Bilim İnsanı Destekleme Koordinatörlüğü
DESTEK İÇİN GENEL İLKELER NELERDİR?


Destek İçin Genel İlkeler Nelerdir?
11 Mart 2024 Pazartesi

Genel İlkeler

MADDE 8- (1) Katılım desteği sağlanacak bilimsel ve sanatsal etkinlikler ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kongre, konferans, sempozyum, çalıştay, sergi, sanat eseri gibi çalışmalarıdır.

MADDE 9- (1) Katılım desteğine başvuran öğretim elemanlarının katılacakları bilimsel ve sanatsal etkinlikler, ilgili kişinin bilim alanı ya da doktora veya doçentlik alanı ile ilgili olmalıdır.

MADDE 10- (1)  Destek,  bilimsel ve sanatsal etkinliklere kabul edilen sözlü veya poster bildirileri olanlara; sergi, sanat eseri gibi aktivitelere eserleriyle katılanlara verilir.

MADDE 11- (1) Destek talebinde bulunan öğretim elemanı, bilimsel etkinliğe BŞEÜ adına bildiriyi sunacak kişi olmalıdır.  Katılım desteği, koşulları yerine getiren ve destek başvurusunda sunulan makalelerde ismi olan ortak yazarlardan yalnızca birine verilir. Bu makalelerden verilen desteği kullanmayan BŞEÜ kadrosundaki ortak yazarların bu haktan feragat ettiklerini yazılı olarak bildirmeleri istenir.

MADDE 12- (1) Başvuru sahibinin katılım destek için başvurduğu tarihte ve son bir yıl içinde BŞEÜ kadrolu öğretim elemanı olarak görev yapması gerekir.  Başvuruda beyan edilen makalelerin BŞEÜ adresli olması, BŞEÜ kurumsal veri sistemi olan AVESİS’e yüklenmesi zorunludur.

MADDE 13- (1) Desteğin, ilgili harcama mevzuatına uygun olarak ve bir seferde kullanılması gerekir. Belirlenen süre içinde kullanılmayan destek bir sonraki mali yıla devredilemez.  Bir öğretim elemanı, bu destekten yılda ancak bir kez yararlanabilir.

MADDE 14- (1)  Katılım desteği, öğretim elemanlarının destek başvurusu yaptığı yıldan bir önceki yıl içerisindeki (1 Ocak  - 31 Aralık tarihleri arasındaki) akademik faaliyetleri dikkate alınarak değerlendirilir.

MADDE 15- (1) Destek için başvurulan makalelerin son 1 yıl içerisinde,

(i) Web of Science (WOS) veri tabanında Q1, Q2 veya Q3 kategorisinde sınıflandırılan hakemli bilimsel dergilerde yayımlanmış olması ve basım bilgilerinin (DOI, cilt numarası ve yıl bilgileri) kesinleşmiş olması gerekir.   

(ii) ESCI veya Scopus tarafından taranan dergilerde yayımlanmış olması ve basım bilgilerinin (DOI, cilt numarası ve yıl bilgileri) kesinleşmiş olması gerekir.

(iii)  TR Dizin tarafından taranan dergilerde yayımlanmış olması ve basım bilgilerinin (DOI, cilt numarası ve yıl bilgileri) kesinleşmiş olması gerekir.

MADDE 16- (1) Başvuruda yer alan SCIE, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerin, WOS tarafından kullanılan veri tabanı “Journal Citation Report” a göre hangi çeyrekte oldukları kanıtlarıyla birlikte sunulmalıdır. Eserin yayımlandığı tarihte ilgili derginin Q kategorisi dikkate alınır. Eğer dergi birden fazla alan kategorisinde yer alıyor ise, yayın yılındaki en yüksek Q değeri üzerinden değerlendirme yapılır.

MADDE 17- (1) Kısa makale, editöre mektup, özet, kitap kritiği, teknik not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, araştırma notu değerlendirmeye alınmaz.

MADDE 18- (1) Ulusal/ uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanmış özgün kitap için ilk baskı tarihi esas alınır.

MADDE 19- (1) Serginin özgün sanat eserleriyle,  afiş, davetiye veya katalog ile belgelendirilmiş sanat galerisi kurumsal kimliğine sahip olan mekânlarda açılmış olması gerekir.

MADDE 20- (1) Bütçe imkânlarının yetersiz olması durumunda, bir önceki yıl içerisinde destek programından faydalanmamış olan öğretim elemanlarına öncelik tanınır.

MADDE 21- (1)  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan uluslararası bilimsel etkinlikler, “Yurt dışı bilimsel etkinliklere katılımölçütlerine göre değerlendirilir.

MADDE 24- (1) Başvuru tarihinden önce başlamış/tamamlanmış bir etkinlik için katılım desteği başvurusu yapılamaz.

MADDE 25- (1) Yayımlanmış makaleler için sunum amaçlı yurt içi/yurt dışı etkinliklere katılma desteği başvurusu yapılamaz.