Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri tarafından tasarlanan çim biçme makinesi görücüye çıktı.
Öğr. Gör. Aybeniz Gökmen danışmanlığında hayata geçirilen proje kapsamında öğrenciler gruplar halinde çalıştı. Projede, konsept tasarım aşamasından üretilebilirlik çalışmalarına kadar detaylı bir süreç izlendi. Öğrenciler, farklı ihtiyaçlara ve kullanıcı deneyimlerine hitap eden birbirinden özgün 11 farklı tasarım ortaya koydu.
Proje kapsamında hazırlanan paftalar ve maketler, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Fuaye Alanı'nda bir gün boyunca sergilendi. Jüri ve sergiye, Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yurdakul’un yanı sıra akademisyenler, tasarımcılar ve öğrenciler katıldı. Jüri, öğrencilerin projelerini titizlikle değerlendirdi.
Bölümümüz 3. sınıf öğrencileri, 2024-2025 Güz Dönemi TAS305 Ürün Tasarım III dersi kapsamında, Öğr. Gör. Dr. Müge GÖKEN danışmanlığında “KÜLTÜREL MOTİFLERLE MODERN MOBİLYA TASARIMLARI” projesini yürütmüşlerdir. Öğrencilerden her biri kendi seçtikleri motif veya motiflerle 3 ögeden oluşan mobilya seti tasarlamışlardır. Öğrenciler, önce anlamları ile birlikte motif ve mobilya alan önerileri sunmuşlardır. Daha sonra seçtikleri motiflerle mobilya eskizleri oluşturmuşlar, aldıkları kritikler doğrultusunda projelerini üç boyutlu olarak modellemişlerdir. Son olarak, modellemeler üzerinden tekrar kritik alarak projelerini tamamlamışlardır.
Öğrencilerimizin seçtikleri motifler aşağıdaki gibidir:
Koç boynuzu, Su yolu, Cai, Hatai çiçeği, Palmet, Mul, Kuş, Hayat Ağacı, Akrep, Kaplumbağa Kabuğu, Yılan, Eli belinde, Nkyinkyim, Kurt izi, Kenevir yaprağı, Öz Tamga, Haç, Yıldız, Tatewaku, Saç bağı, Bereket, Skevomorfik, Girih, vs…
Öğrencilerimizin çalıştığı alanlar aşağıdaki gibidir:
Oturma odası için koltuk, berjer, kütüphane, sehpa, TV sehpası, duvar konsolu; yemek odası için yemek masası, sandalye, konsol; yatak odası için yatak, kıyafet dolabı, separatör, makyaj masası ve sandalyesi; çalışma odası için çalışma masası, koltuğu, sehpası, kütüphanesi, eğlence alanları için bar, bar sandalyesi, dolabı; kafeler için masa, sandalye, dolabı; bahçe için bahçe masası ve sandalyeleri; bebek odası için koltuk, beşik, dolap; bekleme odası için puf ve sehpa, vs…
Gerçekleştirilen çalışmalar aşağıda sunulmuştur. Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Bölümümüz ikinci sınıf öğrencileri 18 Kasım Pazartesi günü Öğr. Gör. Aybeniz Gökmen yürütücülüğünde TAS209 Ürün Tasarımı I dersi kapsamında hazırladıkları ara sınav projelerini sundular. Sunuma katkı ve ziyaretlerinden ötürü başta Sayın Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yurdakul, dekan yardımcıları Doç. Dr. Hilal Kahveci ve Doç. Dr. İrfan Dönmez olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ederiz.
“Sürdürülebilir Şehirler için Eko-Tuğla ile Tasarlanan Kent Mobilyaları” proje sunumu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü, 2023-2024 Güz Dönemi, TAS209 Ürün Tasarımı I kapsamında, Öğr. Gör. Müge GÖKEN yürütücülüğünde, 22.01.2024 tarihinde BŞEÜ D Blok fuaye alanında gerçekleştirilmiştir.
Sürdürülebilirlik temalı bu proje, Ertuğrulgazi Lisesi ile birlikte yürütülmüştür. Projeye destek veren ve sunumuna katılan Ertuğrulgazi Lisesi Okul Müdürü Zaim AKBULUT, öğretmenimiz Gizem DÖLEN ve bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent YILMAZ’a değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Eko-tuğlalar, plastik şişelerin ambalaj atıklarıyla doldurulmasıyla oluşturulurlar. Bu şişeler, atıklarla birlikte sertleşir ve tuğla görevi görürler. Öğrenciler, bu çalışmada eko-tuğlaları kullanarak çeşitli kent mobilyaları tasarlamışlardır. Proje senaryosunda, ürünler 2-3 yıl süresince tasarlandığı şekliyle kalırlar, sonrasında geri dönüşüme gönderilirler.
Öğrenciler eko-tuğlalarla, kent merkezi, parkları, ilköğretim okul bahçeleri ve anasınıfları için özgün banklar, çöp kutuları, otobüs durakları, kedi, köpek kulübeleri, saksılar, bekleme alanları, oyun alanları ve aletleri, oturma alanları, çadırlar, futbol kaleleri, geri dönüşüm kutuları, saat kuleleri, kuş evleri gibi ürünler geliştirmişlerdir.
Ayrıca, öğrenciler bu projeyle yeniden kullanım, sürdürülebilirlik, ergonomik tasarım ve ölçekli sunum kavramlarını öğrenmişlerdir. Proje, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim, 14-Sudaki Yaşam, 15-Karasal Yaşam Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına odaklanmıştır. Öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ederiz.