İÇ MEKÂN TASARIMI

İÇ MEKÂN TASARIMI
Anasayfa GENEL BİLGİLER
PROGRAMIMIZ HAKKINDA


PROGRAMIMIZ HAKKINDA
21 Haziran 2023 Çarşamba

Sanat ve Tasarım, toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür. İç Mekân Tasarımı da bu alanın içindedir. Günümüzde insanlar yaşadıkları mekânları estetik, fonksiyonellik ve teknolojiyi bir arada kullanarak kendi kültür ve geleneklerine ait özgün tasarımları geliştirmekte ve kullanmaktadır. Değişen tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri; iç mekân tasarımı alanlarında faaliyet gösteren sektörde yer edinmek isteyen işletmelerin üretim sistemlerinde “alternatif sanat ve tasarım” ürünlerinin üretimini artırmaktadır. Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde İç Mekân Tasarımı alanında istihdam edilecek bireylere kazandırılacak mesleki yeterlikler büyük önem kazanmıştır. Bu bağlamda 2018 yılında açılmış olan programımız ilk öğrencilerini 2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminde kabul etmiştir. İlk mezunlarını 2021 yılında vermiş olan programımızın mezun sayısının fazla olmasına bağlı olarak sektörlerdeki istihdam sayısı da her geçen sene artmaktadır.

Türkiye genelinde yapılan araştırmaların genelinde endüstri kuruluşlarının, özellikle iç mekânlar için üretim yapan işletmelerin, en büyük sorunlarından biri özgün tasarım yapabilecek teknik eleman eksikliğidir. Programın gerekliliklerini tamamlayan olan öğrencilerimiz bu eksikliği giderecek şekilde, sektörün ihtiyaç duyduğu tasarım bilgi ve kültürüne, tasarım ve üretimle ilgili teknik donanıma sahip bireyler olarak "İç Mekân Tasarımı Teknikeri" unvanıyla mezun olmaktadırlar. Mezun olan öğrencilerimiz kamuda veya özel sektörde istihdam edilebilmekte olup, istedikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek başarılı oldukları taktirde 4 yıllık lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Programımızın iki yıllık ders planında yer alan dersler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Bilgisayar Laboratuvarları, Ahşap Atölyesi, İnşaat Atölyesi, Malzeme Test Laboratuarı gibi atölye ve laboratuvarlarda yapılmaktadır. Ayrıca 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında başlayan 3+1 eğitim sistemi ile öğrencilerimiz üç yarıyıl okulda ders gördükten sonra bir yarıyıl da alanıyla alakalı herhangi bir işletmede veya kurumda uygulamalı eğitim alarak piyasa deneyimi kazanır. Bu süreçte öğrencilerimizin sigortaları üniversitemiz tarafından yapılır. Tüm bunların yanında öğrencilerimiz 30 iş günü süren yaz stajını da kendi belirledikleri ve programımız öğretim elemanlarının uygun gördükleri alanıyla alakalı bir işletmede yaparak bilgi ve becerilerini pekiştirmiş olurlar.

Mezunlarımızın Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Geçebileceği Bölümler

Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz ülkemiz genelindeki devlet veya vakıf üniversitelerinde lisans tamamlamak için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile şu bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler:

  • EL SANATLARI
  • GELENEKSEL TÜRK SANATLARI
  • İÇ MİMARLIK
  • İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI
  • KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM
  • MİMARLIK
  • TEZHİP SANATI