ORTODONTİ
Ortodonti, ‘’düz ve doğru’’ anlamına gelen ‘’ortho’’ ve ‘’diş’’ anlamına gelen ‘’odont’’ kelimelerinin birleşiminden oluşur. Dişlerdeki, çenelerdeki ve yüz bölgesindeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Hastaların hem estetik görünümünü hem de ağız sağlığını önemli ölçüde iyileştirir.
Ortodontik Tedavi Kimler İçin Uygundur?
Ortodontik tedavi; çapraşık dişlere sahip olanlar, üst dişlerin alt dişleri aşırı örttüğü (derin kapanış), alt çenenin ileri veya geri konumlandığı, üst çene ile alt çene arasında uyumsuzluklar bulunanlar, dişleri aralıklı dizilmiş hastalar, parmak emme, ağız solunumu yapma gibi kötü alışkanlıkları olan hastalar ve çiğneme problemleri yaşayanlar için uygundur.
Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?
Ortodontik sorunlar her yaş grubundan hastayı etkileyebilir. Özellikle tedaviye çocukluk ve ergenlik döneminde başlandığında büyüme ve gelişimin avantajlarından yararlanarak daha kısa sürede ve daha etkin sonuçlar sağlayabilir. Ancak günümüzde yetişkin hastalarda da başarılı sonuçlar elde edebilmek mümkündür.
Hangi Tedaviler Uygulanır?
Sabit Ortodontik Tedavi (Braketler- Tel Tedavisi)
Dişlerin üzerine yapıştırılan metal veya estetik (seramik) braketler ve teller aracılığıyla uygulanan geleneksel ortodontik yöntemdir. Dişlerin ideal pozisyonlarına getirilmesi için kontrollü kuvvet uygulanarak dişlerin hareket ettirilmesini sağlar. Özellikle karmaşık diş bozukluklarında ve dişlerin ideal hizalanmasının gerektiği durumlarda tercih edilir.
Şeffaf Plak Tedavisi
Dişlerin ölçüleri alındıktan sonra dijital ortamda tasarlanan, tamamen şeffaf ve çıkarılabilir plaklarla uygulanan modern ortodontik yöntemdir. Tedavi süresince belirli aralıklarla plaklar değiştirilir ve dişlerin aşamalı olarak düzeltilmesi sağlanır. Estetik kaygısı olan hastalar için ideal bir yöntemdir.
Fonksiyonel Apareyler
Çene büyüme ve gelişiminin yönlendirilmesi gereken çocuk ve ergen hastalarda sıklıkla kullanılan apareylerdir. Alt ve üst çene arasındaki uyumsuzlukları gidermek, çene gelişimini yönlendirmek ve dişlerin doğru kapanış ilişkisini sağlamak amacıyla uygulanır. Bu tedavi yönteminin etkinliği, büyüme ve gelişim dönemi devam eden hastalarda oldukça yüksektir.
Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi)
Sadece ortodontik tedaviyle düzeltilemeyen, ileri düzey iskeletsel çene problemlerinin tedavisinde uygulanır. Cerrahi yöntemler, çene ve yüz bölgesindeki kemiklerin yeniden konumlandırılması ve fonksiyonel bir kapanışın sağlanması için kullanılır. Cerrahi işlem öncesi ve sonrası dönemde ortodontik tedavi ile birlikte kombine edilerek ideal sonuçlar elde edilir.
Hastanemizde uygulanacak ortodontik tedavi yöntemi, ortodonti uzmanımız tarafından gerçekleştirilen detaylı klinik muayene, ileri düzey görüntüleme teknikleri (panoramik radyografi, sefalometrik analiz, üç boyutlu görüntüleme vb.) ve kapsamlı değerlendirme sonucunda belirlenir. Her hasta için, bireysel ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda özel bir tedavi planı hazırlanır ve uygulanır.
Ortodontik Tedavi Niçin Önemli?
Tedavi edilmemiş ortodontik problemler sadece estetik kaygılara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda konuşma bozuklukları, çiğneme zorlukları, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve çene eklemi rahatsızlıkları gibi birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Bu yüzden ortodontik tedaviye zamanında başlamak, uzun vadede sağlıklı ve konforlu bir hayat için çok önemlidir.