AÇILMASI PLANLANAN PROGRAM
Temel Seviye R ile Programlama Eğitimi
(Uzaktan Eğitim/Çevrimiçi)
EĞİTMEN
Dr. Öğr. Üyesi Nur KUBAN TORUN
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi- İşletme/ Sayısal Yöntemler
TANIM
Temel Seviye R ile Programlama Eğitimi ile sıfırdan R programlama dilini tanıma, programın niçin kullanıldığını, neden önemli olduğunu anlama, programı kurma, özellikleri anlama, içerisinde kendine has tanımlarını öğrenme ile eğitime başlanacaktır. Sırasıyla en temelden aritmetik işlemler ile konular işlenmeye başlanacak, vektör nedir ve işlemleri, faktör nedir ve işlemleri, diziler nedir ve işlemleri, matris nedir ve işlemleri, liste nedir ve işlemleri, veri çerçevesi nedir ve işlemleri ile karakter dizisi nedir ve işlemleri şeklinde eğitim devam ettirilecektir.
Her alandan herkese açık bir eğitim olan Temel Seviye R ile Programlama Eğitimi ile katılımcıların kişisel ve meslekî gelişimlerine katkı sunulmasının yanı sıra kariyerlerinin daha başarılı bir noktaya taşınması noktasında yardımcı olunması hedeflenmektedir. Ayrıca gelecek analiz yöntemlerine giriş yapılarak söz konusu yöntemlerin katılımcılar tarafından etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesine de imkân sunulacaktır.
İÇERİK
Tüm eğitim R Programlama üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. Eğitim aşağıdaki konu başlıkları üzerinden gerçekleştirilecektir:
R Programlama diline giriş
R programlama dili, R Program kurulumu, R ara yüzü işlemleri (dosya, düzenleme, görünüm, paketler, pencereler, komut satırı ve yardım), Atama operatörü, Aritmetik işlemler, R’da nesne tanımlamak, Veri Türleri, R’ın içindeki hazır veri kümeleri (veri kümelerinin görüntülenmesi fonksiyonu, ilk altı satırı görüntüleme fonksiyonu, satır ve sütun sayıları, öznitelikleri görüntüleme), R’da paket kurulumu, Paketleri aktif hale getirme işlemi, Yardım araçları.
Vektör
Vektör nedir, vektör indeksi, vektör aritmetiği, mantıksal vektörler, karakter vektörler, vektör ve elemanlarının uzunluğu, vektörlerin birleştirilmesi, vektör üyelerini isimlendirme, vektör üyelerini sorgulama, vektör elemanlarının güncellenmesi, vektörün tüm elemanlarının yok edilmesi, vektör elemanlarının toplanması, vektörün en büyük ve en küçük elemanı, vektörün ortalaması ve medyanı, vektörün sıralanması.
Faktör
Faktör nedir, faktörlerin oluşturulması, vektörü faktöre dönüştürme, faktör elemanlarına erişilmesi ve değişiklik yapılması, faktöre yeni bir eleman ekleme ve silme, düzeylerde değişiklik yapılması, düzey frekansları, düzey sırası, aritmetik işlemler.
Diziler
Dizi nedir, dizi oluşturma.
Matrisler
Dizi ve matris arasındaki fark, matris nedir, matris oluşturma, vektörleri birleştirerek matris elde etme, vektörleri boyutlandırarak matris elde etme, satır ve sütunları isimlendirme, matris elemanlarına erişim, bir koşula uyan matris elemanlarının bulunması, isimlendirilmiş matris elemanlarına erişim, matris elemanlarının değiştirilmesi, matris elemanlarının silinmesi, mevcut bir matrise yeni bir eleman eklenmesi, iki matrisin birleştirilmesi, matrisin en büyük ve en küçük elemanı, satır ve sütun işlemleri (toplama, ortalama alma, fonksiyon uygulama), matrislere cebirsel işlemler.
Listeler
Liste nedir, liste oluşturma, vektörün listeye dönüştürülmesi, boş liste oluşturma, liste üyelerine erişim, isimlendirilmiş liste üyeleri, listeye üye ekleme, listedeki bir üyeyi silme, listenin bir üyesini güncelleme.
Veri Çerçevesi
Veri çerçevesi nedir, veri çerçevesinde; satır ve sütun isimlerinin değiştirilmesi, veri görüntüleme, veri çerçevesi öznitelikleri, veri çerçevesi elemanlarına erişim, koşullu erişim, veri çerçevesi boyutları, veri çerçevesi işlemleri; sütun ekleme, veri çerçevelerinin birleştirilmesi, araya sütun ekleme, satır ekleme, satır ve sütun silme, eleman değerini değiştirme, sütunlar üzerinden aritmetik işlemler, matris liste ve veri çerçevesi dönüşümleri.
Karakter Dizileri
Karakter dizisi nedir, boş karakter dizisi oluşturma, karakter sayısını öğrenme, karakter dizisi olup olmadığını öğrenme, karakter dizilerini görüntüleme, nesneyi karakter dizisine dönüştürme, küçük ve büyük harflere dönüştürme, kısaltma, karakterlerin değiştirilmesi, alt dizilerle işlemler.
EĞİTİM PROGRAMI
Başlangıç: 20 Mayıs 2023, Cumartesi
Bitiş: 4 Haziran, Pazar
Gün Cumartesi ve Pazar günleri
Saat 19:30 – 23:30
Eğitim süresi 3 hafta / 24 ders saati
Son başvuru tarihi 15 Mayıs 2023, Pazartesi
Ücret Ödeme Tarih Aralığı: 16-19 Mayıs 2023
KONTENJAN
Eğitim en az 10 kişinin başvurması ile açılacaktır.
BELGE
Eğitim programına %80 oranında (en az 19 ders saati) katılım sağlayanlara Üniversitemiz onaylı Katılım Belgesi verilecektir.
Belgelerimiz e-Devlet üzerinden sorgulanabilir ve doğrulanabilir niteliktedir.
PROGRAM YERİ
Eğitim ZOOM uygulaması aracılığıyla uzaktan eğitim/çevrimiçi şeklinde gerçekleştirilecektir. Dersler kayıt altına alınacak ve eğitim süresince istenilen vakitte tekrar izlenebilecektir.
Eğitimin açılabilmesi için yeterli sayıda (en az 25 kişi) başvuru yapılmasının ve ödeme işlemlerinin başarı ile tamamlanmasının ardından eğitim başlamadan önce başvuru sahiplerinin e-posta adreslerine derslere çevrimiçi giriş bilgileri gönderilecektir.
Başvuranlar ile e-posta üzerinden iletişime geçileceği için başvuru esnasındaki bilgilerin eksiksiz ve doğru olması ve sonrasında Merkezimiz tarafından gönderilecek bilgilendirme e-postası aşamasında kendi e-posta hesaplarındaki spam/junk benzeri tüm klasörleri güncel olarak kontrol etmeleri tamamen başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır.
ÖDEME
Peşin: 950 TL (KDV Dâhil)
Eğitim ücretlerinin; başvuranların e-posta adreslerine gönderilecek olan eğitimin açılacağına dair bilgilendirme mesajından SONRA ödenmesi gerekmektedir. Lütfen söz konusu e-posta gelmeden herhangi bir ödeme işlemi YAPMAYINIZ.