İnşaat Teknolojisi
İŞ YERİNDE MESLEKİ EĞİTİME BAŞVURUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


İş Yerinde Mesleki Eğitime Başvuruda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
28 Şubat 2024 Çarşamba

İnşaat Teknolojisi Programı İş Yerinde Mesleki Eğitimi Onayı İçin Gerekli Şartlar

1) İş Yeri Eğitimi, İnşaat Teknolojisi öğrencilerinin okulda görmüş oldukları teorik bilgileri uygulamaya dönüştürecekleri, bir dönemin (16 Hafta) iş yerinde geçirildiği 19 AKTS’lik bir uygulama eğitimi dersidir. Bu sebepten dersi alacak öğrencilerin inşaat sektöründe aktif bir iş yeri bulması kendilerinin gelişimi açısından önemlidir.

2) Bu ders başvuracak öğrencilerin 1.75 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.

3) İş yerinde öğrencilerin eğitimiyle ilgilenecek en  az 1 adet İnşaat Mühendisi, Mimar veya İnşaat Teknolojileri Öğretmeni bulundurmalıdır. Bu şartlara uymayan firmalarda öğrencinin iş yeri eğitimini yapmasına onay verilmeyecektir.

4)  İş Yeri eğitimi yapacak öğrencei Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri’nden (OSGB), Üniversitelerdeki İş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimi veren ilgili  kurumlardan inşaat sahalarına (Çok Tehlikeli) yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalı ve bu eğitimi aldığına dair sertifikayı istediğinde belgeleyebilmelidir.  (Yaz stajı için alınmış geçerliliği devam eden İSG belgeleri kullanılabilir.)

5) Yukarıda belirtilen şartları sağlayan İş Yeri Eğitimine baş vuracak olan öğrenciler aşağıdaki linkte belirtilen iş yeri eğitimi akış şemasında belirtilen adımlarını izleyerek başvurularına yön verebilirler.

2023-2024_Bahar_İş Yerinde Mesleki Eğitim_Akış_Şeması

 

İnşaat Teknolojisi Programı İş Yerinde Mesleki Eğitimi Başvuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) Yukarıdaki şartların sağlanmasının ardından iş yerini belirleyen öğrenciler aşağıdaki linkten yararlanarak eğitici personel ya da iş yeri yetkilisi ile birlikte, Yeni Kayıt Ol sekmesini kullanarak firma kaydını sisteme yapmalıdırlar.

firma.bilecik.edu.tr

2) Firma kaydı yapılan firmaların kaydı sistemde oluşmakta ve gerekli şartları sağladığı tespit edildikten sonra üniversite birim yetkilisi tarafından  onaylanmaktadır.

3) Onaylama işlemiyle birlikte ilgili firmanın iş yeri bilgilerini kaydederken girmiş olduğu e posta adresine bir şifre gönderilir.  1. madde sonrasında yer alan linkten yararlanarak ilgili firma kullanıcı adı yazılan bölüme firma vergi numarasını, şifre yazan bölüme de e postaya gönderilen şifreyi girerek sistemden  iş yeri eğitimi yapılacak öğrencinin öğretimine ve ismine göre kontenjan talebinde bulunmalıdır. Kontenjan talebi de üniversite birim yetkilisi tarafından onaylanmaktadır.

4) Firmanın kontenjan talebinin onaylanmasının ardından ilgili öğrenci ile ilgili firma sistemden eşleştirilir ve  protokol düzenlenir. Öğrenci bu süreçte program sorumlusu ile iletişime geçerek gerekli evrakları firmaya imzalatmalı ve imzalı belgeler ile geçerliliği devam eden İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) belgesi (16 saatlik Çok Tehlikeli Alanlar için eğitim alındığına dair belge) ve E devletten alınan sağlık provizyon belgelerini program sorumlusuna göndermelidir. Program sorumlusunun e posta adresi aşağıda yer almaktadır.

Öğr. Gör. Semiha POYRAZ-semiha.poyraz@bilecik.edu.tr

5) Belgeleri alınan öğrencilerin iş yeri eğitimi için dönemlik sigortaları girilir ve öğrenci iş yeri eğitimi akış şemasında belirtilen tarihte iş yerinde mesaisine başlamalıdır. (26.09.2022-13.01.2023-16 Hafta)

 

İnşaat Teknolojisi Programı İş Yerinde Mesleki Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) İş yeri eğitimi dersini alan öğrenciler iş yeri çalışma prensipleri doğrultusunda hareket etmeleri, iş yaşamı ve iş yerinden referans alma adına önemlidir. Bu eğitimin çalışma hayatının bir tatbikatı olduğu dersi alan öğrenciler tarafından unutulmamalı ve bu bilinçte hareket edilmelidir.

2) İş yeri eğitimi alan öğrenciler iyi gözlem yapmalı ve süreci iyi değerlendirmelidirler. Yapılan gözlemler haftalık olarak raporlandırılacağından günlük not alınmalı ve bu notlar teknik bir haftalık rapora okunaklı bir biçimde el yazısı ile yazılmalıdır.

3) Uygulamada edinilen gözlemler teknik bir dille ifade edilmeli ve gerekirse fotoğraflar ve projelerden kesitlerle desteklenmelidir.

4) Raporlar haftalık yazılacağından, yapılacak uygulamanın yoğunluğuna göre bir hafta birden fazla sayfa olarak yazılabilinir. Eğer rapor birden fazla yazılacaksa her bir boş rapor sayfası o hafta için hafta tarih aralığı yazılmalı ve o haftaya ait sayfalar sağ üst köşeden 1-2-3… şeklinde numaralandırılarak düzenli yazılmalıdır. (Örn. 27.09.2021-01.10.2021 (1. Hafta)).

5) Raporlarda kullanılacak olan kapak ve boş sayfa (haftalara göre fotokopiyle çoğaltılarak) aşağıdaki linklerden indirilerek kullanılabilinir. Bu belgeler iş yeri eğitimi için düzenlenmiş olup yaz stajı belgeleriyle karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde raporlar kabul edilmeyecek ve öğrenci dersten dönem tekrarı yapacaktır.

İş Yerinde Mesleki Eğitim Dersi Raporu Kapak – 3+1 İş Yeri Uygulaması Dersi (bilecik.edu.tr)

İşyerinde Mesleki Eğitim Dersi Rapor Defteri Örnek Boş – 3+1 İş Yeri Uygulaması Dersi (bilecik.edu.tr)

6) İş yeri eğitimini alan öğrenciler iş yerine günlük işe giriş ve çıkışları gösteren bir çizelge tutturmalıdırlar. Bu çizelgeyi öğrenci görmemeli ve kesinlikle müdahale etmemelidir.  Öğrenci işyerinde mesleki eğitim gördüğü sürece işe %80 devam etmek zorundadır.  %20 belgeli ve izinli mazeret izni kullanabilme hakkı vardır. Bu hususlara uymadığı takdirde İş Yerinde Mesleki Eğitim dersinden devamsız sayılarak başarısız olacaktır. Bu sebepten devamsızlık durumuna azami biçimde dikkat etmelidir. İnşaat Teknolojisi Programı tarafından hazırlanmış devamsızlık takip çizelgesi aşağıdaki linkten indirilerek iş yeri eğiticisine teslim edilmelidir.

İş Yeri Eğitimi DEVAM ÇİZELGESİ

İnşaat Teknolojisi Programı İş Yerinde Mesleki Eğitimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1) İş yeri Eğitiminin yaklaşık son haftası iş yeri eğiticisi kullanıcı adı ve şifre kısmından sisteme girerek öğrencilerin Ara Sınav notlarını girmelidirler. İş yeri eğiticileri değerlendirmeyi yaparken öğrencinin uygulama performansını göz önünde bulundurarak adil bir biçimde değerlendirme yapmalıdırlar. Not girişi yapıldıktan sonra belgenin çıktısını alarak imza ve kaşe ile onaylamalı, yine onaylı devam ve devamsızlık çizelgesi ile birlikte kapalı zarfa koyarak raporlarla birlikte gönderilmesini sağlamalıdır.

2) İş yeri eğitimi dönemini tamamlayan öğrenci rapor sayfalarının her birini iş yeri eğiticisine okutmalı ve her bir sayfanın altında iş yeri eğiticisinin ünvanı (İnşaat Mühendisi, Mimar ve ya Yapı Teknik Öğretmeni), imzası , kaşesinin olup  olmadığını kontrol etmelidir.

3) Kontroller tamamlandıktan sonra rapor ciltlenmeli, kapağa mutlaka fotoğraf yapıştırılarak uzaktan eğitim sürecinde dersin öğretim elemanına kargo ile, yüz yüze eğitim sürecinde ise bizzat gelerek teslim etmelidir.