AÇILMASI PLANLANAN PROGRAM
Herbisit Doz-Tepki Denemelerinin Değerlendirilmesi Eğitimi (Ücretsiz)
Online / Çevrimiçi
EĞİTMEN
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tansel SERİM
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü
TANIM
Herbisitler, Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) içerisinde en çok kullanılan pestisitlerden birisidir. Herbisitler yabancı otların doğrudan ve dolaylı zararlarından bitkileri veya bitkisel ürünleri korumak için geliştirilmiş doğal veya sentetik kimyasalları içeren ürünlerdir. Sürdürülebilir pestisit kullanım ilkeleri göz ardı edildiğinde herbisitlere dayanıklı yabancı ot biyotiplerinin görülmesi kaçınılmaz olmaktadır. Sürekli herbisit kullanımı sonucunda seleksiyon baskısına maruz kalan yabancı otlarda dayanıklı-duyarlı biyotiplerin dengesi sürekli değişmektedir. Bu değişim de herbisitlerin biyolojik etkinliklerinin sürekli kontrol edilmesini ve şüphe duyulan biyotiplerin dayanıklılık düzeylerinin belirlenmesini zorunlu kılmaktadır.
Herbisidial etkinin belirlenmesinde dünyada genel kabul gören yöntemlerin başında doğrusal olmayan regresyon analizleri gelmektedir. Herbisitlerin etkili dozlarının belirlenmesinde ve dayanıklılık indekslerinin oluşturulmasında kullanılan bu modellerin popülerliği ücretsiz istatistik yazılımlarının (R programı gibi) yaygınlaşmaya başlaması ile artmıştır. Ülkemizde yabancı ot konusunda yeni çalışmaya başlayan lisansüstü mezunlarının büyük bölümü arasında bu istatistik programının kullanımı konusunda yeterli bilgi birikimine henüz ulaşılamamıştır. Covid-19 pandemisi ile beraber eğitim programlarının çevrimiçi yapılmaya başlaması bu konuya ilgi duyan ancak zaman ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle istatistik eğitimlerine katılamayan lisansüstü araştırmacılara yeni fırsatlar sunmaktadır.
İÇERİK
R istatistik programının kurulumu, yapısı ve temel komutlar
DRC paket programının kurulumu ve kullanımı
Doz-tepki değerlendirmelerinin analizi ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
Örnek veri analizi
EĞİTİM PROGRAMI
Gün |
22 Mayıs 2022, Pazar |
Saat |
10.00 -14.00 saatleri arasında |
Eğitim süresi |
4 ders saati |
Son başvuru tarihi |
19 Mayıs 2022, Perşembe |
KONTENJAN
Kurs en az 10 kişinin başvurması ile açılacaktır.
BELGE
Eğitime katılanlara Üniversitemiz onaylı Katılım Belgesi verilecektir.
PROGRAM YERİ
Eğitim ZOOM uygulaması aracılığıyla online/çevrimiçi gerçekleştirilecektir.
Eğitimin açılabilmesi için yeterli sayıda (en az 10 kişi) başvuru yapılmasının ardından eğitim başlamadan önce başvuru sahiplerinin e-posta adreslerine derslere online/çevrimiçi giriş bilgileri gönderilecektir.
Başvuranlar ile e-posta üzerinden iletişime geçileceği için başvuru esnasındaki bilgilerin eksiksiz ve doğru olması ve sonrasında Merkezimiz tarafından gönderilecek bilgilendirme e-postası aşamasında kendi e-posta hesaplarındaki spam/junk benzeri tüm klasörleri güncel olarak kontrol etmeleri tamamen başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır.