Turizm bilgisi ve bilinci yüksek bireyler yetiştirilmesi hedeflenir. Bu hedefler Lisans program 2017-2021 Stratejik Planı’nda belirlenen misyon ve vizyon doğrultusunda gerek öğretim planı gerek bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir.
1.2. Strateji Yansıması
Turizm İşletmeciliği Lisans Programı misyon ve vizyona uygun hedefler belirlenerek, bu hedefler doğrultusunda bilimsel ve akademik faaliyetler planlanmaktadır. Nitelikli iş-gücü ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahip bireyler yetiştirmek için sektör buluşmaları, kariyer panelleri ve teknik geziler düzenlenmektedir. Bu geziler sonucunda hem sektörel bilgiler hem de alana yönelik teorik bilgiler tek bir havuzda toplanarak öğrenciler ve sektör temsilcileri arasında eşgüdümsel olarak sorgulanmaktadır. Bu bağlamda hedef stratejileri doğrulayabilen faaliyetler planlanmaktadır.
1.3. Misyon Farklılaşması
Zengin bir tarihi, kültürel ve doğal mirasa sahip olan ve son zamanlarda yerli-yabancı turistler tarafından oldukça talep gören Bilecik-Eskişehir ile Bursa bölgelerinin beklentilerini karşılayabilecek turizm personeli ve yöneticileri yetiştirmektir.
1.4. Dengeler
Programın sahip olduğu insan kaynağı çeşitli kurul ve komisyonlarda dengeli şekilde dağıtılıp etkin olarak işletilmektedir. Fiziksel kaynakların, dersliklerin, teknolojik yapının ve uygulama alanlarının kullanımında da misyon odaklı yönetim kapsamında kalite süreci de gözetilerek paydaşlar arasındaki işbirlikleriyle bu denge kurulmaya çalışılmaktadır.
1.5. Kalite Politikası
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik alanında;
– Paydaşların kalite beklentilerine ve hizmet memnuniyeti algılarına hitap eden,
– Paydaşların dönütlerinden yola çıkarak turizm endüstrisinin beklentilerine ve ihtiyaçlarına yönelik çözüm üreten,
– Kamu kaynaklarını etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanan,
– Ulusal ve uluslararası düzeyde turizm endüstrisindeki gelişmeleri yakından takip ederek bölgede sürekli gelişmeyi ve iyileşmeyi amaçlayan bir kalite yönetim sistemi oluşturmaktır.
1.6. Kalite Yayılımı
Turizm İşletmeciliği Lisans Programı; seçkin araştırma ve çalışmalarını, başarı ve hizmetlerini değerlendirmek, yıl sonunda yaptığı faaliyetleri kamuoyuna duyurmak ve yetiştirdiği öğrencileri turizm sektöründe istihdama özendirmek için gerekli akademik çalışmaları sürdürmektedir.
1.7. İçselleştirme
Turizm İşletmeciliği Lisans Programından mezun öğrencilerle kariyer hayatları boyunca iletişim kurmayı sağlayabilecek kurumsal bir mezun bilgi formu oluşturulması planlanmaktadır.
Birim Sosyal Sorumluluk, Turizmde Etik, Drama, Turizm ve Çevre ve benzeri seçmeli dersler ile öğrencilerin hem sosyalleşmesini hem de insani gelişim bağlamında turizm bilincini yansıtan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu anlamda Bologna süreci kapsamında mezun öğrencilerden elde edilen anket çıktılarının seçmeli ders listesinde farklılaşmalara ve iyileştirmelere yer vermesi planlanmaktadır.
1.8. Uygunluk
Turizm İşletmeciliği Programı 2017-2021 Stratejik Planı’nda yer alan kalite politikasını üniversite ile uyumlu olarak belirlemiştir.
1.9. Entegrasyon
Turizm İşletmeciliği Lisans Programı; Program akreditasyonu, Laboratuvar akreditasyonu ve Kalite standartları ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO50001 vb.), ödül süreçleri (EFQM,) gibi uygulamalara henüz sahip değildir.
1.10. Stratejik Entegrasyon
Şeffaf, hesap verilebilir, sürdürülebilir ve dengeli yöntemlerle bölümün stratejik planına misyonuna, vizyonuna, amaç ve hedeflerine uygun bir bütünleşme yolu izlenmektedir.
1.11. Performans Göstergeleri
Programımızın 2017-2021 Stratejik Planı’nda akademik, eğitim-öğretim, insan kaynakları ve paydaşlarla ilgili belirlenen hedeflere ilişkin 15 gösterge yer almaktadır.
1.12. Anahtar Göstergeler
Anahtar performans göstergeleri mevcut olup, performans hedef tablosu adı altında bu göstergeler belirlenmiştir. 2018 yılı nihai performans programı kapsamında bunlar takip edilmektedir.
1.13. Birim Kültürü
Turizm İşletmeciliği Lisans Programı birim kültürünü kalite yönetim güvencesi, etik değerler, misyon ve vizyonuyla birleşen bir şekilde yansıtmaktadır.
1.14. Uluslararasılaşma
Turizm İşletmeciliği Programının uluslararası düzeyde görünürlüğünü ve kabulünü arttırmak için turizm işletmeleri ve organizasyonları ile işbirlikleri geliştirmek hedeflenmektedir.
Bu kapsamda program öğrencilerinin Erasmus anlaşmaları yürütülmektedir. Birimimiz ile İspanya bölgesin arasında bölgenin 3 farklı turistik destinasyonunda hizmet veren 5 yıldızlı otel işletmeleri ile Staj anlaşması bulunmaktadır. Son iki yılda giden öğrenci sayısı toplam 7’dir.
1.15. İzleme
- Ulusal ve uluslararası öğrenci ve personel hareketlilik programlarına katılım,
- Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleşen fuarlara katılım sağlanmaktadır.
1.16. İşbirlikleri
Birim olarak uluslararası platformlarda Avrupa ülkelerinde Erasmus öğrenim ve Turizm İşletmelerinde Erasmus staj işbirlikleri bulunmaktadır.