Sosyal hizmet; sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, insanların güçlendirilmesini ve özgürleşmelerini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir.
Sosyal hizmetler birey, aile ve toplum sorunlarının çözülmesi ve günümüz toplumlarında yaşanan fırsat eşitsizlikleri, gelir dağılımları ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan sosyal yardım ve destek temelli bir programdır.
Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programının amacı, sosyal hizmetlerin uygulanmasında gereksinim duyulan nitelikli, donanımlı ve bilgili yeni ara elemanlar yetiştirmeyi hedefler.
Sosyal Hizmetler Programı’yla öğrencilere,
- Sosyal hizmetler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme
- Etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilme
- Sosyal meseleleri analiz edebilme ve çözüm getirebilme
- Sosyal adalet, insan hakları, ortak sorumluluk ve farklılıklara saygı duyabilme
- Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programından mezun olan öğrencilere “Sosyal Hizmetler Uzman Yardımcıları” veya “ Sosyal Hizmet Elemanı” unvanı verilmektedir.
Mezunların Çalışma Olanakları: Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programı mezunları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşların çeşitli birimlerinde (Çocuk Yuvaları, Yetiştirme Yurtları, Çocuk Evleri, Huzurevleri, Yaşlı Bakım Merkezleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları vb.), Sağlık Bakanlığına bağlı resmi ve özel hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı rehberlik araştırma merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, kreş ve gündüz bakımevlerinde, cezaevlerinde, sivil toplum örgütleri ve vakıflarda çalışabilirler.
Program için Öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Geçebileceği Bölümler: Sosyal Hizmetler Ön Lisans programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile “Sosyal Hizmet veya Sosyoloji” lisans programına başvurabilirler. Sosyoloji veya Sosyal Hizmet lisans programını başarı ile tamamlayanlara “Sosyal Çalışmacı ve Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanı verilmektedir.