2009-2010 Eğitim Döneminde açılmış olup, Türkiye’ de Üretimde Kalite Kontrol adı altında açılan ilk program olma özelliği taşımaktadır. İlk mezunlarını 2011 yılında vermiş olan programımızın mezun sayısı dolayısıyla çeşitli sektörlerdeki çalışan sayısı her sene artmaktadır. Bu programın açılma amacı; özel sektörün ve kamunun kalite konularında birimlerin yoğun olarak ihtiyaç duyduğu yetişmiş personel ihtiyacını karşılamaktır.
Programdan mezun olan öğrencilerimiz işletmelerdeki toplam kalite yönetimi, ölçme ve kontrol, teknik resim okur yazarlığı, istatistiksel proses kontrol, yalın üretim teknikleri, performans ölçümü, problem ve kriz çözme teknikleri, ileri ürün kalite planlaması, risk analizi, FMEA, iş sağlığı ve güvenliği, temel istatistik, yöneylem uygulamaları, üretim planlaması, belgelendirme ve denetim faaliyetleri ile ilgili bilgi sahibidir. İşletmelerin kalite yönetim sistemleri, üretim planlama, tasarım, üretim, sevkiyat, bakım-onarım, tedarikçi ilişkileri gibi birimlerinde süreçlerle ilgili ölçme ve değerlendirme işlemlerini yürütebilirler. Üretimde ölçülebilir düzeyde kalite artışı ve bunun sürekliliğinin sağlanmasına katkı sağlar. Üst yönetimin karar vermesini kolaylaştırmak için gerekli bilgileri toplar, bu bilgileri analiz eder ve yorumlayabilir. İşletmede Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, geliştirilmesi çalışmalarında aktif rol alır. Süreç iyileştirme ekiplerinde lider rolü üstlenir. Kalite yönetim sistemleri, süreç iyileştirme ve problem çözme teknikleriyle ilgili işletme içi eğitimler verir. Belgelendirme ve kamu kuruluşlarında denetçi ve eğitmen olarak çalışabilir.
Programın iki yıllık ders planında yer alan dersler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan bilgisayar laboratuarları, Makine Atölyesi, Döküm Atölyesi, Metroloji laboratuarı, Malzeme Test Laboratuarı gibi atölye ve laboratuarlarda yapılır.
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı ile başlayan 3+1 sistemi ile öğrencilerimiz üç yarıyıl okulda ders gördükten sonra bir yarıyıl da okulca belirlenen bir işletmede endüstri deneyimi kazanır. Bu süreçte öğrencilerimizin sigortaları okulumuz tarafından yapılır ve kendilerine yasal olarak belirlenen bir ücret ödenir.
Öğrencilerimiz 30 iş günü süren bir yaz stajını kendi belirledikleri ve programımız öğretim elemanlarının uygun gördükleri bir işletmede yaparlar.
Mezunların Çalışma Olanakları
Programımız öğrencilerinin başlıca iş alanları şunlardır:
- Belgelendirme Kuruluşları (TSE, TÜRKAK vb. Kamu ve Özel Belgelendirme kuruluşları)
- Denetleme faaliyeti yürüten işletmeler
- İşletmelerin kalite ile ilgili departmanları
- İşletmelerin üretim planlama ile ilgili departmanları
- İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili departmanları
- İşletmelerin ölçme ve analiz laboratuarları
- Kamu kurumlarının kalite ve müşteri hizmetleri ile ilgili birimleri
Dikey Geçiş Sınavı ile Geçebileceği Bölümler
Programımız öğrencilerinin tıpkı daha önce bir çok öğrencimizin yaptığı gibi ülkemiz genelindeki üniversitelerde lisans tamamlamak için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile dikey geçiş yapabileceği bölümler şöyle belirlenmiştir:
- Endüstri Mühendisliği,
- Endüstri ve Sistem Mühendisliği,
- İmalat Mühendisliği,
- İstatistik,
- Makine Mühendisliği