Üretimde Kalite Kontrol
STAJDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


Stajda Dikkat Edilecek Hususlar
05 Temmuz 2023 Çarşamba

Staj ve Staj Defteri Hakkında Genel Kurallar ve Tavsiyeler

1)   İlk sayfalarda staj yaptığınız kurumun tanıtımı ile başlayın. İşletmenin adı nedir, yaptığı iş nedir, bulunduğu endüstride önemi nedir, ne üretir gibi sorulara cevap arayın.

2)  Firmadaki Süreçleri belirtin ve kısaca süreç anlatımlarını yapın. (Kaplumbağa şeması veya akış şeklinde olabilir.

3)  Kalite kontrol noktalarına ayrı önem vermenizi istiyoruz. Ürünün kontrolü hangi aşamalarda, hangi noktalarda ve ne sıklıkla yapılıyor? Buralarda hangi ölçüm aletleri kullanılıyor? Bütün bunları deftere kaydedin.

4)  Hizmet sektöründe staj yapanlar için ayrı ve imalat sektöründe staj yapanlar için ayrı isteklerimiz var. Bunları web sayfamızda belirttik. Lütfen bunlara dikkat ediniz.

5)  Staj dosyasına yazacağınız bilgileri “Sevgili staj dosyası, bugün Ahmet usta ile form doldurduk” gibi günlük tutar şeklinde ya da her staj günü için ben şuraya gittim bugün bunu yaptım şeklinde yazmayınız. Bunlar çok gereksiz oluyor. Sadece sizden istediğimiz bilgileri deftere doldurunuz.

6)  Staj dosyasında bilgiler kronolojik sıra ile devam eder. Son gün en başta, ilk günü ortada olmamalıdır. Resmi tatil günleri dahil edilmez.

7)  Bunu da sonra yazarım” şeklinde hafızanıza güvenmeden üzerine tarih attığınız kısa kısa notlar alın. İzin verilirse fotoğraf çekin, izin verilen belgelerin kopyasını alın. Bunların illa dosyanızda yer alması gerekmez. Dosya hazırlarken yardımcı da olurlar. Not tutmadan, resim çekmeden, belge almadan staj bitiminde dosyayı doldurmaya çalışırsanız dosyanız bizim istediğimizden ya da sizin düşündüğünüzden epey kısa olabilir.

8)  Firmamın orijinal evraklarını almak için baskı kurmayın. Vermek zorunda değiller ve zaten bizim bu evraklara ihtiyacımız yok. Siz gördüğünüz bu evrakları özet halinde staj defterine yazınız. Firmada şu kalite belgeleri bulunuyor ve şöyle uygulanıyor demeniz yeterli. Firmanın orjinal dökümanını istemiyoruz.

9)  Eğer bir deney yapıyorsanız bunu resimle güçlendirebilirsiniz. Verilecek bilgilerde ise deneyle ilgili açıklayıcı pek çok bilgi olmalıdır (Deney süreci, değerlendirmeler, kabul aralıkları, kabul ve ret işlemleri vb“

10)  Her türlü bilgiye staj yaptığınız yerde bulamayabilirsiniz. Örneğin FMEA , SPC . Bunlar firmada uygulanmıyor olabilir. Ama biz sizden temsili bir şekilde kendi kendinize hazırlamanızı istiyoruz. Kaldı ki bunlar firmada uygulanıyor bile olsa bunları firmadan birebir almanız hem firma açısından uygun olmaz hem de biz böyle hazır şeyler istemiyoruz. Önemli olan sizin emeğiniz, çabanız, bir şeyler öğrenmeniz. Ve bizim bunu görmemiz. FMEA ‘yı derste yaptığımız örnekler gibi kendiniz hazırlayın.

11)   Modelleme için kendiniz bir örnek kurgulayınız. Firmadaki çalışanları bunun için sıkıştırmayın.  Örneğinizdeki verilerin çok doğru olması gerekmiyor. (Ama mantıklı olsun)  Kısıtlarınızın ve amaç fonksiyonunuzun olduğu bir örnek kendiniz kurgulayabilirsiniz. Dediğimiz gibi biz bunun doğruluğunu araştırmıyoruz.  Bir mobilya firmasında staj yaptığımızı varsayacak olursak; Bir koltuk üretirsek karımız 80 TL olsun, bir masa üretirsek 30 TL olsun diyebiliriz. Bunlar için hammadde ve işçilik kısıtı belirleyebiliriz. Mesela 300 kg hammadde, 45 işçi kısıtımız olsun. Bunun için aşağıdaki şekilde tablo oluşturup, doğrusal programlama veya simplex yöntemiyle soruyu çözmenizi istiyoruz. Gördüğünüz gibi firmada kimseyi sıkıştırmaya gerek yok. Kaldı ki birçoğu böyle bir yöntemi bilmiyordur. Dolayısıyla yardımcı da olamazlar.

  Koltuk Masa Kapasite
Hammadde 8 4 300 kg
İşçilik 5 1 45 işçi
Kar 80 TL 30 TL  

 

 

 

 

 

12)   Firmada kullanılan problem çözüm tekniklerinden bahsedip en az bir örnek verin. Eğer firmada uygulanan  bir teknik yoksa siz yine de hangi çözüm teknikleri uygulanabileceği hakkında bilgi vermelisiniz.

13)   Örnek resim ve şemalarla defterinizi süsleyebilir, renklendirebilirsiniz.

14)   Mümkünse bütün istediklerimizi staj defterine sığdırmaya çalışın. Sayfalar yetmezse boş bir sayfadan fotokopi ile çoğaltma yapabilirsiniz. Yine yetmezse bir poşet dosyanın içine koyup diğer evrakları da staj defterinin yanında teslim edebilirsiniz.

15) İstediklerimiz bir nevi gördüğünüz tekrarı amacıyla istenmiştir. Ayrıca 2. Sınıftaki dersleriniz de yararlanabileceğiniz kaynaklar olacaktır.

16)  Stajınız sırasında bir şeyler öğrenmek için istekli ve sorgulayıcı olun. Onların uyarı ve önerilerini dikkate alın. Neticede onlar gelecekteki çalışma arkadaşlarınızdır. İşletmede işlerin nasıl yürüdüğüne dair gözlemler yapın. Sonrasında kendinizi ve becerilerinizi de katarak tekrar düşünün. Eksik yönlerinizi bulmakta yarar sağlayabilir. Mümkünse sizinde firmaya katkınız olsun, yapabileceğiniz şeyler varsa yapmaktan çekinmeyin ki her iki tarafta memnun olsun.

17)   Defterinizi doldurduktan sonra amirinize her sayfasını tek tek imzalatıp mühürletiniz. Staj dosyanızda 4 (dört) alan iş yerindeki yetkili kişilerce imzalanacak ve mühürlenecektir. Bunlar:

  1. İç kapakta işletmenin imza ve mühür kısmı
  2. Her sayfanın altındaki İmza-Mühür kısmı (burada imzayı atan kişinin kaşesi de olabilir)
  3. Ek-4’teki Staj Değerlendirme Formu (Sonrasında bu sayfa kapalı bir zarf ile dosya içinde bize iletilecek)
  4. Ek-6 da yer alan devam takip çizelgesindeki her günün karşısı ve sayfanın en altındaki onay kısmı (NOT:Ek-3 ve Ek-7’yi doldurmayınız)

18) Sayfalarda yer alan üst ve alt bilgi alanlarını doldurunuz ( Sayfa no, yapılan iş vb).

19)   Eğer hala bu söylediklerimize dikkat etmeden staj defterini hazırlayıp gelmişseniz; staj defterinizi kabul edemeyeceğimiz için kusura bakmayınız. Firmada bu istedikleriniz yok, uygulanmıyor tarzındaki olası mazeretleriniz geçersizdir. Varsa da yoksa da kendi bilgileriniz dahilinde hazırlamanız gerekiyor.