Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
DERS İÇERİKLERİ


Ders İçerikleri
26 Aralık 2022 Pazartesi

Ders İçerikleri

BİRİNCİ YIL

I.YY Dersleri

ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2-0) 2

Temel Kavramlar (Cumhuriyet, Meşrutiyet, Mutlakiyet, Modernizm, Sosyalizm, Liberalizm, İnkılap ve Reform). Türk İnkılabının Özellikleri ve Tarihsel Örnekleri ile Karşılaştırılması. XIX-XX.y.y  Osmanlı Devletinin toplumsal ve ekonomik  yapısı. Gerileme ve çöküş nedenleri. XIX y.y. Osmanlı Devletinde siyasal olayların genel şeması ve reform hareketleri.  III. Selim Dönemi ve Nizam-ı Cedit Hareketi. II. Mahmut Dönemi ve Senet-i İttifak.  Tanzimat Dönemi. I. Meşrutiyet Dönemi ve Kanun-i Esasi. Osmanlı Devletinde XX. y.y. Başındaki Siyasal Olaylar. II. Meşrutiyet.   İttihat ve Terakki Dönemi. Trablusgarp Savaş.  Balkan Savaşı. I. Dünya Savaşı. Fikir Akımları. Osmanlıcılık. İslamcılık.  Batıcılık. Türkçülük. Mondros Mütarekesi. Mütareke Dönemindeki İç ve Dış Siyasal Gelişmeler. Ermeni Sorunu. Kurtuluş Savaşı Öncesi Genel Durum. Mondros Mütarekesi.  Savaşı Noktalandıran Antlaşmaların Yapısı ve Wilson İlkeleri. Kurtuluş Savaşı’nın Dönemlendirilmesi. Siyasal Hazırlık Döneminin İlk Evresi. Bölgesel Direniş Dönemi. Kurtuluş Savaşı’nın Örgütlenmesi ve Hayata Geçirilmesi.  Mustafa Kemalin iç ve dış siyasal yapıya ilişkin tespit, tahlil, öngörü ve Planları. Kurtuluş Savaş’ının Siyasal Hazırlık Dönemi.  Bölgesel Mücadele Çalışmalarına Ulusal Bir Nitelik Kazandırılması.  Amasya Bildirisi. Erzurum ve Sivas Kongreleri. Misak-ı Milli. TBMM’nin Açılması. Yapısı ve Çalışmaları. Sevr Antlaşması. Kurtuluş Savaşı’nın Askeri Cepheleri. İç Ayaklanmalar. I.İnönü Savaşı .II.İnönü Savaşı.  Sakarya Meydan Savaşı. Başkumandanlık Meydan Savaşı ve Büyük Taaruz. Kurtuluş Savaşının Siyasal Gelişmeleri. Londra Konferansı. Mudanya Mütarekesi. Lozan Barış Antlaşması .

 

Ders Kitapları:

  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, C.I.(1919-1920), c.II(1920-1927), İstanbul, 1934.
  •  Türk Devrim Tarihi (Kocaeli Üniversitesi Yayınları,)

Yardımcı Ders Kitapları

  • Türk İnkılap Tarihi (Hamza EROĞLU), Türk Devrim Tarihi (Toktamış ATEŞ), Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

 

ENF101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı (2-0) 2

Bilgisayar sistemleri ile ilgili temel bilgiler, bilgisayar donanım ve yazılımına giriş. DOS ve WINDOWS işletim sistemleri, kelime işleme, veri tabanı kullanımı, sunuş hazırlama, tablolama ve grafik uygulamaları, internet, e-posta ve WWW bilgi ağı kullanımları ile HTML ve JAVA programlama ünitelerini kapsar.

Ders Kitabı:

  • Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı, Doç.Dr Ö.Faruk BAY, Y.Doç.Dr.O.Ayhan ERDEM,Hüseyin DEMİREL, Bünyamin CİYLAN, Bilgehan ERKAL, 2002, ANKARA.
  • Temel Bilgisayar Kullanımı, ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, 1996.

 

 

ENG101 İngilizce I (2-0) 2

Çeşitli metin türlerine yönelik okuma stratejilerini öğrenme. belli yazı türlerini uygulama. Okunan metinlerle ilgili dilbilgisi ve kelime çalışmaları yapma. Farklı okuma stratejilerini kullanma. İletişimi bozmadan ve aksatmadan düşüncelerin ve bilgilerin yazılı bir biçimde kolayca dile getirme. Yazı yazmanın teknik kurallarını ve yazılı bir metnin farklı yapısal öğelerini belirleme. özet çıkarma ve yazılı bir parçayı yeniden yazma. Diğer beceri alanlarıyla bütünleştirilmiş bir dilbilgisi çalışması sayesinde temel dilbilgisi kurallarını ve yapılarını pekiştirme. Kelimeleri bağlamlarına ve yapısal ögelerine göre öğrenme. Derslerde akademik düzlemde öğretim görevlisi ve öğrenciler tarafından yapılan İngilizce konuşmaları takip edebilme ve ders sırasındaki tartışmalara katılmaya yetecek derecede kullanabilme.

 

Ders Kitabı:

  • Grammer Sepctrum 1a, Second course in english, Fundamentals of English Gramer.

 

FIZ101 Fizik I (3-1)5

 

Fizik ve Ölçme. Vektörler. Bir boyutta hareket. İki boyutta Hareket. Hareket Kanunları. Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları. İş ve Kinetik Enerji. Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu. Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar. Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi. Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum. Statik Denge ve Esneklik. Titreşim Hareketi. Evrensel Çekim Yasası

 

Ders Kitabı:

  • Fen ve Mühendislik için Fizik, Cilt 2, Çeviri Editörü : Kemal ÇOLAKOĞLU, Palme yayıncılık, 1996,

Yardımcı Ders Kitabı

  • Fiziğin Temelleri, Cilt 2, Robert Resnick, Arkadas Yayinevi.

 

KIM101 Genel Kimya I (4-0) 6

 

Maddelerin özellikleri ve ölçülmesi. Atomlar ve atom kavramı. Kimyasal  bileşikler ve tepkimeler. Stokiyometri. Sulu çözeltilerde tepkimelerine giriş, gazlar,  termokimya, atomun elektron yapısı, periyodik çizelge ve bazı atomik özellikleri.  Kimyasal bağlar I: Temel kavramlar. Kimyasal bağlar II: Bağ kuramları ve moleküler  yapı.

 

Ders Kitabı

  • General Chemistry: Principles and Modern Aplications, R.H. Petrucci, W.S. Harwood, P.G. Herning, Printice Hall Inc., 8th.edition.
  • Chemistry, R. Chang, McGraw-Hill. Inc.6th. edition.
  • Chemistry, J.McMurry, R.C. Ray, Prentice-Hall Inc.2nd Edition, Ender Erdik, Yüksel Sarıkaya, Genel Kimya, Gazi Kitapevi.

 

MAT101 Matematik I (4-0) 5

Sayılar (Doğal Sayılar, Reel Sayılar, Kompleks Sayılar), Fonksiyonlar. Tek Değişkenli Fonksiyonlarda  Limit ve  Süreklilik. Türev Tanımı ve kuralları. Türevin çeşitli uygulamaları. Fonksiyonların değişimlerinin incelenmesi ve grafik çizimi. Trigonometrik Fonksiyonlar. Ters Trigonometrik Fonksiyonlar. Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar. Hiperbolik ve Ters Hiperbolik Fonksiyonlar. Rolle ve ortalama Değer Teoremleri. Limitte belirsiz şekillerin Türev ile hesaplanması. Parametrik Denklemler. Kutupsal Koordinatlar. Diferansiyel. Belirsiz İntegral. Belirli İntegral. İntegralin Temel Teoremi. Belirli İntegral ile Alan Hesabı. Dönel Cisimlerin Yüzey Alanları. Dönel Cisimlerin Hacmi.İmproper İntegraller.

 

Ders Kitabı:

  • Ders notları, Calculus, Thomas-Finney, Addison-Wesley,  1998.
  • Calculus, Schaum’s outline series, Frank Ayres, 1979.
  • Yüksek Matematik, cilt1, Ahmet Karadeniz, 1993.

 

MMM101 Teknik Resim (2-1) 3

Teknik çizimde kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılması ve çizim kuralları. Geometrik çizimler. İzdüşümler ve görünüş çıkarma. Perspektif (aksonometrik, eğik) görünüşler. Kesit alma ve kesit görünüşler. Ölçek ve ölçülendirme.

 

Ders Kitabı:

  • Ders notları,Teknik Resim cilt 1-2, 2001

 

TRK101 Türk Dili I (2-0) 2

 

Dil nedir. Dünya dilleri. Türkçenin bunlar arasındaki yeri ve tarihsel gelişimi. Güncel metinler eşliğinde günümüzde Türkçenin sorunları. Güncel metinler eşliğinde “de”, “ki” ve “mi”nin yazımı. Derlenmiş metinler eşliğinde Türkçe sözcüklerin yazımıyla ilgili sorunlar (birleşik sözcükler, ünlü ve ünsüz uyumları). Metin incelemesi: Bilimsel içerikli bir makalenin incelemesi. Yazım kuralları ve noktalama işaretleriyle ilgili uygulamalar. Metin incelemesi: Bir köşe yazısının incelemesi. Anlatım bozuklukları, dil yanlışları ile uygulamalar. Örnek metinler eşliğinde bilim dili olarak Türkçe sözlü sunum çalışmaları.

 

Ders Kitabı:

  •  Üniversite Öğrencileri için Uygulamalı Türk Dili 1, 2 Yusuf Çotuksöken Papatya Yayıncılık, 2002.

 

II.YY. Dersleri

 

ATA102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (2-0) 2

 

Toplumsal ve Sağlık Alanında Yapılan İnkılaplar. Kıyafet Düzenlemesi. Şapka Kanunu. Soyadı Kanunu. Tarikatların Kaldırılması. Tekke, Türbe ve Zaviyelerin Kapatılması. Takvim.Saat. Ölçü Sistemindeki Değişiklikler. Kadın Hakları ve Gelişimi. Hukuk Alanında Yapılan İnkılap. Medeni Kanunun Kabulü. Hukuk Devleti ve Hukukun Üstünlüğü Kavramları. Kültür ve Eğitim Alanındaki İnkılaplar. Harf. Dil ve Tarih İnkılabı. Eğitim İnkılabı ve Önemi. Eğitimde Uygulanması Gereken İlkeler. İktisadi Alanda Yapılan İnkılaplar. Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiyesinde İktisat Hedefleri. İzmir İktisat Kongresi. Karma Ekonomi Projesi. 1923 -1929 Arası Göreli Liberalizm. 1929-1939 Arası Devletçilik Atatürkçü Düşünce Sistemi  ve Yeni Türkiye’nin Kurucu İlkeleri. Tam Bağımsızlık. Milli Egemenlik. Milliyetçilik. Laiklik. Cumhuriyetçilik. Halkçılık. Devletçilik. İnkılapçılık. Atatürk Dönemi Dış Politikası. Dönemin Genel Konjonktürü. Türk Dış Politikasının Genel Nitelikleri ve Öncelikleri. Olgusal Gelişmeler. Lozan Antlaşması İle ilgili Konular. İngiltere İle Musul sorunu. Fransa İle İlgili İlişkiler ve Hatay Sorunu. Yunanistan İle Nüfus Mübadelesi ve Etabli Antlaşmazlığı ve Çözümü. Türkiye İle Sovyetler Birliği. Yükselen Savaş Tehdidine Karşı Geliştirilen Politikalar. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Üyeliği. Balkan Paktı. Sadabat Paktı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi. İç ve Dış Siyaset deki gelişmeler. Türkiye’de 1960 -1980 Arası Siyasal ve Toplumsal Gelişmeler.

 

Ders Kitabı

  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk, C.I.(1919-1920), c.II(1920-1927), İstanbul, 1934.

 

Yardımcı Ders Kitapları

  • Türk İnkılap Tarihi (Hamza EROĞLU), Türk Devrim Tarihi (Toktamış ATEŞ), Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

 

ENF102 Temel Bilgisayar Bilimleri ve Programlama Dilleri (2-0) 3

Bilgisayar donanım ve yazılımı bilgileri, işletim sistemleri ve programlama mantığı ve algoritmaları bu ders kapsamında anlatılacaktır. Office yazılımlarından Excel ve Powerpoint yazılımları ve sonrasında Matlab yazılımı üzerinden matematiksel işlemler, döngüler, programlama algoritmaları, grafik çizim ve düzenlemeleri konuları ders içeriğini oluşturmaktadır.

 

Ders Kitabı

  • M. Çelik, M. Bakioğlu, “Mühendisler İçin Excel Uygulamaları”, Nobel Yayınevi, 2013.
  • William Palm III, “Introduction to MATLAB for Engineers”, McGraw-Hill Science, 2010.

 

ENG102 İngilizce II (2-0) 2

Çeşitli metin türlerine yönelik okuma stratejilerini öğrenme. Belli yazı türlerini uygulama. Okunan metinlerle ilgili dilbilgisi ve kelime çalışmaları yapma. Farklı okuma stratejilerini kullanma. İletişimi bozmadan ve aksatmadan düşüncelerin ve bilgilerin yazılı bir biçimde kolayca dile getirme. Yazı yazmanın teknik kurallarını ve yazılı bir metnin farklı yapısal öğelerini belirleme. Özet çıkarma ve yazılı bir parçayı yeniden yazma. Diğer beceri alanlarıyla bütünleştirilmiş bir dilbilgisi çalışması sayesinde temel dilbilgisi kurallarını ve yapılarını pekiştirme. Kelimeleri bağlamlarına ve yapısal ögelerine göre öğrenme. Derslerde akademik düzlemde öğretim görevlisi ve öğrenciler tarafından yapılan İngilizce konuşmaları takip edebilme ve ders sırasındaki tartışmalara katılmaya yetecek derecede kullanabilme.

 

Ders Kitapları:

  • Grammer Spectrum 2a, Second course in english, Fundamentals of english gramer.

 

FIZ102 Fizik II (3-1) 5

Coulomb Yasası ve Elektrik Alanları Elektrik yüklerinin özellikleri. Yalıtkanlar ve iletkenler. Coulomb yasası. Elektrik alanı. Sürekli bir yük dağılımının elektrik alanı. Elektrik alan çizgileri. Düzgün bir elektrik alanda yüklü parçacıkların hareketi. Gauss Yasası Elektrik akısı. Gauss yasası. Gauss yasasının yüklü yalıtkanlara uygulanması. Elektrostatik dengedeki iletkenler. Elektriksel Potansiyel Elektriksel  potansiyel ve potansiyel farkı. Düzgün bir elektrik alandaki potansiyel farkları. Elektriksel potansiyel ve noktasal yüklerin oluşturduğu potansiyel enerji. Elektriksel potansiyelden elektrik alan elde edilmesi. Sürekli yük dağılımının oluşturduğu elektriksel potansiyel. Yüklü bir iletkenin potansiyeli. Sığa ve Dielektrikler Sığanın tanımı. Sığanın hesaplanması. Kondansatörlerin bağlanması. Yüklü Yüklü kondansatörde depolanan enerji. Dielektrikli kondansatörler. Akım ve Direnç Elektrik akımı. Direnç ve Ohm kanunu. Elektriksel iletkenlik için bir model. Direnç ve sıcaklık. Elektrik enerjisi ve güç Doğru Akım Devreleri Elektromotor kuvveti. Seri ve paralel bağlı dirençler. Kirchhoff kuralları. RC devreleri. Elektrik Ölçü aletleri. Manyetik Alanlar Manyetik alan. Akım taşıyan bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet. Düzgün bir manyetik alan içindeki akım halkasına etkiyen tork. Yüklü bir parçacığın düzgün bir manyetik alan içindeki hareketi. Hall olayı.

 

Ders Kitabı:

  • Fen ve Mühendislik için Fizik, Cilt 2, Çeviri Editörü : Kemal ÇOLAKOĞLU, Palme yayıncılık, 1996.

Yardımcı Ders Kitabı

  • Fiziğin Temelleri, Cilt 2, Robert Resnick, Arkadas Yayinevi.

 

KIM102 Genel Kimya ve Laboratuarı II (3-3) 5

Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler molekül geometrisi ve hibritleşme. Çözeltiler ve fiziksel özellikleri. Kimyasal kinetik. Kimyasal dengenin ilkeleri. Asitler ve  bazlar. Asit-baz ve çözünürlük dengeleri. İstemli değişme: Entropi ve serbest enerji.  Elektrokimya. KIM 101ve KIM 102 içeriği ile ilgili deneysel çalışmalar

 

MAT102 Matematik II (4-0) 5

Seriler. Fourier Serileri. Çok Değişkenli Fonksiyonlarda limit. Süreklilik. Kısmi türev. Toplam diferansiyel. Bileşik. kapalı ve ters fonksiyonların türevleri. Değişken dönüştürme. Maksimum ve minimum problemleri. Vektör Analizi. İki Katlı İntegraller. (Hacim Hesabı. Yüzey Alanları). Üç katlı integraller. Eğrisel İntegraller. Yüzey İntegralleri.

 

Ders Kitabı:

  • Ders notları, Calculus, Thomas-Finney, Addison-Wesley,  1998.

Yardımcı Ders Kitabı

  • Yüksek Matematik, cilt1, Ahmet Karadeniz, 1993.
  • Calculus, Schaum’s outline series, Frank Ayres, 1979.

 

TRK102 Türk Dili II(2-0) 2

Türkçenin yapısı: Ses, yapı ve dizim özellikleri. Metin çözümlemesi (Şiir). Metin çözümlemesi (Öykü). Anlatım bozukluklarıyla ilgili uygulamalar. Rapor. dilekçe ve özgeçmiş yazımı (Örnekler ve uygulamalar). Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri. Dil yanlışlarının düzeltilmesine dönük uygulamalar. Metin çalışmaları. çözümlemesi. Sözlü sunum çalışmaları.

 

Ders Kitabı:

  • Üniversite Öğrencileri için Uygulamalı Türk Dili 1, 2 Yusuf Çotuksöken Papatya Yayıncılık, 2002.

 

 

MMM102 Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine Giriş (2-0) 3

Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin tanımı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mesleğinin tarihçesi;  Diğer mühendislik disiplinleri arasındaki yeri ve önemi;  Bilim ve teknolojideki gelişmelerin Metalurji ve Malzeme  Mühendisliği üzerindeki etkileri;  Dünyada ve Türkiye’de Metalurji ve Malzeme  Mühendisliği Eğitimi;  Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin çalışma alanları  ve öğrencilerin bu alanlara yönlendirilmesi;  Hammadde, enerji, insan kaynakları, ve teknolojik  imkanlar;  Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile ilgili endüstrinin  incelenmesi ve geleceğe ilişkin projeksiyonlar, Laboratuar ve Fabrika gezileri.

 

 

İKİNCİ YIL

III.YY. Dersleri

 

MSG101 İş Sağlığı ve Güvenliği (2-0) 3

 

İş yerlerinde, araştırma-geliştirme ve kalite kontrol laboratuarlarında güvenli çalışma ilkeleri, buralarda oluşacak kazalarda alınması gereken acil önlemler ve ilk yardım. İş ortamlarında kullanılan techizatların iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi. İş ortamlarında kullanılan cihaz ve teçhizatın güvenli kullanımı ve alınması gereken emniyet tedbirleri.

 

Ders Kitabı:

. Yiğit, Abdulvahap: İş Güvenliği ve Sağlığı, Alfa-Aktüel Yayıncılık,

 

Yardımcı Ders Kitapları

 

İş güvenliği kültürü: kavram, modeller, uygulama, 2012, Beta, İstanbul.

 

MMM200 İngilizce Okuma ve Yazma (2-0) 3

 

Mesleki terimlerin İngilizcesini öğrenme, metin okuma ve çeviri ile İngilizceyi anlama. Mesleği ile ilgili konularda cümleler yazabilme. Literatür takibini kolaylaştıracak yaklaşımlar.

 

Ders Kitabı: 

  • Bilimsel makaleler

 

 

MMM201 Termodinamik (3-0) 5

Giriş ve Temel Kavramlar: Termodinamik ve Enerji, Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası, Enerji Dönüşümleri ve Genel Enerji Çözümlemesi, Saf Maddelerin Özelikleri, Kapalı Sistemlerin Enerji Analizi, Kontrol Hacimleri İçin Kütle ve Enerji Çözümlemesi, Termodinamiğin İkinci Yasası: Isı Makinaları, Soğutma Makinaları ve Isı Pompaları, Carnot Çevrimi, Entropi ve Entropinin Artışı İlkesi, Ekserji: İş Potansiyelinin Bir Ölçüsü

 

Ders Kitabı: 

  • Çengel Y. A., Bloles M.A., “Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik”

 

MAT201 Diferansiyel Denklemler (3-0) 4

Diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması, orijini ve uygulamaları, açık ve kapalı çözümler ve diferansiyel denklemin çözümünün geometrik yorumu, varlık ve teklik teoremleri, birinci mertebeden adi diferansiyel denklemler için çözüm yöntemleri, birinci mertebeden adi diferansiyel denklemler için çözüm yöntemleri, yüksek mertebeden adi diferansiyel denklemlerin çözümleri, adi diferansiyel denklem sistemleri, lineer diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, birinci mertebeden denklemlerin çözümünde yaklaşık metodlar.

 

Ders Kitabı: 

  • Differential Equations, 3rd Edition, Shepley L. Ross, John Wiley&Sons, 1984.

Yardımcı Ders Kitabı

  • Elementary Differential Equations and Boundary Value Problems, 5th Edition, William E. Boyce, Richard C. DiPrima, John Wiley&Sons, 1992.

 

MMM203 Malzemelerin Statik ve Mukavemeti (3-0) 4

Mukavemet ve Statiğin tanımı, Statiğin Dayandığı Temeller, Gerilme-genleme, Elastik sabitler, Serbest Cisim Diyagramı, Çok yönlü gerilmeler, Çok bileşenli malzemeler ve mukavemet değerleri,Sıcaklık etkisi, Mohr dairesi kavramı,Reaksiyon Kuvvetleri, Noktasal ve Üniform Yükleme, Kuvvet-moment diyagramları, ağırlık merkezi kavramı, atalet momenti, Denge Şartları ve Denge Denklemleri, Statikçe belirsiz sistemler, Sürtünme ve sürtünme kuvvetleri

Ders Kitapları

  • E.J.Heran, “Mechanics of Materials”, 2nd edition, 1985.
  • S. Leonard,  “Applied Statics and Strength of Materials”

 

Yardımcı Ders Kitapları

  • Ö.R.Akgün,O.Yazıcıoğlu, T.Kotil, Cisimlerin Mukavemeti, 1.Baskı, 2003.
  • K.Onaran,  Malzeme Bilmi Problemleri ve Çözümleri
  • W.Nash “Strength of Materials” Schaum´s outlines, Fourth Eddition

 

MMM205 Malzeme Bilimi I (3-0) 4

Malzeme bilimi nedir; Neden önemlidir; Malzeme çeşitleri nelerdir; Malzeme Yapıları: elektronik ve atomik yapı, kristal yapı, mikroyapı, makroyapı; Kimyasal Bağlar; Yapı-Özellik İlişkileri; Denge diyagramları ve Problemleri.

 

Ders Kitabı

  • W. D. Callister, Materials Science and Engineering:An Introduction (John Wiley 2007, 7th edition

Yardımcı Ders Kitapları

  • Kaşif Onaran, Malzeme Bilimi
  • Temel Savaşkan, Malzeme Bilgisi ve Muayenesi
  • Askeland, D. R. , The science and enginering of materials, PWS Pub. Co., 1994
  • Simith W.,  Principles of materials science and engineering , New York : McGraw-Hill, 1996.
  • Malzeme Bilimi Problemleri ve Çözümleri, Onaran, K., Bilim Teknik Yay.

 

MMM207 Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri (3-0) 4

 

Bilimsel araştırma yaparken literatür bilgilerine ulaşma yöntemleri, rapor ve tez nasıl yazılır ve nelere dikkat etmek gerekir, proje nasıl hazırlanır ve nelere dikkat etmek gerekir, poster nasıl hazırlanır, Sözlü sunum nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir

 

IV.YY. Dersleri

 

MMM202 Malzeme Termodinamiği (3-0) 5

Termodinamiğin hayatımızdaki ve malzeme bilimi ve mühendisliği alanındaki önemi. Termodinamiğintemel tanımlarını ve kavramları. Süreç değişkenleri ile hal fonksiyonları arasındaki farkı. Termodinamikproblemlerinin çözümünde tersinir süreçlerin ve denge koşullarının önemi.Reaksiyon Dengesi, Standart Gibbs Serbest Enerjisinin Sıcaklıkla Değişimi, Richardson-Ellingham Diyagramları, Richardson-Ellingham Diyagramlarına Faz Dönüşümlerinin Etkisi ve Örnekler, Çözelti Termodinamiği, Çözelti Özellikleri ve Faz Diyagramları Arasındaki İlişkiler

 

Ders Kitapları

 

  • Introduction to Thermodynamics of Materials, 2003, D.R.Gaskell.
  • Thermodynamics in Materials Science, 1993, R.T.DeHoff.

 

 

Yardımcı Ders Kitapları

 

  • Metalurji Termodinamiği, 1980, Veli Aytekin, (İTÜ Yayını).
  • Problems in Metallurgical Thermodynamics & Kinetics,1977, R.K.Dube.
  • Problems in Applied Thermodynamics, 1965, C.Bodsworth.
  • Çözümlü Metalurji Termodinamiği Problemleri, 1982, F.Dikeç, (İTÜ Yayını).

 

MMM204Malzeme Karakterizasyon Teknikleri (3-0) 4

 

Karakterizasyonun Önemi; Karakterizasyon Tekniklerinin Sınıflandırılması; Mikroskobik Karakterizasyon Teknikleri; Numune Hazırlama; Işık Mikroskopları; Işık ile Elektronların Kıyaslaması; Neden Elektron Mikroskopları; Taramalı Elektron Mikroskopları; Geçirimli Elektron Mikroskopları; Elektron Mikroskoplarında Kimyasal Analiz; Diğer Mikroskoplar; Mikroskobik Olmayan Karakterizasyon Teknikleri, Difraksiyon; X-Işınları Difraksiyonu; Termal Analiz Cihazları; Diğer Karakterizasyon Teknikleri.

 

Ders Kitabı

 

  • Transmission Electron Microscopy, 1996, D.B. Williams and C.B. Carter, Plenum Publishing.
  • A Guide to Polishing and Etching of Technical and Engineering Ceramics, D.J. Clinton, Sherwin Rivers Ltd., Stoke-on-Trent, England, 1987.
  • Ceramic Microstructures: Property Control by Processing, 1994, W.E. Lee ve W.M. Rainforth, Chapman and Hall.
  • Electron Beam Analysis of Materials, 1994, MH Loretto, Chapman & Hall.

 

MMM206Malzeme Bilimi II (3-0) 4

 

Fiziksel özellikler; Mekanik özellikler, Elastik ve Plastik Defarmasyon,Gerilim-Defarmasyon Eğrisi, Çekme Diyagramına Etki eden Faktörler, Mekanik Özellik Problemleri, Diğer Mekanik Özellikler, Malzemelere Mukavemet Kazandırma İşlemleri; Isıl özellikler: Termal iletkenlik, Termal genleşme, Termal şok direnci. Elektriksel özelikler; Metaller (İletkenler), Yalıtkanlar, Yarı-iletkenler, İyonik iletkenler, Polimerlerde ve camlarda iletkenlik, Dielektrik malzemeler, Manyetik özellikler. Optik özellikler

 

Ders Kitabı

 

  • W. D. Callister, Materials Science and Engineering:An Introduction (John Wiley 2007, 7th edition

Yardımcı Ders Kitapları

  • Kaşif Onaran, Malzeme Bilimi
  • Temel Savaşkan, Malzeme Bilgisi ve Muayenesi
  • Askeland, D. R. , The science and enginering of materials, PWS Pub. Co., 1994
  • Simith W.,  Principles of materials science and engineering , New York : McGraw-Hill, 1996.
  • Malzeme Bilimi Problemleri ve Çözümleri, Onaran, K., Bilim Teknik Yay.
  • Physical Ceramics Y.-M. Chiang, D.P. Birnie, W.D. Kingery, , John Wiley & Sons 1997

 

MMM208 Hammaddeler ve Temel İşlemler (3-0) 3

 

Hammaddeler (Metalik Hammaddeler, Seramik Hammaddeler, Diğer Hammaddeler), Hammaddelerin Ön-İşlemleri ve Ara-İşlemleri, Temel İşlemler

 

Ders Kitabı:

 

  • F. Taggart, Handbook of Mineral Dressing, John Wiley and Sons Inc., 1960.
  • A. F. Taggart, Elements of Ore Dressing, John Wiley and Sons Inc., 1951.
  • Mineral Processing, Elsevier Publishing Co. Ltd., Amsterdam, 1965.

 

Yardımcı Ders Kitapları

 

  • W. E. Worrall, Clays and Ceramic Raw Materials, Second Edition, Elsevier Applied Science Publisher, 1986.
  • Reinhart Schuhmann JR., Metallurgical Engineering, Vol 1, Engineering Principles, Addison-Wesley Pub. Com. Inc., USA, 1952.

 

MMM210 Fiziksel Metalurji (3-0) 4

 

Plastik Deformasyon, Kayma Sistemleri, Dislokasyonlar, Boşluklar ve Boşluk Oluşumu, Difüzyon, Çeliklerde Karbürleme ve Dekarbürizasyon, Çekirdeklenme Kinetiği, Homojen ve

Heterojen Çekirdeklenme, Büyüme Kinetiği, Saf Metal ve Alaşımların Katılaşması, Dengesiz

ve Dengeli Katılaşma Eşitlikleri, Ötektik Katılaşma, Dendritik Katılaşma, Döküm Yapıları,

Toparlanma ve Yeniden Kristalleşme, Deformasyonda Enerji Depolanması, Tavlama ve Tane

büyümesi, Çökelme Dönüşümleri, Tercihli Yönlenme, Fe-C İkili Sistemi Ostenitin  Dönüşümü, Faz Dönüşümlerine Sıcaklığın Etkisi, TTT Eğrileri, Martenzitik Dönüşümler,  Şekil Hafızalı Alaşımlar, Nitinol ve Martenzitik Dönüşümü.

 

Ders Kitabı:

 

  • Robert E. Reed Hill, Physical Metallurgy Principles, Van Nostrand Co.Inc., London, 1982.
  • John. D. Verhoeven, Fundamentals of Physical Metallurgy, John Wiley & Sons, New York, 1975.
  • R.E. Smallman, Modern Physical Metallurgy, Butterworths, London, 1983
  • S. H. Avner, Introduction to Physical Metallurgy, second edition, McGraw Hill Company, International Student Edition, 1974.
  • Albert G. Guy and John J. Hren, Elements of Physical Metallurgy, Addison-Wesley Publishing Company, London, 1974.

 

 

MMM212 Taşınım Olayları (3-0) 4

 

Temel kavramlar, viskozite, laminar ve türbülans akış, kütle ve enerji balansları, enerji balansı uygulamaları, ısı taşınım türleri, termal iletkenlik, termal difüzivite, kondüksiyonla ısı taşınımı, konveksiyonla ısı taşınımı, radyasyonla ısı taşınımı, kütle taşınımı, kararlı hal difüzyonu, kararsız hal difüzyonu, kimyasal taşınım olayları, homojen reaksiyonlar, heterojen reaksiyonlar

 

 

Ders Kitapları

 

  • Transport Phenomena in Metallurgy, G.H.Geiger, D.R.Poirier, Addison Wesley Pub.Comp., 1973

 

Yardımcı Ders Kitapları 

 

  • Transport Phenomena:A Unified Approach, R.S.Brodkey, H.C.Hershey, McGraw Hill, 1988
  • Heat and Mass Transfer: A Practical Approach, 3rd Ed., Y.A.Çengel, McGraw Hill, 2006.
  • Fundamentals of Heat and Mass Transfer, 3rd Ed., C.P.Kothandaraman, New Age Int.Pub., 2006.
  • Fundamentals of Heat and Mass Transfer, 6th Ed., Incropera, DeWitt, Bergman, Lavine

 

 

MMM214 Malzemelerin Mekanik Davranışı (3-0) 3

 

Gerilme, Gerinme, Gerilme-Gerinme İlişkileri, Mukavemet, Akma teorileri, Mükemmel kristalin mukavemeti, Noktasal ve çizgisel hatalar, Dislokasyonlar, Dislokasyonların kayma davranışına etkisi, Kritik kayma gerilmesi, Dislokasyonların etkileşimi, Mukavemet artırıcı mekanizmalar, Elastik Modül, Kırılma, Kırılma Türleri, Yorulma, Sürünme

 

Ders Kitapları

 

  • N. Dowling, Mechanical Behaviour of Materials. Englewood, NJ: Prentice Hall, Inc. 1993.

 

Yardımcı Ders Kitapları

 

  • Prof. Dr. Paşa Yayla, Kırılma Mekaniği, Seçkin Yayıncılık, 2007.
  • D.R. Askeland, The Science & Engineering of Materials. London: Chapmann & Hall., 1992.
  • W. D. Callister, Materials Science and Engineering:An Introduction (John Wiley 2007, 7th edition)

 

 

 

  1. YIL TEKNİK SEÇMELİ DERSLER

 

 

 

MMM209 Tahribatsız Hasar Analiz Yöntemleri (3-0) 3

 

Tahribatsız Analiz Yöntemlerinin Tanıtılması ve Sınıflandırılmas, Hasar Analizi ; Tahribatsız Analiz Yöntemlerinin Tahribatlı Analiz Yöntemleri ile Karşılaştırılması; Tahribatsız Analiz Yöntemleri ile Saptanabilen Malzeme Hataları; Sıvı Penetran Yöntemi; Manyetik Yöntemler; Radyografi Yöntemi; Ultrasonik Muayene Yöntemi; Girdap Akımları Yöntemi; Teknik Geziler

 

Ders Kitabı

 

  • Nondestructive Inspection and Quality Control (Metals Handbook)
  • Nondestructive Evaluation Theory, Techniques, and Applications (P. J. Shull)
  • Hasarsız Malzeme Analizinin Teorik İlkeleri (Y. Taptık)

 

MMM211Metallerin Kimyası (3-0) 3

 

Periyodik sistem, Metallerin elde edilmeleri ve genel özellikleri (1A, 2A, 3A, 3A, 5A, 6A grubu elementleri) ve Geçiş metalleri (1B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B, 8B grubu metalleri).

 

Ders Kitabı

 

  • H.Tezcan ve R.Tezcan, Nobel Yayın Dağıtım, 1.Baskı, 2007, Ankara.

 

 

MMM216 Bilgisayar Destekli Tasarım (3-0) 3

 

Bu ders kapsamında, tasarım kavramı ve tasarımın temelleri, bilgisayar destekli tasarım kavramı, bilgisayar destekli modelleme teknikleri, katı modelleme, yüzey modelleme, temel mekanik ve malzeme seçimi kavramları üzerinden maliyet analizleri, montaj modelleme ve teknik resim üzerinden iş emirlerinin hazırlanması

 

Ders Kaynakları:

  • Ian Stroud, Hildegarde Nagy, “Solid Modelling and CAD Systems”, Springer, 2011.

 

KIM202 Fizikokimya(3-0) 3

 

Gazlar, Boyle- Mariotte Yasası, Charles ve Gay-Lussac Yasası, Avogadro Yasası, Dalton Kısmi Basınçlar Yasası, Kısmi HacimlerYasası, Graham Difüzyon Yasası, İdeal Gazlar ve Gerçek Gazlar, Gazların Sıvılaştırılması, Karşılıklı Haller Prensibi, Barometrik Dağılım Kanunu, Gazların Viskozitesi, Gazların Kinetik Teorisi, PVT HalDiyagramları ve Fonksiyonları, Gazların Isı Kapasitesi, Termodinamik Birimler, Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası (Termik Denge),Termodinamiğin Birinci Yasası (Enerjinin Korunumu), Termodinamiğin İkinci ve Üçüncü Yasaları (Entropi), Termodinamik Fonksiyonlar,Termodinamik Kare (Maxwell Denklemleri), Sıvılar;Buhar Basıncı, Viskozite, Yüzey Gerilim ve Kapiler Olay, Karışımlar; Kısmi Molar Özellikler, Tek Bileşenli Sistemde Faz Dengeleri, Çözücüsü Uçucu Olan Çözeltiler , İdeal Karışımlar ve Gerçek Karışımlar, (Raoult Yasası), Koligatif Özellik, İki Bileşenli Sistemlerde Faz Dengeleri (Gibbs Faz Kuralı), Üç Bileşenli Sistemler Katılar; Kristaller ve Simetri Elamanları, Kristal Yapısının Saptanması, Bragg Yasası, Kimyasal Termodinamik; Termokimya (Hess ve Kirchoff Yasaları ), Enerji denklikleri (Tepkime Entalpisi ve Entropisi), Helmholtz Serbest İç Enerji, Gibbs Serbest Enerji, Kimyasal Potansiyel, Kimyasal Denge (Homojen ve Heterojen).

 

 

Ders Kitabı

 

  • Fizikokimya, Prof. Dr. Yüksel SARIKAYA, Gazi kitabevi, 2004.
  • Fizikokimya, P.W. ATKINS, Bilim yayınları, 6.baskı, 2001.

 

KIM212 Inorganik Kimya (3-0) 3

 

Atomun Elektron Yapısı (Işık ve Madde, Hidrojen Atomunun Spektrumu, Bohr Atom Modeli, Atomun Kuvantum Modeli, Hidrojen Atomu, Çok Elektronlu Atomlar, Elementlerin Periyodik Özellikleri), Molekül Yapısı (Lewis Nokta Yapısı ve Rezonans, VSEPR Kuramı, Moleküllerde Simetri, Bağ Enerjisi), Kovalent Bağ (Değerlik Bağ Kuramı, Molekül Orbitali Kuramı, Çok Atomlu Moleküller, Elektronegatiflik), İyon Bağı ve Metal Bağı ( İyon Bağı, Kristallerin Yapısı, İyonik Katılar İçin Yaygın Kristal Türleri, Örgü Enerjisi, Metal Bağı), Tanecikler Arası Etkileşimler (Kimyasal Bağlar, Diğer Etkileşimler, İtme Kuvvetleri, Hidrojen Bağı), Asitler ve Bazlar (Asit-Baz Tanımları), Geçiş Metalleri ve Koordinasyon Bileşikleri (Geçiş Metalleri, Koordinasyon Bileşiklerinin Geometrisi, Koordinasyon Bileşiklerinde İzomerlik), Koordinasyon Bileşiklerinde Kimyasal Bağ( Değerlik Bağı Kuramı ve Kristal Alan Kuramı).