Biyomühendislik

Biyomühendislik
Anasayfa Hakkımızda
BİYOMÜHENDİSLİK TANITIMI


Biyomühendislik Tanıtımı
24 Ocak 2023 Salı

Günümüzde Bilim ve Teknoloji disiplinler arası bir kimlik kazanmış bulunmaktadır. Biyoteknoloji toplum refahını ve yaşam standardını arttırıcı ürünler, doğal kaynakların akılcı kullanımı, enerji verimliliği yüksek teknolojiler, sürdürülebilir kalkınma hedefli, çevre dostu teknolojiler, bireysel ihtiyaçlara göre tasarlanmış ürün ve hizmetler ana başlıklarında, jenerik bir teknoloji olarak görülmektedir. Yeni yaklaşımları ve modern tekniklerle oluşan bilgi birikimi sayesinde, geleneksel biyoteknoloji endüstrisine yeni bir ufuk açarak kalite ve verim açısından büyük olanaklar sağlamaktadır. Biyoteknolojideki buluş ve yeniliklerin toplumların yaşam koşullarını iyileştirebilmesi, ürün ve hizmetlerin üretilebilmesi, ancak bu yenilik ve yöntemlerin biyomühendisler ile üretim çapında uygulamaya sokulabilmesine bağlıdır. “Biyoteknolojinin Mühendisleri”ni yetiştiren Biyomühendisliğin Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nin bilgi ve birikimlerini buluşturarak kurumsal vizyonumuza hizmet edebilmeyi amaçlanmaktadır. Ülkemizde Biyoteknoloji sektörü çok büyük potansiyele sahip bir sektördür. Biyomühendislik Bölümleri mezun öğrenciler aldıkları eğitim sayesinde, Biyoteknoloji sektörüne yeni bir ivme kazandıracaktır.

Biyomühendislik doğası gereği disiplinlerarasıdır ve kampüslerimiz ve BŞEÜ eğitim hastaneleri genelindeki fakülte ve araştırma merkezlerini birleştirir. Biyomühendislikte temel mühendislik disiplinlerini fizik ve yaşam bilimleri ile bütünleştirirken matematik ve hesaplama bilimlerinden yararlanırız. Bu yakınsama, canlı sistemlerin işleyişini anlamamıza ve tıp ve biyolojideki kritik sorunlara yeni çözümler tasarlamamıza olanak tanır. BŞEÜ’deki biyomühendisler, biyo-ilhamlı sensörler, giyilebilir ve implante edilebilir cihazlar, endüstriyel mikrobiyoloji, atık su arıtımı, tıbbi mikrobiyoloji, polimerler, kompoit malzemeler, biyomalzemeler, gen ekspresyonları, enzim kinetiği, hesaplamalı araştırmalar ve terapötiklerde ilerlemeler kaydediyorlar.

Bölümümüzün misyonu, mühendislik ve biyoloji arayüzünde liderler yetiştirmek ve yeni bilgiler üretmektir. Güçlü yeni biyolojik teknolojiler için biyolojik sistemleri ölçmek, modellemek, manipüle etmek ve yapmak için mühendisliği modern moleküler-omik biyoloji ile birleştirerek, gelişmekte olan biyolojik mühendislik disiplinini tanımlıyor ve yönetiyoruz.

Biyolojik mekanizmaların nicel, bütünleştirici, tasarım odaklı analizi ve sentezi yoluyla biyobilimi ve biyoteknolojiyi ilerletecek yeni nesil bilim insanları ve mühendisleri hazırlamayı amaçlıyoruz. Meslektaş dayanışmasına ve toplumsal katkıya değer veren, insanlığın iyiliği için akıllıca, yaratıcı ve etkin bir şekilde çalışan liderler yetiştiriyoruz.

Departmanımız, çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir topluluğa değer verir ve tüm üyelerin BŞEÜ’ nün öğrenme, keşif ve kişisel gelişim fırsatlarından tam olarak yararlanabileceği, ilgili ve saygılı bir topluluğu teşvik etmeye kararlıyız.

Program Profili

Türkiye’nin yetişmiş insan gücü ve hammadde konusunda çok zengin olduğu alanlara yönelerek bilimsel çalışma sonuçlarının ekonomik katma değer yaratacak şekilde değerlendirilmesi mümkündür. Zengin bir gen havuzu ve yenilenebilir hammadde kaynakları olan bir ülke olarak Biyoteknoloji’den yüksek oranda yararlanmamız ve ülke ekonomisine katma değer sağlamamız gerekmektedir. Biyomühendislik eğitiminin amacı, bu alanda çok iyi temel bilgiye sahip, disiplinler arası iletişim kurabilen, bilimsel yöntem ve ilkelerdeki son gelişmeleri takip eden mühendisler yetiştirmektir. Günümüzde bilimsel çalışmalar kadar sanayi uygulamaları da birçok disiplinin ortak çalışması sonucunda gelişmektedir. Modern toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bireyler yetiştirebilmek ve istihdam ihtiyacını karşılayabilmek için dünya genelinde birçok üniversite eğitim ve öğretimde yeni ilişkiler ve iş birlikleri kurarak Biyomühendislik gibi özel eğitim programları kurulmuştur. Türkiye’de de bu yaklaşıma uygun olarak 1970’li yıllardan başlayarak birçok girişim olmuş, 1990’larda VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı ve I. Bilim ve Teknoloji Şurası, tavsiye kararları doğrultusunda ilk olarak Lisansüstü Programlar açılmış ve bunu 2000’li yıllarda Lisans programlarının açılışı izlemiştir.

Biyomühendislik çok disiplinli bir dal olup alınan eğitimin uygulamaya aktarılması için sanayi ile iş birliği gerekmektedir. Biyomühendislik mezunlarının sanayide uyum sorunu yaşamadan verimli olabilmeleri için, eğitimleri sırasında endüstriyel ekipmanla tanışmaları ve modern üretim veya pilot tesislerinde deneyim kazanmaları gerekmektedir. Eğitimin niteliği kadar düzeyinin de iyileştirilmesi açısından üniversitemizde 7+1 eğitim programı desteklenmektedir. Bu nedenle Fakültemiz bünyesinde öğrenci alması önerilen Biyomühendislik bölümümüzün eğitim planı 7+1 olarak oluşturulmuştur.

Mezunlarımızın İstihdam Profilleri

Biyomühendislik mesleği, disiplinlerarası etkileşimleri sayesinde ülkemiz için sosyoekonomik faydalar sağlayabilecektir ve birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Özellikle yeni mezunlara iş olanağı yaratması açısından, son yıllarda Biyoteknoloji ve Biyomühendislik disiplinlerine yönelik verilen girişimci destekleri (Teknogirişim Sermayesi), SANTEZ projeleri ve benzeri destekler bu alanda umut vaat etmektedir. Mezunlarımız, Biyosüreçlerin yer aldığı, gıda, ilaç sanayilerinin ARGE laboratuvarlarında, tıp ve savunma sanayisi başta olmak üzere biyoteknoloji çatısı altında faaliyet gösteren birçok özel sektör kuruluşunda çalışma imkanı bulabileceklerdir.

Bölüm Olanaklarımız

Bölüm eğitim ve araştırma için gerekli fiziki altyapıya (derslik ve araştırma laboratuvarı) sahiptir. TOBB Mühendislik Laboratuvar Binasında bitmiş halde toplam 125 m2 alanda 2 adet araştırma laboratuvarı ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Laboratuvarı bulunmaktadır. Bununla birlikte bölüm başkanı ve idari işler için ayrılan alanlar dışında, misafir öğretim elemanı ve bölüm öğretim üyeleri için ayrılmış çok sayıda fiziksel imkan bulunmaktadır.