Muhasebe ve Finans Yönetimi
BÖLÜM HAKKINDA


Bölüm Hakkında
25 Aralık 2024 Çarşamba

MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

GENEL TANITIM

Muhasebe ve Finans Yönetimi bölümü 2014 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Bölümümüz muhasebe ve finans alanında ekonomik, yasal ve sosyal çevrenin gerektirdiği, gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip muhasebeci ve finans yöneticisi yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda muhasebe ve finans yönetimi alanında süreçleri yönetebilme, karar alabilme, problem çözebilme, takım ruhu ile çalışabilme, teknolojiyi kullanabilmeye yönelik dersler verilmektedir.  Bölümün ders müfredatı, işletme, ekonomi, hukuk, matematik ve istatistik gibi temel dersler, muhasebe ve finans alanına ait uzmanlık dersleri, bilgi teknolojilerini ve dil becerilerini geliştirmeye yönelik dersler ve seçmeli derslerden   oluşmaktadır.  Derslerimiz düz anlatım, ödev, vak’a analizi, grup çalışması şeklinde yürütülmektedir.

ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI

1. TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

2. YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER İÇİN

Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT I, ACT, GCE vb. gibi sınav sonuçlarına göre ya da Üniversitemizce veya Türkiye’deki üniversitelerince yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavından ilgili yönergeler çerçevesinde geçerli puan alan adaylar kabul edilmektedir.

3. DEĞİŞİM PROGRAMLARI İÇİN

Değişim öğrencilerinin kabulü, BŞEÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus, Farabi, Mevlana ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır.

4. ÖZEL ÖĞRENCİLER İÇİN

Özel öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM

Bölümümüze ait tezli ve tezsiz muhasebe ve denetim yüksek lisans eğitimi verilmektedir. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Programdan mezun olabilmesi için en az 240 AKTS olan zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olması, tüm derslerden en az DD veya YT notu alması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Ayrıca varsa zorunlu stajlarını başarması gerekmektedir.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Muhasebe ve finans yönetimi bölümü geniş iş olanaklarına sahip bir bölümdür. Kamu ve özel sektör kurumlarının muhasebe ve finans bölümlerinde kolayca istidam edilebilirler

Mezunlar, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Sanayi ve Ticaret Odaları, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Birimi gibi kamu kuruluşlarında, uzman, uzaman yardımcısı, müfettiş ve gelir uzmanı olarak çalışabilirler Mali müşavir, yeminli mali müşavir ruhsatlarını alarak, müşavirlik ofislerini açabilirler. Ulusal ve uluslararası bağımsız denetim işletmelerinde denetçi ve denetçi yardımcısı olarak çalışabilirler.  Kamu/ özel bankalarda ve finans kuruluşlarında, özel sektör işletmelerinin muhasebe ve finans departmanlarında orta ve üst seviye yönetici olarak çalışabilirler.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Bölümümüz öğrencileri her ders için 1 adet ara sınav, 1 adet yarıyıl sonu sınavına girmektedirler. Ayrıca, dersin öğretim üyesinin belirlediği ölçütlere göre quiz, parçalı sınav ve ödev şeklinde değerlendirmeye tabidirler.

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI

1. Kamu ve özel sektörde çalışır, kendi işini kurar ve yönetirler.

2. Muhasebe, denetim ve finans ile ilgili alanlarda çalışırlar.

3. Muhasebeci, denetçi, finans çalışanı ve yöneticisi, mali danışman, vergi müfettişi ve gelir uzmanı gibi unvanlarla çalışırlar.

4. Muhasebe ve finans alanındaki kariyer hedefleri doğrultusunda sürekli öğrenme etkinliklerine katılırlar.

5. Alanındaki teknolojik gelişmeleri takip ederler, takım çalışmasına uyumlu ve iletişime açıktırlar.

6. Toplumsal çıkarları ön planda tutan, girişimci, meslek etiğine, mesleki dikkat ve özene sahiptirler.

PROGRAM ÖĞRETİM ÇIKTILARI

  1. Muhasebe ve finansın temellerini oluşturan kavram ve kuramları bilir.
  2. Muhasebe ve denetim süreçleri ile ilgili bilgi ve becerilere sahiptir.
  3. Finansal yönetim süreçleri ile ilgili bilgi ve becerilere sahiptir.
  4. Muhasebe ve finans uygulamalarına ait bilgisayar programlarını kullanır.
  5. Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler ve dijital uygulamalar hakkında temel bilgiye sahiptir.
  6. İş yaşamında iletişim kurabilme, sorumluluk alabilme ve problem çözebilme yeteneğine sahiptir.
  7. Alanı ile ilgili bilimsel ve teknolojik bilgileri takip ederek, öğrenme ihtiyaçlarını belirler ve bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirir.
  8. Toplumsal sosyal sorumluluk bilinci ile sürdürülebilirlik konularında bilgiye sahiptir
  9. İş hayatında evrensel, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahiptir
  10. Muhasebe ve finans alanlarında karar alma ve süreçleri bağımsız olarak yürütme bilgi ve becerisine sahiptir.
  11. Bir yabancı dili kullanarak alanı ile ilgili gelişmeleri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar
  12. Takım çalışmasına yatkın, inovatif, analitik ve eleştirel düşünme becerisine sahiptir.
  13. Alanı ile ilgili edindiği bilgileri etkili iletişim yeteneği ile sözlü, yazılı ve görsel olarak ifade eder.
  14. İşletme faaliyetlerine liderlik ve yönetsel becerilerle katkı sağlar

EĞİTİM KADROSU

Bölümümüz akademik kadrosu, 1 Profesör, 2 Doçent,2 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşmaktadır. Derslerimiz, bölüm öğretim üyelerinin dışında fakülte içinde veya üniversitenin diğer fakültelerindeki öğretim elemanları tarafından, yürütülmektedir.

ALT YAPI, BARINMA ve ULAŞIM

Okul binamız muhasebe ve finans eğitimine uygun tasarlanmıştır. Okulumuzda bir adet muhasebe ve bir adet finans laboratuvarı bulunmaktadır. Dersliklerimizde bilgisayar teknolojilerini kullanacak alt yapı mevcuttur.  Kantin ve yemekhane vardır. Bir adet okuma salonu ve mescit mevcuttur.  Okulumuz Bilecik ile Bozüyük ilçesinde yer almaktadır ve KYK yurdu yoktur. Bozüyük’te öğrencilerin kalabilecekleri özel yurtlar mevcuttur. Öğrencilerin şehir merkezinden okula ulaşmaları için şehir için ulaşım vardır.