Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Anasayfa İşletmede Mesleki Eğitim
İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM


İşletmede Mesleki Eğitim
08 Şubat 2024 Perşembe

Bölümümüzde 7+1 yani İşletmede Mesleki Eğitim Dersi Uygulaması’na önümüzdeki bahar döneminde başlanacaktır. İşletmede Mesleki Eğitim’den yararlanacak öğrenciler başlangıç tarihi olarak derslerin başlangıç tarihini seçmelidirler. İşletmede Mesleki Eğitim süresi 16 hafta olarak  belirlenmelidir. İlgili dersi almak isteyen öğrenciler aşağıdaki linkte belirtilen yönergeyi dikkatlice incelemelidirler:

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/190860

İşletmede Mesleki Eğitim dersi için gerekli formlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

İşletmede Mesleki Eğitim Dersi Rapor Kapağı

İşletmede Mesleki Eğitim Dersi Rapor Defteri(Örnek)

İşletmede Mesleki Eğitim Denetim Formu

İzin Formu

EEM466 İşletmede Mesleki Eğitim Dersi Sırasında Öğrencilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

  • Eğitim-Öğretim Dönemi içinde yapılan İşletmede Mesleki Eğitim, Üniversite akademik takvimine uygun olarak fakültede Yarıyıl süresince bahar döneminde 16 (14+2) hafta ve ders programına uygun olarak yapılır.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersinde öğrencilerin işletmeye en az % 80 devam zorunluluğu bulunmaktadır. İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanı ve İşletmede Mesleki Eğitim İşletme Sorumlusunun onayıyla eğitim süresinin en fazla % 20’si kadar mazeret izni kullanabilir. Devam zorunluluğu için belirlenen süreleri tamamlamayan öğrenciler için eksik kalan gün kadar süre, İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanının teklifi ve Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu onayıyla çalışma süresinin sonuna eklenir.
  • İşletmede Mesleki Eğitiminin akdedilmesi ile beceri eğitimine işletmelerde devam eden öğrencilerin sigortaları SGK hükümlerine göre öğrencinin Üniversitede kayıtlı olduğu akademik birim tarafından yapılır ve ödenir.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında çalışacak öğrenciye, çalışacağı işletme tarafından yaptırılacak iş ve işlemlerin tanımı yapılır, görev ve sorumlulukları belirtilir ve bu öğrenciler, haftada 40 saati geçmemek üzere eğitim alanları ile ilgili hazırlanan çalışma planına göre kendilerine verilen görevleri yaparlar.
  • Öğrenciler, “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” yanında İşletmede Mesleki Eğitimini sürdürdükleri işletmenin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundadırlar.
  • Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim ile ilgili her türlü mazeret ve taleplerini Bölüm Başkanına ve/veya İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanına bildirirler.
  • Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında çalıştıkları işletmeyi değiştirmek amacıyla geçerli sebebini ispatlamak şartıyla İşletmede Mesleki Eğitim İşletme Sorumlusu ile İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanının onayını alarak ilgili akademik birime başvururlar. İlgili akademik birimin Birim Uygulamalı Eğitimler Komisyonu onayıyla öğrencinin işletmesi değiştirilir.
  • Öğrenciler, kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.
  • Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim yerlerinden ayrılmalarını gerektirecek zorunlu hallerde, İşletmede Mesleki Eğitim İşletme Sorumlusundan izin almak zorundadırlar.
  • Mazeretsiz olarak İşletmede Mesleki Eğitime devam etmeyenler İşletmede Mesleki Eğitim dersinden başarısız sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim dersini tekrar almak ve derse devam etmek zorundadırlar.
  • Öğrenciler, İşletmede Mesleki Eğitim süresince sendikal faaliyetlere katılamazlar.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersi kapsamında işletmede yaptıkları çalışmalarını İşletmede Mesleki Eğitim Öğrenci Raporu haline getirip İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanına teslim etmek zorundadırlar.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersinin başarısını ölçme ve değerlendirmede aşağıda belirtilen oranlar kullanılır;

              İşletmede Mesleki Eğitim Sorumlu Öğretim Elemanı değerlendirmesi % 60

              İşletmede Mesleki Eğitim İşletme Sorumlusu değerlendirmesi % 40

  • İşletmede Mesleki Eğitim dersinin değerlendirilmesinde 49 ve altı FF olarak, 50 ve üstü ise 25’e bölünerek, Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 22 nci maddesindeki en yakın katsayı karşılığında başarı notuna dönüştürülür.
  • İşletmede Mesleki Eğitim dersinden başarısız olan öğrenciler dersi tekrar almak ve derse devam etmek zorundadır. İşletmede Mesleki Eğitim dersinden başarısız olan öğrenciye bütünleme ve tek ders sınav hakkı verilmez.
  • Araştırma Projesi ve/veya Bitirme Çalışması derslerini alacak olan öğrencilerin işletmede mesleki eğitime katılmasında bir engel bulunmamaktadır.
  • Firma talebi onaylanan öğrenciler bölümümüze gelip bizden alacakları evrakları bölüm başkanlığımıza ve firmalarına onaylatmaları gerekmektedir. Öğrencilerin gelirken kimlik fotokopisi ve e-devletten edinecekleri müstehaklık belgesini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

İşletmedeki Mesleki Eğitime başlamadan önce aşağıdaki iş akışı diyagramını okuyunuz.

İş Akış Diyagramı

İşletmede Mesleki Eğitim Uygulama Takvimi ve diğer bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.bilecik.edu.tr/ime

İşletmedeki Mesleki Eğitim sonrası aşağıdaki iş akışı diyagramını okuyunuz