Bilişim problemlerini fark etme, tanımlama ve çözme MÇ2: Problem Analizi Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama ve analiz etme.
PÇ3: Gereksinimleri belirleme, analiz etme, çözüm tasarımı MÇ3: Mühendislik Tasarımı Sistem/parça/süreç tasarımında mühendislik yaklaşımı.
PÇ4: Uygun teknik ve araçları kullanma, proje yönetimi MÇ4: Teknik ve Araçların Kullanımı
MÇ10: Proje Yönetimi
Teknik araç kullanımı ve proje süreçlerinin yönetimiyle ilgili.
PÇ5: Takım çalışması, proje liderliği, yönetim bilgisi MÇ8: Takım Çalışması
MÇ10: Proje Yönetimi
Disiplin içi/disiplinler arası takım çalışması ve liderlik becerileri.
PÇ6: Kaynak araştırma ve değerlendirme MÇ5: Araştırma ve İnceleme Literatür tarama, veri toplama ve yorumlama becerileri.
PÇ7: Yaşam boyu öğrenme, güncel gelişmeleri izleme MÇ11: Yaşam Boyu Öğrenme
MÇ10: Girişimcilik Farkındalığı
Sürekli öğrenme, yenilik ve girişimcilik farkındalığı.
PÇ8: Sözlü ve yazılı iletişim, İngilizce ve Türkçe yeterliliği MÇ9: Sözlü ve Yazılı İletişim Hedef kitleye uygun teknik iletişim becerileri.
PÇ9: Bilişim uygulamalarının etkileri, sürdürülebilirlik MÇ6: Küresel Etkiler Toplumsal, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik bilinci.
PÇ10: Etik sorumluluk, bilişim hukuku MÇ7: Etik Davranış Etik ilkeler, mesleki ve yasal sorumluluk farkındalığı.