Temel mühendislik disiplinlerinden birisi olan Makine Mühendisliği, endüstrinin tüm dalları için makine ve donanımlarının tasarımı ve imalatı ile ilgilenir. Her türlü mekanizmanın, mekanik sistemin ve enerji dönüşüm sisteminin konstrüksiyonu, imalatı, imalat planlanması, montajı, bakım-onarımı kontrolü ve işletmesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma, Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde gerçekleştirilir. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Mühendislik kriterleri çerçevesinde akredite olma yolunda ilerleyerek, takım çalışması yapabilen, AR-GE faaliyetlerinde bulunabilen, çevresel değerlere duyarlı, rekabetçi ve kendine güvenen mühendisler yetiştirmeyi misyon edinmiştir. Ayrıca, kamu, üniversite ve sanayi iş birliği ile ihtiyaçlara uygun ulusal ve uluslararası projeler üretebilen ve sorunlara çözüm bulabilen bir bölümdür. Makine Mühendisliği Bölümümüzün vizyonu disiplin dâhilinde bölgemizin ihtiyaçlarına en üst seviyede cevap verebilen, uluslararası standartlarda çalışabilen ve bilimsel araştırma projeleri üretebilen üstün nitelikli mühendisler yetiştiren bir bölüm olmaktır. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi mezunu Makine Mühendisleri, eğitimleri boyunca kazanmış oldukları yaratıcılık, bilgi ve analitik düşünme kabiliyetleri ve tecrübelerini kullanarak yeni sistemler, süreçler, malzemeler ve mekanizmalar tasarlayıp var olan tasarımlar üzerinde geliştirmeler yaparlar. Bölümümüz, Türkiye’nin stratejik olarak önemli bir ili olan Bilecik’te yer almaktadır. Bilecik, ulaşım kolaylığı sayesinde sanayi kuruluşlarıyla yakın ilişki içinde bulunmaktadır. İşte bu nedenle Bölümümüzde yürütülen lisans ve lisansüstü eğitimlerin yanı sıra endüstriyel ihtiyaçlara cevap verecek kapsamlı araştırmalar da sürdürülmektedir.
Bölümümüzde Konstrüksiyon ve İmalat, Termodinamik ve Isı Tekniği, Enerji, Mekanik Anabilim Dalları olmak üzere 4 farklı anabilim dalında 13 Akademik Personel bulunmaktadır. Öğrencilerimizin yararlanabileceği, Makine Mühendisliği Bölümüne ait;
olmak üzere 8 laboratuvar mevcuttur.
Makine Mühendisliği Bölümünü kazanan öğrencilerimiz 2. Sınıf sonunda 20 gün İmal Usulleri ve 3. Sınıf sonunda 20 gün Fabrika Tesis ve Organizasyon stajları ile 40 günlük zorunlu stajlarını tamamlarken aynı zamanda mezun olmadan iş hayatına dair fikir sahibi olmaktadırlar. Ayrıca öğrenciler henüz lisans öğrenimleri sırasında zorunlu derslerinin yanı sıra çalışmayı düşündükleri alana göre kendilerini geliştirmeye yönelik teknik seçmeli derslerden alabilirler. Böylelikle ilgi duydukları alana dair teknik bilgilere henüz mezun olmadan hakim olabilirler. Bölümümüz ders içeriklerine buradan ulaşarak zorunlu derslerin dışında hangi alanlarda seçmeli derslerin olduğu bilgisine sahip olabilirsiniz.
Makine Mühendisliği, endüstriyel ve teknolojik açıdan gelişen günümüz dünyasında ve ülkemizde, sanayi kuruluşları-işletmeler (imalat sanayi, otomotiv, inşaat sektörü, kimya-gıda-ilaç sanayi, enerji sektörü, tekstil sektörü gibi), özel mühendislik büroları, akademik alanlar ve kamu kuruluşlarınca yoğun talep gören bir meslektir. Mezun olan öğrencilerin söz konusu kurum ve kuruluşlarda üstleneceği görevleri ve kariyer fırsatlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: