Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi

Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi
Anasayfa
Duyuru

TÜSEB | DİJİTAL PATOLOJİ TIBBİ GÖRÜNTÜ İŞLEME PROJE ÇAĞRISI - Son Başvuru Tarihi: 12 Mart 2024
29 Ocak 2024 Pazartesi
Program Adı : C2 - DİJİTAL PATOLOJİ-TIBBİ GÖRÜNTÜ İŞLEME
Çağrı Adı : DİJİTAL PATOLOJİ TIBBİ GÖRÜNTÜ İŞLEME PROJE ÇAĞRISI
Çağrı Başlangıç Tarihi : 12.01.2024
Çağrı Bitiş Tarihi : 12.03.2024 16:59:00
Basılı Belge Son Teslim Tarihi : 26.03.2024
Genel Açıklama :

2024 YILI C GRUBU ÖNCELİKLİ AR-GE

DİJİTAL PATOLOJİ TIBBİ GÖRÜNTÜ İŞLEME PROJE ÇAĞRISI

2024-C2-TGİ

 

Son Başvuru Tarihi 12 Mart 2024 saat 16:59:00

 

 

TÜSEB proje başvuru formları Eylül 2023 tarihinden itibaren elektronik imzalı olarak alınmaya başlanmıştır. Proje yürütücüsünün, çalışma ekibinin ve kurum yetkililerinin başvuru formunu elektronik olarak imzalaması zorunlu olup, ıslak imzalı başvuru formu kabul edilmeyecektir.

 

Çağrı Amacı

 

Mevcut çağrı programı ile Türkiye’de dijital patoloji alanına yönelik yapay zekâ destekli çalışmaların Ar-Ge aşamasından üretim aşamasına getirilerek ürüne dönüştürülmesi ve bu alanda ülkemizin ve bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır.

 

Bu bağlamda, hastalık şüphesi ile dijital patoloji yöntemleri yardımıyla hastaların tıbbi görüntülerinin incelenmesindeki iş yükü ve maliyeti azaltmak, etkinliği ve hasta dostu olmayı artırmak, klinik karar vermede daha yüksek tanı ve prognostik doğruluk sağlanarak hastalığa bağlı mortalite oranlarını düşürmek ve geç müdahale nedeniyle ortaya çıkabilecek hasarları azaltmak, hastalığın tedavisi ile ilgili tahminler üretmek hedeflenmektedir.

 

Çağrı Kapsamı

 

Dijital patoloji, modern klinik uygulamalarda kritik bir rol oynamaktadır ve patoloji laboratuvarlarında teknoloji gerekliliği giderek artmaktadır. Bilgisayar hesaplama gücündeki ilerlemeler, daha hızlı ağ ve daha ucuz depolama sistemleri, patoloji uzmanlarının dijital slayt görüntülerini daha kolay ve esnek bir şekilde yönetmesine, tele-patoloji ve klinik kullanım için görüntüleri paylaşabilmesine imkân sağlamıştır. Dijital patoloji, son yirmi yılda tam slayt görüntülemesinin başlangıcını ve gelişimini görmüş, tüm preparatların yüksek çözünürlükte görüntülenmesine ve kalıcı olarak depolanmasına olanak sağlamıştır.

Tam slayt tarama tarafından üretilen görüntüler, büyük boyutları (genellikle 100k × 100k çözünürlük), renk bilgisi (hematoksilen, eozin ve immünhistokimya boyama), belirgin bir anatomik yönlendirme olmaması, birden fazla büyütmede bilgiye erişilebilirliği (örneğin, ×4, ×20) ve z ekseninde birden fazla seviye içermesi (her dilim sınırlı bir kalınlık içerir ve odak noktasına bağlı olarak farklı görüntüler oluşturur) nedeniyle, diğer birçok görüntüleme yöntemine göre daha karmaşıktır.

Dijital slaytların patoloji iş akışına entegrasyonu, gelişmiş algoritmalar ve bilgisayar destekli teşhis teknikleri gibi teknolojik gelişmeler sayesinde mikroskobik slaytların ötesine geçilmiş, insan sınırlarını aşan bilginin kullanılması ve entegre edilmesi mümkün olmuştur.

Tıbbi görüntü işleme, çeşitli dijitalleştirilmiş tıbbi ekipman ve teknolojiler yoluyla tıbbi görüntülerin elde edilmesi ve işlenmesine dayanan dijital görüntü işlemenin özel bir sınıfıdır. Tıbbi görüntü işleme, görüntüler veya biyo-sinyaller toplandıktan sonra, hastanın klinik durumunu tahmin etmek, izlemek ve tanı koymak için ön işleme, bölütleme, tespit etme ve sınıflandırma gibi görüntü işleme teknikleri uygulanmasını içeren bir süreç olarak tanımlanabilir. Makine öğrenimi ve derin öğrenme tekniklerinde kaydedilen önemli ilerlemeler birçok gerçek dünya probleminde olduğu gibi tıbbi görüntü işleme alanında da büyük etki yaratmaya başlamıştır.

Dijital patoloji sayesinde elde edilen tıbbi görüntülerin sonucu olarak karmaşıklığın ve veri hacminin artması, görüntülerin yorumlanması ve klinik açıdan faydalı bilgilerin çıkarılmasında alan uzmanı olarak görev yapan patologlar başta olmak üzere diğer birçok hekimin sınırlarını zorlamaya başlamış ve özellikle kritik hastalıkların tespit edilmesinde gecikmeler yaşanması riskini ortaya çıkarmıştır. Uzmanları desteklemek, klinik uygulamadaki zorlukların üstesinden gelmek ve insan performansının ötesine geçebilmek için güçlü ve güvenilir sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Dijital patolojide özellikle tam slayt görüntüleme, yapay zekânın uygulanması için olanak sağlayan bir platform görevi görmektedir.

Bu çağrı kapsamında çeşitli hastalıklara tanı koymada sıklıkla kullanılan dijital patoloji çözümleri kullanılırken gelişmiş hasta bakımına dair erken bulgular sağlamak, sonuçları iyileştirmek ve klinik iş akışlarını ve tedavi yolculuğunu optimize etmeye yardımcı olmak için erken tanı ve taramadan tedavi ve takibe kadar optimize edilmiş dijital patoloji tabanlı yapay zekâ destekli çözümler geliştirilmesi son derece önemlidir.

Bu bağlamda, yerli ve milli tıbbi görüntü tabanlı ürünlerin Ar-Ge/Ür-Ge aşamalarından itibaren geliştirilip üretilmesi ve piyasaya sunulması ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda;

 

●      Proje başvuru aşamasında sunulan “ürün adayı”nın en az Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 3 seviyesinde olması gerekmektedir.

 

THS 3: Kavramın (Proof of concept) analitik ve deneysel kanıtı.

 

Proje başvurusunda önerilen sistemin ve algoritmaların performans tahminlerine ilişkin öncül deneysel çalışmaların temsili veri setleri veya analitik çalışmalar aracılığıyla yapılmış ve sistemin bilimsel olarak yapılabilirliğinin gösterilmiş olması beklenmektedir. Proje bitiminde hedeflenen sistemin performans metrikleri/isterleri hazırlanmalı, sahada hedeflenen sisteme olan ihtiyaç ve dolduracağı boşluk açıkça ifade edilmelidir. Ayrıca projede planlanan sistem tasarımında kullanılacak algoritmalar ana hatları ile dokümante edilerek proje başvuru aşamasında sunulmalıdır.

 

●      Proje bitiminde “ürün adayı” en az Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 6 seviyesine ulaşmış olmalıdır.

 

THS 6: İlgili bir ortamda teknoloji modeli veya prototip gösterimi.

 

Proje bitiminde hedeflenen sistem modelinin, gerçek klinik uygulamalarda karşılaşılabilecek senaryolara uygun olarak simüle edilmiş ortamda veya yüksek doğrulukta laboratuvar ortamında çalıştırılmış ve test edilmiş olması beklenmektedir. Bu testler, sistemin gerçek senaryoda çalışacağı hastanelerde var olan mevcut donanım/yazılım altyapısına uygun sistemler ile gerçeklenmeli ve sistem çalışma performansının zamansal kısıtları da ayrıca analiz edilmelidir. Proje bitiminde elde edilecek ürünün THS 6’ya uygunluğunun proje önerisinin Yaygın Etki bölümünde açıkça ifade edilmesi beklenmektedir.

 

Çağrı Bütçesi

 

Proje destek üst limiti, tüm giderler dahil. 3.700.000,00 TL’dir.

 

Proje Süresi

 

Proje süresi en fazla 24 aydır.

Proje başlangıç tarihi, TÜSEB hibe desteğinin Yürütücü Kurum tarafından açılacak Banka Hesabına yatırıldığı tarihten itibaren başlar.

Ara rapor süresi 6 aydır.

Sonuç raporu, proje süresinin bitimini takiben en geç 60 gün içinde yüklenmelidir.

 

Çağrıya İlişkin Proje Konuları

 

Bu çağrı kapsamında özellikle aşağıdaki proje konularına yönelik öneriler kabul edilecektir:

 

  1. Erken tanı sürecini iyileştiren, tanı süresini kısaltabilen, hataları azaltan, uygun tedaviyi seçebilen veya tıbbi görüntülemenin kalitesini ve verimliliğini artıran yapay zekâ sistemleri,
  2. Özellikle patoloji ve alt dallarını kapsayacak şekilde dijital patolojide tıbbi görüntü işlemeye yönelik araştırmalar ve
  3. Tıbbi/mikroskobik görüntülerden yapay zekâ destekli kanser tarama sistemleridir.

 

Söz konusu çağrı kapsamında; hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibi için dijital patoloji sürecini optimize ederek, görüntü elde etme, yeniden oluşturma, analiz etme ve yorumlamaya yönelik uçtan uca eğitilebilen, hızlı ve daha verimli değerlendirmeye, görüntülemeye ve karar vermeye olanak tanıyan yeni derin öğrenme yaklaşımlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar desteklenecektir.

 

Çağrıya İlişkin Özel Şartlar

 

·          Proje ekiplerinde proje konusu ile ilişkili en az bir adet alan uzmanı hekim ve Yapay Zekâ konusunda çalışan bir akademisyen mühendis bulunmalıdır.

·          Ürünün ticarileşme potansiyeli ve sağlayacağı sosyo-ekonomik fayda somut verilerle (ulusal ve uluslararası veriler kullanılarak) belirtilmelidir.

·          Tıbbi görüntü işlemeye yönelik yapay zekâ destekli sistemlerin yerlileşme ve millileşme potansiyeli ile özgün değeri ve yenilikçi yönü açıkça sunulmalıdır.

·          Projede ürün geliştirme sürecinin tüm aşamalarında, proje çıktısı olarak hedeflenen ürünün Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) kriterlerine uygunluğuna katkı sağlayacak yaklaşımlar uygulanmalıdır.

·           Ürünün maliyeti, pazar analizi ve referans ürünlere (varsa) göre farklılıkları ve üstünlüğü detaylı olarak sunulmalıdır.

·      Klinik validasyon için uzman hekimin çalıştığı kurumun yanında başka bir sağlık kurumunda da çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.

·          Ortaya koyulan model, vaka triyaj derecelendirme sistemi ile patoloji uzmanının iş yükünü azaltabilmeli, sık görülen vakaları kolayca tanımlayabilmeli ve uzmanın daha karmaşık vakalara vakit ayırabilmesine olanak sağlamalıdır.

·           Sarf malzeme, cihaz ve hizmet alımına ilişkin proforma sunulması zorunlu değildir.

·           Yürütücü tarafından belirlenecek pilot hastanede klinik validasyona ilişkin iş paketi/leri olması gerekir.

 

Hedeflenen Çıktılar

 

  1. Proje sonucunda Teknoloji Hazırlık Seviyesi 6’nın tamamlanması ve proje sonuç raporunda ilgili aşamaların tamamlandığının bilimsel olarak ispatlanması gerekmektedir.
  2. Sağlık sisteminin en önemli paydaşları olan hastalar ve hekimlerin ihtiyaçlarını karşılayan, çeşitli hastalıklar için dijital patoloji destekli gelişmiş erken tanı, prognoz, evreleme, müdahale planlaması, tedavi ve uzun vadeli takip için süreçlerin iyileştirilmesine katkı sağlayacak yapay zekâ (AI) teknikleri ile geliştirilmiş yenilikçi çözümler üretilmesi beklenmektedir.
  3. Sağlık sisteminin farklı düzeylerinde daha iyi bilgiye dayalı karar vermeyi sağlayarak kaynakların uygun maliyetli yeniliklere doğru tahsis edilmesine katkıda bulunacak çözümler üretilmesi beklenmektedir.
  4. Türkiye 12. Kalkınma Planı’nın Sağlık alanındaki hedefleri ve 2021-2025 Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ndeki unsurlara katkıda bulunacak çözümler üretilmesi beklenmektedir.
  5. Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK)’na uygun şekilde veri güvenliği sağlanmış ve anonimleştirilmiş, yapay zekâ (AI) algoritmalarında kullanılmaya uygun veri tabanları üretilmesi beklenmektedir.

 

Çağrı Kapsamı Dışında Tutulacak Konular

 

1.     Tesis altyapısı kurmaya yönelik projeler, ürüne yönelik olmayan çalışmalar,

2.     Hâlihazırda TÜSEB dışında bir kamu kurumu tarafından desteklenen projeler ve bunların bölümleri,

3.     THS basamaklarının tamamı veya bir bölümü yurt dışında yapılmış, patenti Türkiye dışında faaliyet gösteren bir kurum/kuruluşça alınmış, teknoloji transferi yapmaksızın Türkiye’de yerli bir firma üzerinden pilot üretim yapmayı hedefleyen proje önerileri mevcut çağrı kapsamı dışındadır.

 

Başvuru Yapabilecek Kurum/Kuruluşlar

 

●      Yüksek Öğretim Kurumları

●      Araştırma enstitüleri/merkezlerinde görev yapan kişiler

●      Özel kuruluşlar (KOBİ ve TGB Bünyesinde Faaliyet Gösteren Firmalar dahil olmak üzere)

●      Teknokent ve kuluçka merkezlerinde faaliyet gösteren firmalar.

 

Proje Yöneticisi/Yürütücüsünün Taşıması Gereken Şartlar

 

  1. Kamu kurum ve kuruluşları veya yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yöneticisi/yürütücüsünün söz konusu kurum ve kuruluşun kadrolu personeli olması gerekir. Kadrosu yükseköğretim kurumlarında olanların; 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile kurulan araştırma merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan kuruluşlarda veya Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında görev yapmaları durumunda, Proje Yürütücü Kuruluşlarda kadrolu personel olması şartı aranmaz. Proje yöneticisi/yürütücüsünün; Yükseköğretim kurumu, eğitim ve araştırma hastanesi personeli olması durumunda en az doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması gerekmektedir.
  2. Vakıf yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yöneticisinin/yürütücüsünün yükseköğretim kurumunun tam zamanlı çalışanı olması gerekir.
  3. Özel kuruluşta yürütülecek projelerde, proje yöneticisi/yürütücüsünün söz konusu kuruluşta, projenin öneri tarihi itibariyle en az 3 (üç) ay görev almış olması gerekir.
  4. Proje yöneticisi/yürütücüsü olacak kişi zamanının en az % 40’ını projeye ayırmak zorundadır.
  5. Kamu veya özel bir kurum/kuruluş çalışanının, başka bir kurum/kuruluş tarafından yürütülen proje kapsamında araştırmacı veya danışman olarak yer alabilmesi için başvuru aşamasında bağlı olduğu kurum/kuruluşun en üst düzey yetkilisinden izin belgesi alması gerekir.
  6. Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) niteliğindeki işletmelerin yönetici ve ortakları projede görev alabilir; ancak KOBİ niteliğinde olmayan özel kuruluşların imza sirkülerine göre imza atmaya yetkili en üst düzey yöneticileri projede görev alamazlar. TÜSEB tarafından gerek görülmesi halinde özel kuruluşlardan, sözleşme aşamasında kuruluşun KOBİ olduğuna dair Yeminli Mali Müşavir onaylı beyanname talep edilebilir.
  7. Özel kuruluşun başvuru yapabilmesi için ticaret siciline kayıtlı olması ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi olması gerekir.
  8. Vakıflar, dernekler, sendikalar ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, odalar, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıkların bu program kapsamında başvuruları kabul edilmez.

 

Öncelikli Ar-Ge Projelerinde Görev Alabilme Koşul ve Limitleri

 

  • Kamu kurum/kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı vb.); başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yöneticisi/yürütücüsü olarak görev alamazlar.
  • Proje başlama tarihinden sonra proje ekibinden herhangi birinin birinci fıkrada sayılan görevlere gelmesi durumunda, göreve geldiği tarih itibariyle proje yöneticisi/yürütücüsü tarafından projedeki görevine son verilir ve durum TÜSEB’e yazılı olarak bildirilir. Bu kişinin proje yöneticisi/yürütücüsü olması durumunda, Proje Yürütücüsü Kuruluş tarafından önerilecek yeni proje yöneticisi/yürütücüsü hususu TÜSEB tarafından karara bağlanır.
  • Değerlendirme Kurulları (DK) üyeleri, başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda, görevli oldukları çağrı programı kapsamındaki projelerde herhangi bir görev alamazlar; ancak, diğer destek programları ve DK üyesi olarak görev almadıkları çağrı programları kapsamındaki projelerde görev alabilirler.
  • Proje önerisi değerlendirme sürecinde olan projeler, yürürlükteki projeler ve proje sonuç raporu sunulmuş ancak sonuçlandırılmamış projelerdeki görevler, proje görev limitleri içerisinde değerlendirilir.
  • Proje yöneticisi/yürütücüsünün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmesi gerekir. Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye’de bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yönetici/yürütücü veya araştırmacı olarak görev alabilir. Danışmanların projede görev alabilmesi için ikamet ve T.C. vatandaşı olma şartı aranmaz.
  • Yabancı uyruklu bir kişi projede “yurt dışı araştırmacı” ve/veya “yurt dışı danışman” olarak görev alabilir. Yabancı uyruklu yurt dışı araştırmacıların her türlü yasal yükümlülüklerinin yerine getirilmesinden Proje Yürütücüsü Kuruluş sorumludur.
  • Projede danışmanın görev alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.
  • Projesi iptal edilen veya etik ihlali nedeniyle ceza alan ve bu nedenle yürürlükte olan diğer projelerindeki görevlerine son verilen yönetici/yürütücü, araştırmacı ve danışmanların yerine atanan kişilerin bu projelerdeki görevleri, bu maddenin birinci ve sekizinci fıkralarında belirtilen koşul ve limitler dışında tutulur.
  • Proje değerlendirme/izleme sürecinde görev alan kişi, değerlendirdiği/izlediği projede veya değerlendirdiği projenin yeniden önerilmesi durumunda önerilen projede görev alamaz.
  • Projedeki katkı oranı %10’ un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar. Alt projelerin bulunması halinde araştırmacıların katkı oranı ayrı ayrı hesaplanır. Ayrıca danışman olma kriterlerini sağlıyorlarsa danışman olabilirler.

 

Başvuru Ekleri

 

  1. Proje önerilerinin THS-3 aşamasını tamamladığını kanıtlayan gerekli belge/belgeler (Proje ekibinin proje önerisine ilişkin öncül çalışmalarına ait yayınları, yaptığı/yürüttüğü tezler)
  2. Ek 1: Referanslar/Kaynaklar
  3. Ek 2: Proje Personeli/Ekibinin Diğer Projeleri ve Güncel Yayınları
  4. Ek 3: Yurt Dışı Araştırmacı Bilgi Formu (Yurt dışı araştırmacı var ise)
  5. Ek 5: 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirketler Bünyesinde Görev Yapan Üniversite Öğretim Elemanları için Proje Başvurusu İzin Formu
  6. Türkiye’de İkamet Eden Yabancı Uyruklulara PTİ Ödenebileceğine Dair Onay Belgesi (Eğer gerekli ise)
  7. TÜSEB Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜSEB Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde)
  8. Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme (KOBİ) olma şartlarına ulaşamamış sermaye şirketleri ve KOBİ niteliğindeki işletmelerin yönetici ve ortaklarının başvuru sahibi olması durumunda “KOBİ Beyannamesi”
  9. Patent bilgisi (varsa)
  10. Özel Kuruluşlardan Ek Olarak Talep Edilen Belgeler

●      Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin güncel ünvan ve adresinin yer aldığı sayfa)

●      Oda Sicil Kayıt Sureti

●      İmza Sirküleri

●      Yetki Belgesi (Şirketi temsile yetkili kişinin belirtildiği ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmış belge)

  1. Bursiyere ait evraklar (Lisansüstü bursiyerler için öğrenci belgesi, lisans öğrencileri için transkript ile öğrenci belgesi) (Varsa)
  2. Etik Kurul Belgesi (Proje önerisinin kabul edilerek destek almaya hak kazanması durumunda sunulacaktır.)
  3. Gerekli ise Yasal İzin Belgeleri

 

Başvuru Dokümanları ve Dikkat Edilecek Hususlar

 

·        Başvurunun geçerli sayılabilmesi için başvuru eklerinin tam olması, başvurunun ilan edilen tarihe kadar başvuru sisteminden onaylanmış olması ve ilan edilen tarihe kadar elektronik imzalarının tam ve eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.

·        İş birliği yapılacak kurum/kuruluş adına üst düzey yetkili (üniversiteler için rektör, kamu Ar-Ge birimleri için birimin bağlı olduğu üst düzey yönetici veya bu makamların yetki verdiği yardımcıları, özel kuruluşlar için imza sirkülerinde belirtilen en geniş imza yetkisi olan kişi veya kişiler) tarafından başvuru formunda yer alan ilgili yerlerin elektronik olarak imzalanması gerekmektedir.

·        Yukarıda belirtilen belgeler dışında bir belge sunulması durumunda değerlendirmede dikkate alınmayacaktır. Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir, yalnızca web sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmayacaktır.

·        Elektronik imzalı belgeler için evrak sistemine son kabul tarihi, 26 Mart 2024 olup, başvuru belgesine ait imzaların bu tarihe kadar tamamlanmaması, eksik sunulması veya yalnızca elektronik başvuru yapılması (elektronik imza sürecinin yapılamamış olması) durumunda başvuru tamamlanmamış sayılarak proje önerisi değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru tarihleri kapsamında başvuru sistemi üzerinden onaylanmayan (taslak aşamasında kalan) hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Yapılan tüm başvuruların değerlendirmesinde online sistemde olmayan hiçbir evrak değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

Yukarıdaki belirtilen hususlar başta olmak üzere, çağrı şartlarına uyulmaması durumunda başvurular değerlendirmeye alınmadan iade edilecektir.

 

 

İnceleyebileceğiniz Ek Dokümanlar:

 

1. 2024 Yılı Üst Limitler Tablosu

2. C Grubu Öncelikli Ar-Ge Dijital Patoloji Tıbbi Görüntü İşleme Proje Önerisi Bilimsel Değerlendirme Formu

3. THS

4. Mevzuat:

·        Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Öncelikli Ar-Ge Projeleri Destek Programı Uygulama Usulü Ve Esasları

·        Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Tarafından Desteklenen Projelerin Harcamalarının Gerçekleştirilmesine Dair Yönetmelik

 

İmzalı Başvuru Formu İçin Dikkat Edilecekler

 

Başkanlığımızca ıslak imza süreçleri güncel (Eylül 2023 tarihinden itibaren) olarak yerini elektronik imzaya bırakılmış olup, TÜSEB proje başvurusu formları elektronik imzalı alınacaktır. Bu kapsamda, proje yürütücüsü adaylarının, projede yer alan çalışma ekiplerinin ve Kurum/kuruluş imza yetkililerinin mevcut elektronik imzaları ile süreci yürütmesi, elektronik imzası bulunmayan kullanıcılarımızın temin etmesi gerekmektedir. Elektronik imza 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamına göre Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) belirlediği elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından temin edilebilmektedir.

 

Elektronik imza süreci özelinde Etik İmza Platformu kullanıma sunulmuştur. Bu platforma https://belge.etikimza.com/ adresinden erişilebilmektedir. Elektronik imzalı doküman üretmek için ilgili kılavuza buradan erişebilirsiniz. Belgelerin elektronik imzalanma süreci; kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin proje yürütücülerine mail olarak iletilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu doğrultuda proje başvurunuzu takiben bilgileriniz Etik İmza Platformuna TÜSEB tarafından iletilecektir. TÜSEB Bilgi ve Yönetim Sistemi üzerinden başvurunuzu onayladıktan sonra sistemden alınan başvuru formunuzun proje yürütücüsü, çalışma ekibi ve kurum yetkilileri tarafından imzalanmasıyla süreç sonlanmaktadır. Elektronik imzalı belgesi belge son teslim tarihine kadar imzalanmayan/geç imzalanan yürütücülerin projeleri bir sonraki değerlendirme döneminde değerlendirilecektir.

 

Elektronik imza geçiş sürecinde teknik sorularınız için tbys@tuseb.gov.tr adresine veya etik imza platformuna ait çağrı merkezlerine 0850 303 6533 numaradan veya destek@etikimza.com e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı

Proje Yönetimi ve Destek Daire Başkanlığı

 

İrtibat Noktası

 

Çağrı hakkındaki teknik ve kapsamlı sorularınız için Ar-Ge Uzmanı Mümin BALABAN’a

mumin.balaban@tuseb.gov.tr e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Başvuru esnasındaki teknik sorularınız için tbys@tuseb.gov.tr