Tarih

Tarih

Hakkımızda
26 Aralık 2022 Pazartesi

Bölümümüz, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur. 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren lisans seviyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde Yüksek Lisans, 2012-2013’te ise Doktora seviyesinde eğitim vermeye başlamıştır.2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi olmak üzere altı Anabilim Dalından oluşan bölümümüzde, bu Anabilim Dallarına bağlı 2 Profesör, 6 Doçent, 7 Doktor Öğretim Üyesi , 1 Doktor Araştırma Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

Tarih Bölümü, temelde öğrencilere günümüz dünyasının ve toplumlarının daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesini sağlayacak temel kavramları, araştırma metotlarını öğretmeyi ve bu yönde gerekli tüm yetkinliği kazandırmayı amaçlar. Bunu alanlarında yetkinlik sahibi olup özgün çalışmalar yapan öğretim üyeleri ve öğrenciye ilgi alanlarına yönelebilme imkânı sunan zengin ve geniş yelpazeli ders programı ile gerçekleştirir. Bölümümüzün coğrafi çalışma odağını genelde Orta Asya, Yakındoğu, Ortadoğu, Anadolu, Akdeniz dünyası ve Avrupa oluşturmaktadır.

Tarih Bölümü, her yıl güz, bahar ve yaz dönemlerinde öğrencilerine sunduğu yurtdışı işbirliği programları ile onlara çeşitli ülkelerde eğitimlerine devam etme fırsatı sunmaktadır. Böylelikle öğrencilerimiz farklı ülkeleri ve toplumları yakından tanıma imkânı bulduğu gibi o ülkelerin tarih bölümlerinde de eğitim alma olanağına sahip olurlar.

Bölümümüzde öğrencilerin kazandıkları araştırma yöntemlerine dair yetkinlikleri, tarih ve farklı disiplinlere olan yeterlilikleri, güncel gelişmeleri değerlendirme kabiliyetleriyle pek çok alanda çalışma olanağına sahiptirler. Tarih eğitimlerine akademik çalışmalarla devam edebilecekleri gibi pek çok araştırma kuruluşu, özel ve devlet kurumlarında ve arşivlerde araştırmacı veya uzman olarak çalışabilmektedirler.  Ayrıca son sınıfta veya mezuniyet sonrasında alabilecekleri formasyon eğitimleriyle birlikte özel ve devlet okullarında ve pek çok eğitim kurumlarında yer bulma fırsatına sahip olurlar.