Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Hakkımızda
24 Aralık 2022 Cumartesi

Tarihsel Gelişimi

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümümüz, 2014 yılında açılmış ve 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlamıştır. 2018-2019 eğitim öğretim yılında ilk mezunlarını verecektir. Ayrıca 2018 yılı itibariyle bölümümüz 7+1 (7 dönem ders + 1 dönem endüstri eğitimi) uygulamasına başlamıştır.

Eğitim-Öğretim

Bölümümüz Türkçe ve tam zamanlı olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği adı ile eğitim vermektedir. İsteğe bağlı olarak İngilizce hazırlık sınıfı vardır. Ayrıca bölümümüzde çift anadal ve yan dal uygulaması bulunmaktadır. 2018 yılı itibariyle bölümümüzde yüksek lisans eğitimi verilmeye başlanmış olup, doktora için 2019 yılında öğrenci alımı planlanmaktadır.

Program yeterlilikleri
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri dört yıllık öğretim süresince 20+20 iş günü olmak üzere toplamda 40 iş günü staj uygulaması yapmaktadır. Staj ile öğrenciler hem işyeri tecrübesi kazanmakta hem de sektörle iletişim kurarak iş bulma yeteneğine sahip olmaktadır.
Ayrıca birimimizde 7+1 iş yeri uygulamasına geçilerek öğrencilere, nitelikli mühendisler olarak görev yapacakları iş yerlerindeki sorumluluklarını, işçi-işveren ilişkilerini, organizasyon, üretim ve iş güvenliği sistemleriyle yeni teknolojileri tanımalarını sağlayıcı faaliyetler yaptırılmaktadır.
Programların yeterlilikleri ve ders öğrenme çıktıları
Program Yeterlilikleri (Çıktıları):
P.Ç.1 Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin temel prensiplerini laboratuvar çalışmalarında uygulama ve yorumlama becerisi kazanır.
P.Ç.2 Laboratuvar çalışmalarında kullanılan cihazların güvenlik ile ilgili kurallarını açıklar, kuralları uygular ve çevreye olan etkilerini tanımlar.
P.Ç.3 Laboratuvar güvenliği konusunu kavramak, genel laboratuvar malzemelerini tanımak ve laboratuvar malzemelerinin kullanımını bilir.
P.Ç.4 Deney yapma, veri toplama, sonuçları değerlendirme, üretim ortamı ve laboratuvarda karşılaştığı problemlere karşı çözüm üretme yeteneği kazanır.
P.Ç.5 Matematik, fen bilimleri ve mesleki alanda temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır ve çözüm üretmede kullanabilme yeteneğine sahiptir.
P.Ç.6 Alanının gereksinimlerini karşılayacak temel düzeyde bilgisayar kullanım bilgisine sahiptir ve internet iletişim becerisi kazanır, ayrıca bu yolla doğru bilimsel kaynaklara ulaşabilme yetkinliğine sahiptir.
P.Ç.7 Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ve ilgili alanlarda dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilme yetkinliğine sahiptir.
P.Ç.8 Mesleği ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım çalışmalarında sorumluluk alabilir veya bireysel çalışma yapabilir, disiplinler arası konularda çalışabilme becerisine sahiptir.
P.Ç.9 Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama yapabilir.
P.Ç.10 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
P.Ç.11 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; mesleği ile ilgili gelişimleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
Bologna sürecini yürütmekte olan Üniversitemiz program yeterliliklerini TYYÇ uyumlu olacak şekilde tasarlamaktadır. TYYÇ esasları doğrultusunda, programların yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasında ilişkilendirme yapılmaktadır. Bu maksatla her bölüm, her akademik yarıyıl sonrasında o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları ile değerlendirme toplantısı yapmakta, program yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasındaki ilişkilendirmeyi gözden geçirmektedir.
Öğrencilerin yurt içi ve/veya yurt dışındaki işyeri ortamlarında gerçekleştirebilecekleri uygulama ve stajların iş yükleri belirlenmekte (AKTS kredisi) ve programın toplam iş yüküne dâhil edilmektedir.
Derslerin çıktıları bilgi paketleri web sayfalarında kamuoyu ile paylaşılmakta ve iç/dış paydaşlar için oto kontrole sunulmaktadır. Ayrıca programlarda uygulanan yetkinlik ve yeterlik sınavları ile etkin ölçme değerlendirme sistemi ile güvence altına alınmaktadır.
TYYÇ esasları doğrultusunda, programların yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasında ilişkilendirme yapılmaktadır. Bu maksatla her bölüm, o dönem ders veren öğretim üyeleri/elemanları ile değerlendirme toplantısı yapmakta, program yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasındaki ilişkilendirmeyi gözden geçirmektedir. Ayrıca lisans eğitim öğretim yönergesi ile uygulanan sınav sonuçlarına göre oluşan not ortalamaları değerlendirilir.
Program çıktılarına ulaşılamadığı durumlarda iyileştirme çalışmaları kapsamında; program çıktılarına ulaşılıp ulaşılmadığının izlenmesi amacıyla akademik toplantılar ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Konuyla ilgili iyileştirme prosedürü üzerine çalışmalar devam etmektedir.

Araştırma ve Geliştirme

Kurumda düzenlenen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, TÜBİTAK projeleri, sürekli eğitim merkezinde yaşam boyu öğrenme programı kapsamında yapılan faaliyetler, bölgesel bazda farklı programlarla yapılan bilimsel araştırmalarımız ile bölümümüzce şehrimizin ve bölgemizin sosyoekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmaktadır.

Paydaşlar

İç paydaşlar (akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler) ve dış paydaşlar (işverenler, mezunlar, meslek örgütleri, araştırma sponsorları, öğrenci yakınları vb.)

Öğrenci temsilcisi
Öğrenci temsilcisi öğrencileri temsilen kalite komisyonu, stratejik planlama ekibi gibi komisyon ve ekiplerde üye olarak bulunur. Bu ekip ve komisyon toplantılarında öğrencilerin görüş ve önerilerini gündeme getirir.
Ayrıca ana sayfada yer alan iletişim kısımlarından görüş ve öneriler, mezun ve paydaş düşünceler gibi elektronik ortamdan derlenen öğrenci fikir ve önerileri idari süreçlerde gündeme gelir ve tartışılarak karar alma süreçlerine dâhil edilir.

Uluslararası öğrenci temsilcisi
Uluslararası öğrenci temsilcimiz bulunmamaktadır.
Kurullar & Komisyonlar
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü olarak kaliteli bir eğitim ve özgün bir yönetim için; Erasmus Koordinatörlüğü, Farabi Koordinatörlüğü, Mevlâna Koordinatörlüğü, Staj Komisyonu, Birim Kalite Kurulu, Yaz Okulu Komisyonu, İntibak-Yatay Geçiş-Dikey Geçiş ve Muafiyet Komisyonu, Piyasa Fiyat Araştırma ve Değer Tespit Komisyonu, Muayene Kabul ve Satın Alma Komisyonu, Spor ve Bilimsel Etkinlikler Komisyonu, Akademik Yükseltme ve Atama Komisyonu, Bölüm Tanıtım Komisyonu ve Mezunlar Komisyonu kurulmuştur. Bu komisyon ve kurullar aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmektedirler.
Akademik personel
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde ;
Bir Profesör Doktor
Dört Doçent Doktor
iki Doktor Öğretim Üyesi
İki Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
İdari personel
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde bir adet sekreter görev yapmaktadır.

Dış Paydaşlar

İşverenler, mezunlar, meslek örgütleri, araştırma sponsorları, öğrenci yakınları.

Belgeler

Anketler
Üniversitemiz internet ana sayfasında öncelikli paydaşlarımız olan öğrencilerimiz ve diğer paydaşların görüş ve önerilerini bildirebilecekleri “Mezun ve Paydaş Düşünceleri” bölümünde iletişim formu bulunmaktadır. Ayrıca akademik, idari ve öğrenciler için memnuniyet anketleri yapılmaktadır.
Mezunlarla ilgili çalışmaları yürütmek üzere, Mezun Öğrenciler ve Kariyer Merkezi Koordinatörlüğü kurulmuştur. Bu koordinatörlüğe Üniversitemizden mezun olan tüm öğrencilere ulaşılabilmesi için öğrencilerin e-mail, cep telefonu numarası, işyeri bilgileri, sosyal medya hesaplarına ulaşma görevi verilmiştir. Hazırlanacak bu envanter bilgisinden sonra öğrencilerimizle interaktif bir iletişim içerisinde olunması hedeflenmektedir. Bu iletişim kanalıyla mezun paydaşlarımızın; iş ve işyeri tecrübeleri, kurum aidiyet durumları ve program yeterlilikleri, hususlarında geri dönüşlerini almayı hedefliyoruz.
Üniversitemizde, dış paydaşlarının karar alma ve iyileştirme süreçlerine katlımı amacıyla, Üniversitemiz internet ana sayfasında “Mezun ve Paydaş Düşünceleri” bölümünde iletişim formu bulunmaktadır.
Üniversitemizdeki karar ve uygulamalar konusunda dış paydaşlar gerek yazışmalarla gerekse de kurum internet sitesinde yer alan duyurular ile bilgilendirilmektedir. Ayrıca yüz yüze görüşmeler ve gazetemiz akademi gündemi vasıtasıyla da bilgilendirme yapılmaktadır. Kurumda dış paydaşların görüş ve önerilerini almak üzere düzenli olarak kullanılan “Mezun ve Paydaş Düşünceleri” bölümünde iletişim formu bulunmaktadır. Ayrıca İşyeri eğitimi öğrenci staj değerlendirme formuyla paydaş katlımı sağlanmaktadır.

Servisler

Öğrenci bilgi sistemi
Üniversitemiz öğrenci bilgi sistemi üzerinden öğrenci bilgileri, not işlemleri, ders programları kayıt işlemleri, öğrencilerle iletişim vb. birçok bilgiye ulaşılmaktadır.
Yasa ve yönetmelikler
Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (Resmî Gazete Tarihi: 13.01.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28527)
Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi
Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesi
Yaz Okulu Yönetmeliği (Resmî Gazete Tarihi: 04.02.2009 Resmî Gazete Sayısı: 27131)
Bölümümüz 7+1 eğitim modeline geçmiştir. Bu modele göre öğrenci bir dönemini endüstri eğitimi alarak geçirmektedir.
Üniversitemizde; ders planında her eğitim-öğretim yarıyılında, öğrencilerin kültürel derinlik kazanımına yönelik ve farklı disiplinleri tanıma fırsat veren seçmeli dersleri bulunmaktadır. Bu uygulama üç farklı kategoride yapılmaktadır. Birincisi, bölümün kendi müfredatında yer alan seçmeli dersler, ikincisi fakülte seçmeli olarak tanımlanmış dersler, üçüncüsü ise ders dışı etkinlik olarak tanımlanan bir ders ile üniversitenin farklı birçok biriminin düzenlediği aktiviteye katılımının sağlanmasıyla yürütülen derslerdir. Ders dışı etkinliklere ilişkin Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ders Dışı Etkinlikler Dersi Yönergesi (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/128275) çıkarılmıştır.

Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uyarınca kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, ilgili bölüm başkanı tarafından öncelikle bölümün öğretim üyeleri arasından veya yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmayan bölümlerde, diğer öğretim elemanlarından bir danışman belirlenir. Danışman, öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur. Öğrencinin kayıt yenileme, ders ekleme-silme işlemleri, bu yönetmelik çerçevesinde danışman onayı ile yapılır. Danışmanların etkinlikleri bölüm başkanlıkları tarafından yerine getirilmektedir.
Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemi olarak ara sınav, kısa sınav, ödev, uygulama ve final sınavları ile hedeflenen ders öğrenme çıktılarında ifade edilen kazanımlara ulaşılıp ulaşılmadığını ve hangi oranda ulaşıldığını ölçebilecek şekilde tasarlanmıştır. Doğru, adil ve tutarlı değerlendirmeyi güvence altına almak için gerekli koşullar Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (http://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41946), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (http://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/87470) çerçevesinde belirlenmiştir. Ayrıca, ders tamamlama ve mezuniyetle ilgili koşulların yeterliliği ve ilgili uyarıları (kredi eksikliği) öğrenci bilgi sisteminde öğrenci sayfalarında verilmektedir. Ders seçme ekranında ve akademik form ile öğrenciye sunulmaktadır.
Öğrencinin devamını veya sınava girmesini engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunu kapsayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler Yönergesi hazırlanmış ve (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/59047) adresinde yayınlanmıştır.
Öğrencilerimizin mezuniyet koşulları; Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41946), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde (htps://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/8747 0 ) tanımlanmıştır.

İş Analizleri

Bölümümüzde görev dağılımı temelde personelin almış olduğu eğitim ve mesleki deneyimi gözetilerek gerçekleştirilmektedir.
Görev tanımları
Bölümümüzde görev yapmakta olan Öğretim Üyelerinin görevleri;
Yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim- öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak, proje hazırlıklarını ve seminerleri yönetmek,
Yükseköğretim kurumlarında, bilimsel araştırmalar ve yayımlar yapmak,
İlgili birim başkanlığınca düzenlenecek programa göre, belirli günlerde öğrencileri kabul ederek, onlara gerekli konularda yardım etmek, bu kanundaki amaç ve ana ilkeler doğrultusunda yol göstermek ve rehberlik etmek,
Yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmek,
Bu kanunla verilen diğer görevleri yapmaktır.
Bölümümüzde görev yapmakta olan Araştırma Görevlilerinin görevleri;
Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır. 
İş akış süreçleri
Bölümümüze ait iş akış süreci bulunmamaktadır.