Aşçılık
PROGRAM HAKKINDA


Program Hakkında
22 Ekim 2025 Çarşamba

Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı ilk kez 2019-2020 eğitim öğretim yılında Osmaneli MYO bünyesinde öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Program ilk mezunlarını 2021 yılında vermiştir. Aşçılık mesleği, yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, sunulması ve mutfak düzeninin sağlanmasıyla ilgilenen profesyonel bir meslektir. Aşçılık mesleği aynı zamanda gastronomi bilimiyle de yakından ilişkilidir. Modern aşçılar sadece yemek yapan kişiler değil, aynı zamanda yemek kültürünü analiz eden, yeni tarifler geliştiren ve mutfak yönetimi yapan profesyonellerdir. Program aşçılık mesleğinin gereklerini sağlayabilmek adına teorik ve uygulamalı pek çok dersi içermektedir. Programda teorik ve uygulamalı dersler 1 Dr. Öğretim Üyesi ve 4 Öğretim Görevlisi tarafından yürütülmektedir.

Programın amacı:

  • Temel ve ileri düzey pişirme tekniklerini öğretmek.
  • Gıda maddeleri ve beslenme bilgisi konusunda öğrencileri bilgilendirmek.
  • Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmek ve yeni yemek tarifleri oluşturma konusunda teşvik etmek.
  • Mutfak operasyonlarının planlanması ve organizasyonu konusunda bilgi sağlamak.
  • Mesleki etik kuralları ve profesyonel davranış standartlarını öğretmek.

Programın hedefi:

  • Çeşitli gıda hazırlama ve pişirme tekniklerini etkin bir şekilde uygulayabilmek.
  • Menü planlaması yapabilme ve çeşitli diyet ihtiyaçlarını karşılayabilecek menüler oluşturma becerisi kazandırmak.
  • Gıda güvenliği ve hijyen kurallarını eksiksiz uygulayabilmek.
  • Farklı malzemeleri ve pişirme tekniklerini kullanarak yaratıcı ve estetik açıdan çekici yemekler tasarlamak.
  • Kariyer hedeflerini belirleyip bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımları atabilmek.

Aşçılık Programı’nda dört dönemden oluşan eğitim-öğretimin ilk üç dönemi örgün öğretim şeklinde yürütülmekte olup, son bir dönemi ise öğrencilerin tercihi doğrultusunda işletmelerde veya kurumlarda tam zamanlı olarak gerçekleştirilen uygulamalı eğitimi (İşletmede Mesleki Eğitim) kapsamaktadır. İşletmede mesleki eğitim alacak öğrencilerimizin turizm işletme belgeli, (4 veya 5 yıldızlı oteller, birinci sınıf restoranlar, özel gastronomi tesisleri) belirtilen kriterleri sağlayan işletmeleri tercih etmesi önerilmektedir. Kriterleri sağlamayan işletmeler için ise öğrenciler kariyer danışmanlığı yapan öğretim elemanına danışarak iş yerinde mesleki eğitim yapılması planlanan işletmenin uygun olup olmadığını teyit ettirmeleri gerekmektedir. İşletmede mesleki eğitim dersini alacak öğrencilerin not ortalamasının en az 1.75 olması gerekmektedir.

 

Mezunların Çalışma Olanakları

Bölümümüzden başarıyla mezun olan öğrenciler için kamu ve özel sektörde iş bulma olanakları oldukça geniştir. KPSS sınavında başarılı olmaları durumunda kamu kurumlarında aşçı olarak istihdam edilmektedirler. Bunun yanı sıra özel sektörde; 

  • Otel mutfakları

  • Restoranlar ve kafeler

  • Fırınlar, pastaneler ve unlu mamül imalathaneleri
  • Catering ve toplu yemek firmaları

  • Gemiler, trenler, hastaneler, okullar

  • Özel yatlar ve marina kulüpleri
  • Ar-Ge mutfakları ve gastronomi laboratuvarları

  • Televizyon programları ve medya (yemek danışmanlığı, sunuculuk) gibi pek çok farklı sektör ve alanda kariyer yapma fırsatları bulunmaktadır.

 

Mezuniyet Şartları 

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin öğretim planında gösterilen zorunlu derslerle, programın öngördüğü 120 AKTS krediyi tamamlayacak seçmeli dersleri alarak, aldığı tüm derslerden başarılı olması, en az 30 gün süreli staj yapması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.