1. YÖKDİL
YÖKDİL, yani Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı, ülkemizde 2017 yılından beri yapılmakta. ÖSYM tarafından biri ilkbahar biri de sonbahar döneminde olmak üzere yılda iki defa yapılır. Adayların kendi alanlarındaki (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri) dil becerilerini belirlemeye yönelik düzenlenen YÖKDİL “alana özgü tek yabancı dil sınavı” olma özelliği taşıyor. YÖKDİL sınavı 80 sorudan oluşmaktadır.
YÖKDİL’e kimler girebilir?
- Yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak isteyen adaylar
- Eğitimini yurt dışında alan ve diploma denkliği almak isteyen kişiler
- Üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar
- Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve çevirici başvurularında bulunacak adaylar
- TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı), DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı), EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı) ve doçentlik sınav başvurusunda bulunacak adaylar
2. YDS
YDS, yani Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, yine ülkemizde ÖSYM tarafından yapılan en popüler yabancı dil sınavlarından bir tanesi. YDS üç temel bilimden de (Fen, Sağlık, Sosyal) sorular içermektedir.
Tıpkı YÖKDİL’de olduğu gibi, YDS’de adaylara 80 soru sorulmakta, 180 dakika süre verilmektedir ve puanınızın 5 yıl geçerliliği olur (Akademik Personel Başvuruları ve kurum içi uygulamalar hariç.)
Akademik Personel Başvuruları: YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından yapılan açıklamaya göre, akademik personel başvurularında YDS puanının geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yani, akademik personel olmak için yapacağınız başvurularda istediğiniz zaman aldığınız bir YDS puanını kullanabilirsiniz.
Kurum İçi Uygulamalar: Bazı kamu kurumları veya üniversiteler, kendi iç yönetmeliklerine göre YDS puanının geçerlilik süresini farklı belirleyebilir. Bu nedenle, başvuru yapacağınız kurumun kendi belirlediği kuralları kontrol etmeniz önemlidir.
Kimler YDS’ye girmeli?
Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurt dışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
3.TOEFL
TOEFL dünya çapında yapılan sınavların en popülerlerinden. Yurtdışında üniversite okumak istiyorsanız, özellikle Amerika’daki üniversiteler İngilizce dil yeterliliği için TOEFL puanını şart koşuyorlar. Genel olarak TOEFL puanları, Avrupa ve Asya’nın büyük bir kısmında, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil 10.000’in üzerindeki üniversite ve farklı kurumlar tarafından kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya’daki üniversiteler ile Kanada’daki lisansüstü programları tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.
TOEFL’a yıl boyunca dünya çapında girebileceğiniz birçok sınav vardır. Size en yakın, sınav merkezlerinin yerlerinin ve sınavı hangi formatta gerçekleştirdiklerinin bilgilerini TOEFL web sitesinde bulabilirsiniz.
Nerede yapıldığına bağlı olarak sınav, aşağıdaki iki biçimden birinde olabilir:
- İnternet üzerinden test (TOEFL® iBT), 2006 yılından beri uygulanmaktadır. Bu sınav biçiminde dil bilgisi bölümü kaldırılmış; ama yeni olarak bir konuşma yeteneği bölümü eklenmiştir. Dört bölümden oluşur: Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma.
- Yazılı test (TOEFL® PBT), İnternet üzerinden testin verilemediği sınav merkezlerinde ya da İnternet üzerinden testi tercih etmeyenlere seçenek sağlamak amacıyla verilir. Bu test de bilgisayarlı testin sınadığı alanları sınar, ama bilgisayarlı testten daha çok sayıda soru içerir.
Aldığınız puanı 2 sene boyunca kullanabiliyorsunuz.
IELTS ise tıpkı TOEFL gibi uluslararası İngilizce sınavı deyince akla gelen ilk sınavlardan birisidir. Yine TOEFL gibi Reading, Writing, Listening ve Speaking olmak üzere 4 aşamadan oluşur. Bu sınava başvuru yapmak istiyorsanız IDP ve British Council üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Sınav Türkiye’de 12 farklı ilde düzenlenmektedir. Bu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Karabük, Erzurum, Bursa, Gaziantep, Karaman, Mersin ve Samsun’dur.
IELTS yine dünyada birçok ülkedeki akademik kurumların neredeyse tamamı tarafından kabul edilir ve özellikle göçmenlik için İngilizce yeterliliğini şart koşan ülkelerce kabul edilen tek İngilizce dil sınavıdır. Dolayısıyla İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda için en popüler sınav diyebiliriz. Türkiye’de hemen hemen bütün üniversitelerin hazırlık yılını atlamada veya akademik programlarında IELTS sınav sonucu geçerlidir. Bankacılık-finans ve havacılık sektöründe yer alan pekçok prestijli şirkette kamu kurumlarında ve göçmenlik bürolarında IELTS sınavı tanınmaktadır. Sınav puanınız 2 yıl geçerlidir.
Kaynak: https://edumag.net/
https://www.akademikkaynak.com/
https://tr.wikipedia.org/wiki/TOEFL